Žival ne sme biti darilo. Foto: Reuters Foto:
Žival ne sme biti darilo. Foto: Reuters Foto:

Nemalokrat pa po prazničnih dnevih ta žival postane odveč, saj skrbništvo pomeni skrb, čas in tudi denar. Žival nas potrebuje vsak dan, zato sprejetje novega člana pomeni tudi spremembo vsakdanjega življenja.

Mnoga društva se zaradi slabih izkušenj posvojitev med prazniki izogibajo oddaji svojih varovancev in z oglaševanjem raje počakajo na konec decembra.

Melita Trbovšek iz društva Lajka poudarja: "Naši mačji in pasji prijatelji ostanejo z nami tudi 15 in več let, zato mora biti odločitev o prihodu kosmatega družinskega člana pretehtana z vseh vidikov, ne pa sprejeta pri nekom drugem v predpraznični evforiji. Živali so čuteča bitja in ne igrače za otroke ali tolažba za babico, ki je osamljena, ker jo otroci in vnuki le redko obiskujejo. Vsaka vrsta hišnih živali ima svoje potrebe, ki jih moramo zadovoljevati, da bodo v našem domu živele kakovostno življenje - in to dolga leta."

V njihovem društvu opažajo, da je veliko primerov, ko novopečeni skrbniki po praznikih ugotovijo, da niso pripravljeni na odgovornost, ki jo skrbništvo prinaša, in si tako po praznikih mrzlično prizadevajo, da bi žival oddali komu drugemu, nekateri jo celo odvržejo ali pa sameva v pesjaku ali na verigi.
Dodaja še: »Tisti, ki se ukvarjamo s problematiko zapuščenih živali, kar naprej ponavljamo mantro: Ne kupuj, ampak posvajaj! V tem primeru pa velja: Niti ne kupuj niti ne posvajaj!«

V tokratni rubriki smo vam spet pripravili izbor živali, ki se oddajo v roke dobrih skrbnikov, takih, ki posvojijo ob tehtnem razmisleku, in ne kot darilo nekomu drugemu.

Za vse nadaljnje informacije stopite v stik z zavetiščem oziroma društvom, kjer je žival. Zavetišča in društva imajo različne pogoje posvojitve, določene živali pa zahtevajo tudi posebno nego ali kinološko znanje.

Seznam zavetišč in društev najdete v tabeli na koncu galerije.