V petek zjutraj bo zaradi sneženja potrebna večja pazljivost pri vožnji. Foto: Shutterstock
V petek zjutraj bo zaradi sneženja potrebna večja pazljivost pri vožnji. Foto: Shutterstock

Čez dan se bo na vzhodu in ponekod v osrednji Sloveniji prehodno zjasnilo, pokaže se lahko tudi sonce, oblačno bo ves dan ostalo le na Primorskem in Notranjskem. V večjem delu države bodo dnevne temperature od 9 do 15 stopinj Celzija. "Toplo je že jutro, že zjutraj je bilo v Črnomlju 15 stopinj Celzija. To je zaradi vetra, oblačnosti in tople oceanske zračne mase," je dežurni vremenoslovec pojasnil v pogovoru za Val 202.

Ponoči nas bo dosegla izrazita hladna fronta, ki bo prinesla mrzel polarni zrak. "Ta bo Slovenijo preplavil – kot kaže – že do jutra, tako da se bo meja sneženja že do jutra spustila do nižin," je dejal in dodal, da bo zapihal tudi severovzhodni veter, na Primorskem kar močna burja. Temperature bodo zjutraj od –1 do 3, na Primorskem od 4 do 8 stopinj Celzija.

Koristne informacije

Padavine bodo popoldne od severovzhoda ponehale, najprej – že sredi dopoldneva – na Štajerskem in v Prekmurju, kjer bo posledično tudi snežna odeja najtanjša. "V osrednji, južni in zahodni Sloveniji bodo padavine vztrajale dlje, ponehale bodo šele popoldne," je razložil Velkavrh.

Po nižinah bi lahko zapadlo do 10 cm snega

Dodal je, da je o centimetrih težko govoriti, saj je debelina snežne odeje odvisna od številnih dejavnikov – od temperature tal in zraka do količine padavine. "Tokrat bo ohladitev zelo izrazita. /.../ Nekje do 10 centimetrov po nižinah bi že bilo mogoče," je previdno dejal, ob tem pa poudaril, da bo snega v višje ležečih krajih seveda več.

Oranžno opozorilo zaradi burje, ta bo lahko delala zamete

Na Primorskem bo pihala kar močna burja, ki bo prav tako vplivala na vozne razmere v tistem delu države, je še poudaril dežurni vremenoslovec. Na Agenciji RS za okolje so sicer izdali oranžno opozorilo zaradi burje – ta bo namreč na izpostavljenih mestih v sunkih presegala hitrost 100 km/h. Na prehodu z Notranjske na Primorsko bo delala tudi snežne zamete

Sobota in nedelja bosta nato po večini sončna, a razmeroma mrzla zimska dneva. Na Primorskem bo še pihala burja, po kotlinah v notranjosti pa bo predvsem v jutranjem času lahko megleno. Temperature bodo zjutraj precej pod ničlo, popoldne pa malo nad njo.

Dars: Na sneženje smo pripravljeni

Na pričakovano snežno pošiljko so pripravljeni v Darsu, ki upravlja avtoceste in hitre ceste. Tudi posipnega materiala imajo dovolj na zalogi, zagotavljajo. Na terenu bodo vse razpoložljive posipne in plužne skupine, preventivno posipanje bodo začeli pred začetkom sneženja, pluženje pa, ko se bo sneg začel oprijemati vozišča. "V primeru intenzivnega sneženja v prometni konici in pričakovanega povečanega petkovega prometa tovornih vozil, zlasti na primorski avtocesti proti osrednji Sloveniji, je pričakovati zelo upočasnjen promet," so za STA navedli na Darsu.

Voznikom priporočajo, da vse poti, ki niso nujne, prestavijo na zgodnejše ali poznejše termine. V vsakem primeru pa naj se na pot odpravijo le z ustrezno zimsko opremo, tovorna vozila pa tudi ustrezno naložena.

Na promet na delu primorske avtoceste in vipavske hitre ceste bo vplivala tudi močna burja, zlasti med Senožečami in Postojno ter med Razdrtim in Vipavo. Burja lahko poleg sunkov na promet vpliva tudi z nanosi odrinjenega snega nazaj na vozišče in poslabšanje vidljivosti zaradi vrtinčenja snega. Vozne razmere bodo tako lahko precej snežne, opozarjajo pri Darsu.

Kot neugodno ocenjujejo tudi napoved, da bo pred sneženjem deževalo, kar pomeni, da bo dež pred snežnimi padavinami spral sol z vozišča in bo treba ob prehodu v snežne padavine izvesti okrepljen posip vozišča, da ne bo prihajalo do snežnih zaplat na vozišču. Tudi čas napovedanih okrepljenih snežnih padavin je neugoden, saj bo to v zgodnjih jutranjih urah, ko je na vseh avtocestnih krakih povečana gostota prometa proti večjim urbanim središčem, še poudarjajo pri Darsu.