V okolici Ljubljane je cena prenočitve v pasjem hotelu, kjer pes prenoči v boksu, med 10 in 15 evri. V nadstandardnih, kjer pes živi v prostorih kot doma, pa prenočitev stane med 15 in 25 evri. Foto: EPA
V okolici Ljubljane je cena prenočitve v pasjem hotelu, kjer pes prenoči v boksu, med 10 in 15 evri. V nadstandardnih, kjer pes živi v prostorih kot doma, pa prenočitev stane med 15 in 25 evri. Foto: EPA
false
Povpraševanje po nastanitvi v hotelih za male živali je v okolici Ljubljane veliko, zato so zmogljivosti polne. Foto: BoBo
Železniška postaja v Ljubljani
Na vlaku lahko manjši psi in živali v kletkah potujejo brezplačno. Za večje pse je treba doplačati prevoz. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

V Smrčkovem gaju v okolici Škofljice imajo na dveh lokacijah prostora za 30 psov. "Psi so nastanjeni v hiši z običajnimi prostori. Na voljo je tudi dnevna soba s televizijo in kavčem," je povedal lastnik Žiga Keber. "Vse pse iz hotela vsak dan prepeljemo do poletne hiše, kjer imajo zunaj več prostora za igro," je dodal.

V petičnem pasjem hotelu City dog v Zalogu lahko prenoči deset psov. "Celo nadstropje hiše je preurejeno za bivanje psov, vendar je urejeno kot doma. V hotelu sprejemamo tudi mladičke, ki pa morajo biti cepljeni proti steklini in nalezljivim boleznim. Naša ponudba je nadstandardna, vendar nam večletna prisotnost na trgu prinaša redne stranke," je povedala lastnica Alenka Spazzapan.

Ozzi, edini samo mačji hotel v Sloveniji, ima v okolici Kamnika na voljo štiri bivalnike. "V bivalniku sta muci na voljo hrana in voda. Prav tako ima v bivalniku hiško z ležiščem in praskalnik. Dvakrat na dan imajo izpust v igralnico," je opisala lastnica Mojca Jager.

Živalski hoteli so zasedeni
Večina lastnikov hotelov pravi, da so vse zmogljivosti zasedene. "Redne stranke vedo, da je treba za poletje rezervirati že maj. Prvi prosti termin imamo konec julija, drugače pa smo polni vse do polovice avgusta," je pojasnila lastnica hotela City dog.

V okolici Ljubljane je cena prenočitve v pasjem hotelu, kjer pes prenoči v boksu, med 10 in 15 evri. V nadstandardnih, kjer pes živi v prostorih kot doma, pa prenočitev stane med 15 in 25 evri. Večina nastanitev ponuja popuste za več psov istega lastnika, za manjše pse ali več prenočitev.

Oskrba tudi za hrčke in papige

Pa-pa-Pes pa v oskrbo sprejema druge male hišne živali. "Poleg muc še morske prašičke, kunce, hrčke, želve, papagaje in skobčevke, dihurje ter činčile," je naštela lastnica hotela v centru Ljubljane Bojka Lavrič.

"Eksotičnih živali ne sprejemamo, ker nismo usposobljeni za njihovo nego," je pojasnila. Število malih hišnih živali, ki jih sprejmejo, prilagodijo glede na svoje zmožnosti. "Male živali sprejmemo v njihovih kletkah, da se jim prihrani stres zaradi zamenjave bivalnega okolja. Lastnik lahko posebej naroči izpust in razgibavanje," je dodala Lavričeva. Vendar je treba razgibavanje za male hišne živali pri njih doplačati.

Z živalmi na pot
Slovenski letalski prevoznik Adria Airways potnikom omogoča, da vzamejo mačko ali psa s seboj v potniško kabino, vendar lahko s kletko tehta največ 8 kilogramov. Težje živali in vse druge male živali prevažajo v prtljažnem prostoru.

Na vlaku lahko manjši psi in živali v kletkah potujejo brezplačno. Za večje pse, katerih prevoz ni dovoljen na vlakih ICS, je na drugih vlakih treba doplačati. V tujini veljajo podobna pravila, vendar je prepovedan prevoz živali na Norveško, Finsko, v Veliko Britanijo, na Irsko, v Španijo, Maroko in Portugalsko.