Mucki Pooh so med operacijo vstavili dve bionski tački iz titana. Foto: MMC RTV SLO
Mucki Pooh so med operacijo vstavili dve bionski tački iz titana. Foto: MMC RTV SLO
Novo upanje za invalidne mačke

V njegovo ordinacijo so pripeljali črno-belo muco po imenu Pooh. Imela je polomljene zadnje tačke. Predvidevali so, da jo je zadel vlak. Možnosti, da bo preživela brez obeh zadnjih tačk, so bile po mnenju Zlatinova majhne.

Tradicionalni pristop bi pomenil, da bi zadnji del telesa muce podpiral voziček, ki bi ji pomagal pri gibanju. Zlatinov pa se je odločil za poseg, ki so ga do zdaj v evropskih veterinarskih ordinacijah izvedli le v Veliki Britaniji. O posegu je bilo v strokovni literaturi malo znanega, pa tudi že izdelanih implantantov ni bilo na voljo.

Dvignili raven oskrbe živali
V primeru muce Pooh je bilo tako vse odvisno od iznajdljivosti Zlatinova. "Ne gre za prvo tovrstno operacijo na svetu, je pa inovativna. Verjamem, da bi to moralo poskusiti več ljudi, seveda ob znanstvenih dokazih. To je zelo pomembno. Naše delo temelji na dognanjih odličnih svetovnih strokovnjakov, ki so objavljali svoja poročila in podali informacije o tem, kako so operacije izvedli sami. Gre za skupno znanje in razumevanje. Če se torej dobro podučimo in na operaciji damo vse od sebe, lahko več pacientom ponudimo možnost življenja, v primerih izgube večjega števila okončin. Zakaj jim ne bi nudili najboljše oskrbe, ne samo življenja na treh tačkah, čeprav je tudi to sprejemljivo. Toda mi lahko izboljšamo raven dobre oskrbe živali," je povedal Zlatinov.

Pooh se na protezo navaja
Med zapleteno operacijo so mački v telo namestili dve bionski nogi iz titana, nanje pa so namestili dve zunanji protezi, ki sta snemljivi in zamenljivi kot čevelj. Muca Pooh je morala okrevati šest tednov, preden so ji poskusno namestili protezi. Zdaj se ju navaja. Pooh je prva pacientka, pri kateri je Zlatinov opravil tak poseg, zdaj pa je podobno operacijo opravil še na treh drugih mucah. "Kaj pri tovrstni operaciji predstavlja največji izziv? Rekel bi, da gre za postopek z več izzivi. Veliko stvari gre lahko narobe, tudi zdaj, ko so od implementacije minili že trije meseci in eden izmed vstavkov deluje odlično. Ne gre za operacijo s takojšnjim učinkom," je še poudaril Zlatinov.

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Novo upanje za invalidne mačke