Agencija za okolje (Arso) je za danes (torek) izdala oranžno opozorilo zaradi velike verjetnosti neurij za celotno Slovenijo.

Močna nevihta je okoli 22. ure nastala južno od Zagorja ob Savi, spremljajo jo nalivi in toča. Močnejša nevihta je nastala tudi vzhodno od Kočevja. Obe nevihti se pomikata proti vzhodu. Nevihtne celice so okoli 23. ure nastajale tudi v Italiji in se premikajo proti zahodu.

Geološki zavod Slovenije obvešča, da bo v noči na sredo zaradi napovedanih povečanih padavin in velike namočenosti tal povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v severnem delu Slovenije.

Po besedah vremenoslovca Branka Gregorčiča z Arsa nas čaka podobno vremensko dogajanje kot v preteklem tednu. Nadaljevale se bodo nevihte, kar velja predvsem za Gorenjsko, Koroško, del Štajerske in Prekmurja. Ljudem svetuje, da so tudi danes zelo pozorni na vremensko dogajanje in sproti spremljajo opozorila in radarsko sliko ter omejijo dejavnosti na prostem v tistem času, ko bo vremensko dogajanje najburnejše. Stanje bodo spremljali tudi na agenciji in po potrebi zaostrili stopnjo vremenskega opozorila, je napovedal.

Jutri (sreda) bodo padavine postopno ponehale, delno se bo zjasnilo.

Opozorilo pred hudourniki in razlivanjem rek

Zaradi velike predhodne vodnatosti so najmočneje narasli in se začeli razlivati vodotoki na Koroškem. Čez dan so se poleg Gradaščice, ki je hitro narasla v zgornjem toku, začele razlivati še druge reke v severni in severovzhodni Sloveniji, med njimi Nevljica, Hudinja, Dravinja, Ledava, Pesnica, Ložnica, Meža in Oplotnica, sporoča Arso. Težave povzroča tudi Paka v Velenju (več o tem spodaj).

Arso sicer opozarja, da bo v noči na sredo ob intenzivnih in dolgotrajnejših nevihtah z nalivi v večjem delu države verjetno razlivanje hudourniških vodotokov in manjših rek. Pri tem bo poplavljala tudi padavinska in zaledna voda, opozarjajo. Zaradi velike predhodne vodnatosti bodo najmočneje narasli hudourniški vodotoki in manjše reke v severni, severovzhodni in tudi osrednji Sloveniji. Na teh območjih so mogoče hudourniške poplave.

Vremenske fronte po vsej državi

Težave na električnem omrežju

Nevihtni sistem iz Italije je zjutraj dosegel Slovenijo in prešel državo proti vzhodu in povzročil novo serijo težav (po že tako burni noči, ki je sledila seriji neurij v prejšnjem tednu).

Zaradi močnega neurja nastajajo okvare električnega omrežja in prekinitve dobave električne energije na nekaterih mestih distribucijskega območja Elektra Primorska in Elektra Maribor.

Brez električne energije je v torek bilo več tisoč odjemalcev, največ na Tolminskem (Trebuša, Oblakov vrh, Šentviška planota, Ponikve, Kneške Ravne, Podmelec, Slap ob Idrijci), Cerkljanskem (Šebrelje in Travnik), Idrijskem (Srednja in Gorenja Kanomlja, Idrijske Krnice), Kobariškem (Livek), na Kanalskem (Lig, Kambreško, Kanalski vrh, Levpa, Mrzlek, Plave), v Goriških brdih (Vrhovlje), v Čepovanu, Lokovcu.

Prilagodite vožnjo vremenskim razmeram

Nevihte ponekod po Sloveniji ovirajo tudi promet, posledice neviht pa povzročajo nevšečnosti na cestiščih. Zaradi podrtega drevja sta zaprti cesti Ljubljana-Litija pri Senožetih in Trebija-Sovodenj. Zaradi poškodb elektroomrežja pa je zaprta cesta Gederovci-Cankova, je sporočil Prometnoinformacijski center za državne ceste.

"Prilagodite hitrost in način vožnje trenutnim razmeram na cesti. V primeru slabše vidljivosti ročno prižgite luči. Voznike opozarjamo, da je ustavljanje vozil pod nadvozi in v predorih nevarno in prepovedano," so poudarili pri prometnoinformacijskem centru.

Elektro Primorska je odpravljal tudi v ponedeljek nastale težave na Postojnskem (Studeno). Brez elektrike so bili še odjemalci na daljnovodu Črni Vrh–Lome in Trebižani, Gornja Branica.

Večina poškodb je nastala na nadzemnih vodih, ker so se zaradi orkanskega vetra trgali vodniki in rušili drogovi. Ekipe so na terenu in se trudijo vzpostaviti normalno stanje, vendar delo otežujejo nevihte.

Že nočno nevihtno dogajanje je povzročilo nekaj nevšečnosti v oskrbi z električno energijo na območju družbe Elektro Maribor, danes pa so se razmere še poslabšale.

Na Štajerskem in v Prekmurju je bilo okoli 13.30 zaradi neviht z močnim vetrom in deževjem brez elektrike okoli 14.600 odjemalcev, kažejo zadnji podatki Elektra Maribor. V več krajih je podrlo drevesa in odkrilo strehe, med drugim na stavbi kmetijske fakultete v Pivoli in cerkev v Kungoti in Sveti Trojici v Slovenskih goricah.

Težave v železniškem prometu

Zaradi odstranjevanja posledic neurja bodo vlaki, ki vozijo med Celjem in Poljčanami ter med Jesenicami in Novo Gorico, vozili z daljšimi zamudami, so sporočili s Slovenskih železnic. Neurja, ki so v ponedeljek popoldne in v noči na torek zajela večji del države, so namreč težave povzročila tudi v železniškem prometu.

Kot so za STA povedali v družbi Elektro Maribor, se stanje na terenu stalno spreminja, saj se nestanovitno vreme nadaljuje. Medtem ko je bilo zjutraj zaradi prekinjenih povezav na omrežju brez napajanja z električno energijo okoli 7600 odjemalcev, so jih do poldneva našteli že okoli 22.300. Do 13.30 jim je uspelo to število zmanjšati na okoli 14.600.

V Elektru Maribor prosijo ljudi za razumevanje. "S preklopitvami in izločevanjem okvarjenih sektorjev sodelavci skušajo zmanjšati število odjemalcev, ki so brez napajanja z električno energijo," so navedli.

Vodja centra za obveščanje Murska Sobota Primož Senčar je povedal, da so na njihovem območju danes našteli že več kot 200 dogodkov in še vedno se vrstijo klici. V več krajih je močan veter odkril strehe objektov in podrl drevesa na ceste in dovozne poti, bilo je tudi nekaj zalitih kleti in padcev električnih drogov.

Zaradi posledic neurja tudi danes prihaja do prekinitev dobave električne energije na nekaterih mestih distribucijskega področja Elektra Primorska. Trenutno je brez električne energije še 1521 odjemalcev na Tolminskem, Kanalskem, Goriškem in v Goriških Brdih.

"Večina poškodb je nastala na nadzemnih vodih, kjer je zaradi orkanskega vetra prihajalo do pretrgov vodnikov in rušenja drogov. Ekipe so na terenu in se trudijo vzpostaviti normalno stanje, napake bomo poskušali odpraviti do večera, kjer nam ne bo uspelo, bomo z delom nadaljevali zgodaj zjutraj," so sporočili iz podjetja.

V Velenju poplavljeni številni objekti

Padlo drevo v Knafljevem prehodu v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Padlo drevo v Knafljevem prehodu v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO

V zadnjem današnjem (torkovem) neurju je v Velenju padla ogromna količina padavin, zato so številni objekti poplavljeni, sprožilo se je tudi več zemeljskih plazov. Vse intervencijske ekipe so na terenu in skušajo pomagati pri sanaciji škode, so sporočili z velenjske občine. Nivo reke Pake, ki je grozila, da bo začela poplavljati, pa se počasi umirja.

"Stanje v Velenju je kar kritično. Mislili smo, da bo reka Paka prestopila bregove, ampak na srečo se to ni zgodilo in se je ustavila tik pod vrhom. Nivo reke Pake zdaj počasi upada in ne ogroža nikogar več, imamo pa težavo z večjo količino vode v več objektih. Zalilo je približno 30 objektov, najhuje je v nakupovalnem centru v centru Velenja, v katerem je ogromna količina vode," je za STA povedal poveljnik prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Velenje Sebastjan Koper.

V okolici mestne občine Velenje, je dodal Koper, se je sprožilo tudi več zemeljskih plazov. Najhuje je v zaselku Kavče, kjer plaz delno ogroža stanovanjsko hišo. Na terenu je približno sto gasilcev. Natančnega podatka o številu intervencij Koper še nima, bilo pa jih je med 50 do 60.

"Stanje na terenu obvladujemo, posanirali smo tudi manjše objekte. Največjo težavo nam predstavlja nakupovalni center v Velenju, iz katerega smo ravnokar začeli prečrpavati vodo," je še poudaril Koper.

Medtem ko reka Paka v Velenju po podatkih gasilcev ne ogroža več nikogar, pa je v Šoštanju prišlo do manjšega razlivanja, je za STA potrdila dežurna hidrologinja Maja Koprivšek na Arsu.

V Mariboru ves dan posredujejo civilna zaščita in gasilci

Na območju mariborske izpostave uprave za zaščito in reševanje so nujna posredovanja že ves dan, klicem na pomoč po besedah vodje izpostave Ivanke Grilanc ni videti konca. Do poldneva so našteli že okoli 250 intervencij, vezanih na škodo po neurju, in sicer v 19 od skupno 22 občin, ki jih pokriva ta izpostava.

V Mariboru je bilo med drugim več primerov črpanja vode iz prostorov zaradi dviga podtalnice in posredovanja zaradi odkritih streh objektov, pa tudi padca drevesa na hišo in eno od osnovnih šol. V Šentilju se je sprožil plaz, ki ogroža hišo, v Sveti Ani je veter podrl veliko dreves, je povedala Ivanka Grilanc.

O vetrolomu med drugim poročajo še iz Hoč, Puconcev, Rogašovcev in Lenarta. Nekaj težav so imeli v osnovni šoli v Negovi, kjer so po besedah ravnatelja Mateja Kranerja zaradi močnega vetra nekoliko zamakali okna instreha. Vse so že pobrisali, večje škode ni, je povedal za STA.

Po besedah vodje ptujske izpostave uprave za zaščito in reševanje Draga Murka je močan veter podrl več dreves v občinah Sveti Andraž v Slovenskih goricah in Juršinci.

Zaradi napovedanih novih neurij s točo so iz mariborskega nakupovalnega središča Europark sporočili, da bo njihova parkirna hiša danes odprta vso noč. Tako že več let omogočajo brezplačno parkiranje ob vremenskih nevšečnostih.

Težave na Koroškem

O težavah zaradi jutranjega neurja poročajo tudi s Koroškega, med drugim s Prevalj in iz Slovenj Gradca, ter z Gorenjskega. Kot so za STA povedali v Gasilsko-reševalni službi Kranj, je nevihtna fronta, ki je prešla njihove kraje, povzročila težave na okoli 30 lokacijah. Večinoma gre za odkrite strehe, podrta drevesa in zalite kleti, na Zabukovju se je sprožil zemeljski plaz. Poleg poklicne enote so aktivirali še sedem prostovoljnih gasilskih društev, ki trenutno odpravljajo posledice.

Goriška in Vipavska dolina

"Najhujše je bilo jutranje neurje na Predmeji, v Tihi dolini, kjer je odkrilo več streh stanovanjskih hiš," je za povedal direktor Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina Blaž Mlečnik. Med torkovim jutranjim neurjem je sicer ogromno škode nastalo v Čepovanskem domu zaradi vetroloma, kar je le še poslabšalo stanje, nastalo zaradi nočnega divjanja vremena (več o tem tukaj).

Tudi v torek oranžno opozorilo za vso državo

Stanje v civilni zaščiti in pomoč Slovenske vojske

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je ob robu obiska na Goriškem ocenil, da imajo na razpolago dovolj sil. Danes pričakujejo tudi okoli 30 vojakov, ki bodo pomagali odstranjevati porušeno drevje in pri vsem ostalem. "Verjamem, da jih bodo tukaj dobro izkoristili, ker so fantje pridni," je dejal in omenil tudi možnost pomoči gasilcev iz krajev, ki tokrat niso bili tako hudo prizadeti. Točno višino škode je po Šestanovih besedah trenutno težko ocenjevati, a glede na njegove izkušnje bodo segala v več deset milijonov evrov.

V. d. generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Leon Behin je zagotovil, da je trenutno v njihovih skladiščih na voljo dovolj materialov, ki ji potrebujejo za sanacijo. "Z lokalnimi štabi se dogovarjamo, kaj vse imamo, da ponudimo zaloge, tako da tudi premeščamo iz nekoliko manj prizadetih krajev v bolj prizadete," je pojasnil.

Posledice neurij si je danes ogledal tudi minister za obrambo Marjan Šarec. Po njegovih besedah je nujno, da čim prej pripeljejo ponjave in čim več dvigal, s katerimi bodo lahko te ponjave napeli. Prav tako je treba čim prej vzpostaviti oskrbo z električno energijo. "Če bo treba, bomo kaj pripeljali tudi iz Ljubljane," je dejal minister. Spomnil je, da so pripadniki Slovenske vojske še vedno na Koroškem, v Vojniku in Šentjurju, kjer še vedno odpravljajo posledice neurja. Do četrtka so tudi podaljšali pomoč vojske v Črni na Koroškem.

Nataša Pirc Musar in Robert Golob na rednem delovnem srečanju

Predsednica republike Nataša Pirc Musar in premier Robert Golob sta na današnjem rednem mesečnem srečanju izmenjala stališča o aktualnih temah v družbi, notranji in zunanji politiki. Pozornost sta namenila tudi soočanju s posledicami neurij, s katerimi se v zadnjih tednih sooča celotna Slovenija. Kot sporočajo iz urada predsednice republike, sta se Pirc Musar in Golob strinjala o potrebi po oblikovanju celovitih politik za naslavljanje podnebnih sprememb, ki bodo vplivale tudi na zaščito ljudi in njihovega premoženja, okolja ter naravnih virov. Ob tem sta se ponovno zahvalila gasilcem, pripadnikom Slovenske vojske, civilne zaščite, policije in vsem, ki pomagajo pri odpravljanju posledic naravnih ujm.