Do torka bodo temperature še precej visoke. Foto: BoBo
Do torka bodo temperature še precej visoke. Foto: BoBo

Danes bo sončno in vroče. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 18, ob morju okoli 20, najvišje dnevne od 29 do 35 stopinj Celzija. V petek in soboto se bo nadaljevalo večinoma sončno in vroče vreme. Popoldne ali zvečer bodo posamezne vročinske nevihte. Pihal bo veter zahodnih smeri.

Uprava za zaščito in reševanje opozarja, da se je zaradi suhega in vročega vremena povečala nevarnost požarov v naravi, zato svetujejo previdnost in pravilno uporabo ognja v naravnem okolju. Stanje nevarnosti požarov bo trajalo do prvih obilnejših padavin in znižanja temperatur, predvidoma do začetka prihodnjega tedna, so opozorili.

Zelo velika verjetnost za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju je po podatkih agencije za okolje na območju Bele krajine, Brkinov, Dolenjske, Kočevskega, Obale, Pomurja, Spodnjega Posavja in Zgornjesavskega.

Ni še kritično, ni pa dobro
Visoke temperature zraka povzročajo tudi večjo stopnjo izhlapevanja in porabo morebitne padavinske vode za rast rastlin. Zaradi tega se količina padavin, ki obnavlja podzemno vodo, zmanjša, kar neugodno vpliva na napajanje vodonosnikov, pojasnjujejo na agenciji za okolje.

Zato v delih vodonosnikov jugovzhodne Slovenije, kamor sodijo predvsem vodonosniki Krško-Brežiškega polja, in delih kraških vodonosnikov zaradi večjega izpada padavin v tem času opažajo nizko oz. zelo nizko gladino podzemne vode. Zmanjšano količino vode v tem času so potrdili tudi na izvirnem območju Rižane.

Upadanje gladine podtalnice se bo nadaljevalo vse do nastopa obilnejših padavin, so še opozorili.