Pogled na Kredarico ob 10. uri. Trenutno je tam okoli 0 stopinj. Foto: Arso/Spletna kamera
Pogled na Kredarico ob 10. uri. Trenutno je tam okoli 0 stopinj. Foto: Arso/Spletna kamera

"Ekstremna temperaturna inverzija. Glede na ljubljansko sondažo, kar 16 °C," je na družbenem omrežju X poudaril vremenoslovec agencije za okolje Blaž Šter in dodal, da je bilo zjutraj v prestolnici malo nad tlemi izmerjenih -11 °C, na nadmorski višini 1000 metrov pa je bila temperatura konkretno višja, kar +5 °C.

Sodeč po podatkih Agencije za okolje je bilo zjutraj pričakovano najhladneje na Babnem polju, kjer so malo pred 8. uro zjutraj izmerili -18 stopinj Celzija, le za slabo stopinjo več so namerili v Celju (-17 stopinj).

Sočasno pa je bilo nekaj sto metrov višje, na primer pri svetih Treh kraljih na Pohorju precej več, +2 stopinji.

Tudi na Kredarici je bilo v primerjavi z nižinami "prijetno" toplo, in sicer dve stopinji nad ničlo.

Arso: Izjemna temperaturna inverzija

"Današnja vertikalna sondaža nad Ljubljano prikazuje izjemno temperaturno inverzijo, ki se začne na višini okoli 500 metrov, kjer se temperatura zraka in rosišča izenačita. To nam pove, da je na tej višini vrh megle. Nad to višino, med 500 in 1000 metri, lahko vidimo izjemen temperaturni skok; na 500 metrih je temperatura okoli minus 11 °C, medtem ko se na višini 1000 metrov dvigne na plus 5 °C. Za primerjavo, v Metliki trenutno beležimo minus 12 °C, medtem ko na Miklavžu na Gorjancih, ki je 800 metrov višje, termometer kaže plus 6 °C," so zapisali na Agenciji za okolje.

Ob tem so dodali, da lahko nad 560 metri nadmorske višine zaznamo naraščajoč odklon med temperaturo rosišča in zraka, kar nakazuje na zelo suho zračno maso: "Relativna vlažnost v Metliki trenutno znaša 91 %, na Miklavžu na Gorjancih pa le 5 %. Izjemno nizko relativno vlažnost, vsega 2 %, smo ponoči zabeležili na Sviščakih, kjer je bila temperatura rosišča pri temperaturi zraka 1 °C kar –43,3 °C!"

Vremenska napoved: ogrelo se bo, mogoč dež in posledično poledica

Že čez dan se bodo marsikje zimske temperature začasno poslovile – popoldne se bo namreč od zahoda postopno pooblačilo, ponekod bo zapihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od -1 do 5, na Goriškem in ob morju okoli 8 °C.

Ponoči bodo prehodno možne rahle padavine. Ob tem lahko ponekod za kratek čas nastane poledica. Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do 0, ob morju okoli 3 °C.

Jutri bo deloma sončno z občasno povečano oblačnostjo. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 8, na Primorskem okoli 12 °C. V sredo bo zmerno do pretežno oblačno, zjutraj bo po nižinah nekaj megle. Čez dan bo zapihal jugozahodni veter. V noči na četrtek je možna kakšna kaplja dežja, v četrtek čez dan pa se bo povsod razjasnilo.

Konec tedna suho in jasno

V petek, soboto in nedeljo bo nad našimi kraji območje z visokim zračnim tlakom. Središče anticiklona bo sprva nad Alpami, nato se bo počasi pomaknilo nad Balkan. V ponedeljek se nakazuje prehod manjše motnje od severozahoda, ki pa ne bo bistveno vplivala na vreme pri nas. Za njo se bo nad Sredozemljem ponovno krepilo območje visokega tlaka.

Vreme bo suho in delno jasno z možnostjo jutranje megle po kotlinah. Zjutraj bo temperatura večinoma malo pod 0, popoldne pa med 5 in 10 °C, na Primorskem še kakšno stopinjo topleje.