Nagačeni tasmanski tiger v živalskem vrtu v Launcestonu v Tasmaniji. Foto: EPA
Nagačeni tasmanski tiger v živalskem vrtu v Launcestonu v Tasmaniji. Foto: EPA

Izumrlega vrečarja, imenovanega tudi tilacin, ki je po videzu spominjal na divjega psa, imel pa je tudi značilne proge (od tod tudi poimenovanje "tiger") in kengurujevemu podoben rep, nameravajo obuditi s kombinacijo različnih znanstvenih tehnik – njegov DNK nameravajo pridobiti iz ohranjenih ostankov, s pomočjo strokovnjakov s področja genetike ga bodo prilagodili in nato z umetno oploditvijo dosegli, da se bo tasmanski tiger znova skotil, poroča CNN.

"Odločno zagovarjamo, da moramo najprej zaščititi biotsko pestrost okolja in še živeče vrste pred nadaljnjim izumiranjem, a žal ne opažamo kakšnega upočasnjevanja izumiranja. Tehnologija nam zdaj omogoča, da to popravimo, a le v izjemnih okoliščinah, ko izginejo ključne vrste," je odločitev o obuditvi tasmanskega tigra pojasnil vodja projekta Andrew Pask, ki sicer tudi vodi laboratorij za genetsko obuditev vrst in predava na melbournski univerzi.

Kot je pojasnil, bo postopek oživitve vrste izjemno zapleten. Na podlagi DNK-ja, ki so ga pred 20 leti izolirali v avstralskem živalskem vrtu (takrat so vrsto nameravali oživiti s kloniranjem), bodo najprej izdelali celoten genom tasmanskega tigra in ga primerjali z genomom njegovega najbližjega "sorodnika", debelorepega dunnarta (gre za majhnega, miši podobnega vrečarja mesojedca, ki živi v Avstraliji). "Nato bomo vzeli žive celice našega dunnarta in vanje vgradili tilacinov DNK tam, kjer so razlike. V bistvu bomo gensko prilagodili celice dunnarta tako, da bodo postale celice tasmanskega tigra," je za CNN razložil Park.

V naslednjem koraku bodo z uporabo matičnih celic in sodobnih reproduktivnih tehnik oz. postopka zunajtelesne oploditve v primerke dunnarta, ki bo tako nekakšen nadomestni starš, vstavili oplojene celice in tako – vsaj upajo – tigra tudi uradno oživili. Čeprav so dunnarti precej manjši, kot je bil tasmanski tiger, Park pravi, da velikost zarodka ne bi smela biti težava, saj sta obe vrsti vrečarji, kar pomeni, da se zarodek "rodi" velik kot zrno riža in nato raste v vreči svojih staršev (tako samice kot samci tasmanskih tigrov so imeli vrečo, v kateri so se razvijali mladiči).

"Naš končni cilj je, da bi s tehnologijo oživili vrsto in jo vrnili v tasmansko divjino, saj je tam igrala izjemno pomembno vlogo pri ohranjanju naravnega ravnovesja tega ekosistema," je še dejal Park.

Če bo postopek uspešen, bo to prva oživitev izumrle vrste v zgodovini. Na podoben način, z genetsko modifikacijo, nameravajo sicer oživiti tudi izumrlega dlakavega mamuta, poroča BBC.

Preganjali so jih zaradi napačnih prepričanj, da napadajo živino

Tasmanski tiger je sicer živel na območjih Avstralije. Nove Gvineje in Tasmanije, a je v Avstraliji izumrl že davno, na Novi Gvineji so ga dokončno iztrebili evropski kolonizatorji, ostal je le v Tasmaniji, kjer so ga preganjali zaradi napačnih sklepanj, da pobija domače živali – takratne tasmanske oblasti so celo ponujale nagrado za vsak odstreljen primerek živali.

Zadnjega v divjini živečega tasmanskega tigra so ustrelili leta 1930, čisto zadnji primerek te vrste, Benjamin, pa je poginil šest let pozneje v živalskem vrtu v Hobartu, le malo po tem, ko je bila vrsta razglašena za izjemno ogroženo. O njegovem videzu je tako danes mogoče sklepati zgolj iz fosilnih ostankov in redkih črno-belih fotografij in posnetkov, ki so se ohranili.

V zadnjih desetletjih so se sicer pojavile zgodbe o tem, da so primerke tasmanskega tigra opazili v divjini, zaradi česar so tamkajšnje oblasti začele uradno preiskavo, s katero so želeli potrditi oz. ovreči obstoj teh živali, a do zdaj jim še ni uspelo zbrati kaj več od pričevanj redkih posameznikov.