Rižana je trenutno lepo vodnata. Foto: Tjaša Škamperle
Rižana je trenutno lepo vodnata. Foto: Tjaša Škamperle
Sorodna novica Ideja o zajetju Suhorce znova v predale

Ideja o zajetju Suhorce je šla v predal, iz njega pa so na ministrstvu potegnili zamisel o zajetju Kubed. "Kubed se omenja kot ena od resnih alternativ. Bila je že presojana v preteklosti in v tem trenutku sploh z umestitvijo železniškega tira kaže, da je to zelo resna opcija. Moramo pa počakati, da nam bodo tudi strokovne podlage to rešitev argumentirale," je povedal minister za naravne vire Uroš Brežan.

Kako bi polnili zadrževalnik? Z vodo iz Rižane, pravi direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj. "Pozimi ima Rižana dovolj vode, tudi stokrat več od naših potreb. Zato bi jo lahko takrat prečrpali gor, poleti pa dol. Tako bi uravnavali, da ima čez leto približno konstanten pretok. Služila bi vsem namenom vse leto."

Sorodna novica Brežan: Iz kraškega vodovoda v Istro dodatnih 100 litrov vode na sekundo

Podoben projekt so za Kubed predvideli že leta 1998. O novejšem bi radi bili obveščeni tudi krajani, pravi predsednik Krajevne skupnosti Gračišče Dušan Arko: "Mislim, da je ostala ideja ista, to je v tej dolini med Kubedom in Hrastovljami. Tam vmes je en hrib, med tem hribom in Lačno bi postavili jez, ki bi ga napolnili z vodo."

Krajane, pravi Arko, bo zanimalo, kako bi graditev zajetja vplivala na mikroklimo. Vsaj okvirne odgovore naj bi dala projektna naloga, ki bo po besedah ministra Brežana zaključena do konca leta.