Udari strel so v nočnih nevihtah po poročanju uprave za zaščito in reševanje poškodovali več objektov. Foto: BoBo
Udari strel so v nočnih nevihtah po poročanju uprave za zaščito in reševanje poškodovali več objektov. Foto: BoBo

Nevihte so nad Slovenijo nastajale v četrtek od 19. ure dalje, na centru za obveščanje uprave za zaščito in reševanje so našteli 53 dogodkov, pri odpravljanju posledic neurja je po njihovih navedbah posredovalo 36 gasilskih enot, od teh šest poklicnih.

Gasilci so v večini primerov črpali meteorne vode iz različnih objektov, iz zalitega podvoza potegnili osebno vozilo, poplavljena pa so bila tudi cestišča in podvozi. V Slovenskih goricah se je podrl drog telekomunikacij in zaprl cesto.

Največ dogodkov so našteli v Šmarju pri Jelšah, kjer so meteorne vode zalile okoli 30 objektov. Udar strele je v naselju Ločki Vrh v občini Destrnik zanetil požar na stanovanjski hiši, v katerem je zgorelo okoli 80 kvadratnih metrov ostrešja. V Ložnici pri Celju je udar strele poškodoval hlev, v Loki pri Mengšu pa atrij stanovanjskega objekta, poročajo.

Okoli 22. ure je močno neurje zajelo tudi občino Hrastnik, kjer sta bila zaradi meteornih voda ogrožena industrijski objekt in stanovanjska hiša.

Obilne padavine največ težav povzročile v občini Šmarje pri Jelšah
V Šmarju pri Jelšah so imeli gasilci precej dela z odpravljanjem posledic nočnega neurja. Foto: Občina Šmarje pri Jelšah
V Šmarju pri Jelšah so imeli gasilci precej dela z odpravljanjem posledic nočnega neurja. Foto: Občina Šmarje pri Jelšah

Nevihte spremljali močni nalivi

Na Agenciji RS za okolje (Arso) so zaradi pričakovanih močnih padavin sicer za severovzhod, severozahod in jugozahod države izdali oranžno vremensko opozorilo. Že v četrtek zvečer so na omrežju X poročali o močnem nalivu na severozahodu države. Na Rudnem polju so tako od 19. ure do 19.30 izmerili 24 litrov dežja na kvadratni meter, pri čemer je glavnina padavin padla v približno desetih minutah.

Ponoči pa so na družbenem omrežju omenili še močnejšo nevihtno celico, ki je nastala v Posavju in se je z jugozahodnim vetrom pomikala prek Celja naprej na severovzhod države. Ob tem so njihove meteorološke postaje izmerile nekaj močnejših nalivov, in sicer je v Ločah padlo 20,5 litra dežja na kvadratni meter, v Slovenskih Konjicah 19 litrov na kvadratni meter, v Šmarju pri Jelšah 16,5 litra na kvadratni meter, v Celju pa 14 litrov na kvadratni meter.

Ponoči so se padavine z nevihtami razširile nad vso Slovenijo in do jutra večinoma ponehale. Geološki zavod ob tem zaradi namočenosti tal opozarja na povečano nevarnost nastajanja in proženja zemeljskih plazov.

Narasle reke na Štajerskem in Gorenjskem