Sorodna novica Vreme

V slovenskem delu Istre so popoldne nastale močnejše nevihte. Lokalno se pojavljajo močni nalivi in toča manjših dimenzij. Na Resljevi poti, ki prek meje povezuje Bazovico in Sežano, pa je strela zadela 50-letnega kolesarja, je poročala TV Slovenija. Zdravstveno stanje moškega naj bi bilo kritično. Po poročanju Radia Slovenija gre za Italijana.

Ustavljanje vozil v predorih prepovedano!

Ustavljanje v predoru. Foto: promet.si
Ustavljanje v predoru. Foto: promet.si

Zaradi nespametnega ravnanja voznikov v nevihti je bil za krajši čas zaprt predor Kastelec na primorski avtocesti. Nevestni vozniki so namreč zaradi toče ustavljali v predoru, da bi tako obvarovali svoje jeklene konjičke.

Ob močnejših nalivih in nevihtah, na prometnoinformacijskem centru (Pic) voznike pozivajo, naj prilagodijo hitrost in način vožnje danim razmeram, in jih opozarjajo, da je ustavljanje vozil pod nadvozi in v predorih nevarno in prepovedano.

Izpad elektrike na železnici

Slovenske železnice (SŽ) so medtem sporočile, da je zaradi neurja prišlo do izpada elektrike na progi Koper–Divača, zaradi česar je bil promet močno oviran in so se pojavljale zamude.

Na območju občine Hrpelje-Kozina je meteorna voda zaradi močnega deževja in zamašenih odtokov poplavila tri objekte in številne ceste. Gasilci so čistili odtočne jaške in črpali vodo iz objektov.

Močni nevihti sta se razširili v zaledju Obale in na Koroškem. Foto: MMC RTV SLO
Močni nevihti sta se razširili v zaledju Obale in na Koroškem. Foto: MMC RTV SLO

Na Koroškem poplavljene kleti in plazovi

Druga močnejša nevihtna celica je nastala na Koroškem, na območju Dravograda, Vuzenice in Mute. Poleg silovitega naliva se je pojavila tudi toča, narasli so hudourniki. Na območju Mute je padlo več kot 100 milimetrov padavin v zelo kratkem času, zato so hudourniki in potoki poplavljali.

Regijski poveljnik civilne zaščite Alan Matijevič je povedal, da so gasilci na terenu in občanom pomagajo pri odpravi posledic neurja. Veliko je po njegovih besedah poplavljenih kleti, nekaj je tudi še drugih plazov, ki ogrožajo objekte.

V občini Črna na Koroškem se je na cesto Črna-Šentvid sprožilo osem zemeljskih plazov. Med njimi je ostalo ujetih sedem oseb v treh avtomobilih in motorist, ki so jih začasno nastanili v središču Črne na Koroškem, je poročal Radio Slovenija.

Zaradi udara strele je v občini Dravograd zagorelo gospodarsko poslopje, posredovalo je 58 gasilcev iz devetih gasilskih društev Koroške regije.

Koroška železniška proga zaprta

S SŽ-ja so sporočili, da je zaradi plazu do ponedeljka zaprta koroška proga. Zaradi plazu je zaprta tudi regionalna cesta Vuzenica-Vuhred.

V Posavju do zamud zaradi poplavljene železniške proge prihaja med postajama Brestanica-Blanca, kjer vlaki vozijo samo po enem tiru,

Neurja po državi

Nalivi po širšem delu države

V popoldanskem času je močno deževje z vetrom in ponekod tudi točo zajelo še širša območja Postojne, Novega mesta, Ljubljane in nekaterih drugih krajev v osrednji Sloveniji. Kar nekaj strel je udarilo v stavbe.

V Novem mestu je v zelo kratkem času padlo 67 milimetrov dežja. Gasilci so morali črpati vodo iz stanovanjskih in proizvodnih objektov. Meteorna voda je zalila več cest, gasilci so iz poplavljenega cestišča izvlekli dve osebni vozili.

Tudi v Ljubljani je meteorna voda zalila več kleti stanovanjskih objektov, zaradi udara strele je zagorel stanovanjski objekt. V Domžalah so zaradi strel in naliva odpovedali tekmo Prve lige TS med Domžalami in Aluminijem.

Hidrologi zaradi obilnejših padavin opozarjajo pred morebitnimi hudourniškimi poplavami na Pohorju in Kozjaku.

Tudi nedelja deževna

V nedeljo bo vreme podobno, le padavine bodo nekoliko manj pogoste. Jutranje temperature bodo od 15 do 20, na Goriškem in ob morju okoli 22, najvišje dnevne od 22 do 28, na Primorskem do 31 stopinj Celzija.

Državo zajela močna neurja s točo