Uprava za zaščito in reševanje poroča o težavah na območjih občine Hoče - Slivnica, Lenarta, Laškega, Radencev, Svete Ane in Novega mesta.

Kot jajce velika toča je padala na Dolenjskem, v Lovrencu na Pohorju, Radljah ob Dravi in na območju Metlike ter občine Semič, navaja portal neurje.si. Zalitih je nekaj kleti in cest, podrtih je več dreves. Posledice odpravljajo gasilci in delavci cestnega podjetja.

V Novem mestu je zaradi močnega neurja zalilo nekaj kleti in cest. Neurje s točo in močnim nalivom v kraju Štravberk na Dolenjskem, so zapisali.

Neurje z močnim vetrom je zajelo tudi območje občine Črnomelj. Veter je poškodoval nekaj streh, podrl pa tudi nekaj dreves. Po informacijah uprave za zaščito in reševanje posredujejo gasilci in delavci cestnega podjetja.

Tudi na območju občine Hoče - Slivnica so aktivirali gasilce prostovoljnega gasilskega društva Bohova in Hoče, ki so na kraju dogodka nudili pomoč pri pokrivanju strehe.

Nevihte se bodo pojavljale do četrtka, nato bo znova vsak dan bolj vroče. Foto: BoBo
Nevihte se bodo pojavljale do četrtka, nato bo znova vsak dan bolj vroče. Foto: BoBo

Vročinske nevihte

Vroče ozračje bodo ta teden občasno ohladile krajevne vročinske nevihte, ki bodo pogostejše v severni polovici države.

Že v ponedeljek zvečer je več občin na Štajerskem in Koroškem zajelo neurje, v katerem je bilo podrtih več dreves, odkritih več ostrešij objektov, poškodovana je bila tudi druga infrastrukturo. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je bilo neurje v občinah Šentjur, Vojnik, Benedikt, Duplek, Lenart, Maribor, Pesnica, Ruše, Šentilj, Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem in Slovenj Gradec.

Največ dela so imeli gasilci v Mestni občini Maribor. Po besedah poveljnika Gasilske brigade Maribor Primoža Osojnika je šlo večinoma za odstranjevanje podrtih dreves, bile so tudi tri odkrite strehe. "Na srečo ni bilo toče ali poplav meteorne vode, je bil pa orkanski veter, ki podira in odkriva," je povedal za STA. Gasilci so odstranjevali podrta drevesa s cestišč, garaž in vozil, pri odkritih strehah na objektih so pomagali pri začasni sanaciji z avtolestvijo. Odstranili so podrti drog javne razsvetljave in nanošeni lahki gradbeni material na cesto, pomagali pa so tudi pri sanaciji podrtega večjega šotora in spomenika pri eni od mariborskih gimnazij.

Gasilci na Koroškem imeli obilico dela

V Rušah je drevo padlo na vozilo in ga poškodovalo. V Breznu je drevo padlo na stanovanjsko hišo. V občini Dravograd je bilo neurje z močnim vetrom in točo. Na lokalno cesto Libeliče–Libeliška Gora je podrlo več dreves. V Otiškem Vrhu je bila zaradi močnega dežja zalita cesta. Na Meži je voda zalila prostore poslovnega objekta.

V Šmartnem pri Slovenj Gradcu je veter po navedbah uprave za zaščito in reševanje odkril okoli 50 kvadratnih metrov kritine na cerkvi ter odlomil križ iz zvonika. Gasilci so odkrito streho prekrili s folijo ter zavarovali cesto in okolico cerkve zaradi možnosti padca križa z zvonika. Cesta mimo cerkve je zaprta za promet. Padala je tudi toča.

Močno neurje je bilo tudi v občini Prevalje. Na ceste se je podrlo več dreves, meteorna voda je zalila kletne prostore stanovanjskega objekta in poslovne prostore. Na Lešah je meteorna voda zalila prostore osnovne šole.

Vročina še naslednjih 10 dni, do četrtka še mogoče nevihte

Kot je v jutranjem pogovoru za Val 202 pojasnila dežurna meteorologinja Veronika Hladnik Zakotnik, bo v prihodnjih desetih dneh precej vroče, sploh v južni polovici države bodo temperature nad 30 stopinj Celzija, malo manj vroče pa bo v severni Sloveniji, kjer bo manj vroče tudi zaradi pogostejših ploh in neviht, ki bodo ohladile ne le ozračje, ampak tudi tla.

Zaradi različnih smeri vetrov je verjetnost neviht danes po skoraj vsej državi, z izjemo Primorske, večja, "je pa res, da bodo krajevne nevihte, tako da bodo razlike zelo velike in bo marsikje ostalo suho".

Konec tedna bodo temperature tudi do 35 stopinj Celzija. Foto: Shutterstock
Konec tedna bodo temperature tudi do 35 stopinj Celzija. Foto: Shutterstock

Oranžni alarm zaradi neviht

Pozneje je Agencija za okolje izdala oranžni alarm za vso državo. Opozorili so, da so v torek pozno popoldne in zvečer možne močnejše nevihte z nalivi, močnejšimi sunki vetra in točo.

Tudi v naslednjih dneh bodo verjetnejše vročinske nevihte, v sredo se bodo zavlekle v noč na četrtek, pojavljale se bodo tudi v četrtek čez dan: "A vremenska motnja vseeno ne bo prinesla kakšne konkretnejše ne osvežitve ne ohladitve."

Vročinski val (torej obdobje, ko najvišje dnevne temperature presežejo 30 stopinj Celzija) se tako nadaljuje. Že danes se bo živo srebro povzpelo do 32 stopinj, "nato pa bodo vsak dan še za kakšno stopinjo višje temperature". Najvišje bodo konec tedna, v petek ali soboto, ko bo dosegle 35 stopinj Celzija, je pojasnila.