Hudourniki in padavinska voda so zalili več hiš, ponekod na Dravskem polju ljudje ne morejo iz svojih hiš. Počakati morajo, da se podtalnica zniža. Foto: Danijel Poslek
Hudourniki in padavinska voda so zalili več hiš, ponekod na Dravskem polju ljudje ne morejo iz svojih hiš. Počakati morajo, da se podtalnica zniža. Foto: Danijel Poslek
Gasilci in pripadniki civilne zaščite so vso noč pomagali prizadetim prebivalcem. Foto: PGD Lovrenc na Dravskem polju
Zaradi močnega neurja z obilnim dežjem, ki je v petek pozno popoldne zajelo območje mesta Ptuj, so gasilci s peskom napolnili 600 protipoplavnih vreč, ki so jih postavili na kritična mesta in razdelili tudi občanom. Foto: Danijel Poslek
Več kot 50 gasilskih enot, ki so sodelovale v intervencijah, je pomagalo pri odstranjevanju posledic neurij na več kot 250 objektih. Foto: PGD Lovrenc na Dravskem polju

S čiščenjem jaškov za meteorno vodo in črpanjem vode iz kletnih prostorov so imeli gasilci kar nekaj dela po Štajerskem - zalilo je več sto objektov. Več kot 250 gasilcev in pripadnikov civilne zaščite je ponoči pomagalo prebivalcem v občinah Ptuj, Hajdina in Kidričevo.

Na Ptujskem je namreč samo v nekaj urah padlo več kot 150 litrov vode na kvadratni meter. Gasilci so napolnili s peskom 600 protipoplavnih vreč, ki so jih postavili na kritična mesta in razdelili tudi občanom. Toča je v nekaj urah klestila kar petkrat. Gmotna škoda je precejšnja, čeprav je za ocene še prezgodaj.

Na Ptuju poplavljenih 290 objektov
Do sobote popoldne so morali vodo črpati iz okoli 290 stanovanjskih objektov. Do zdaj so delo večinoma končali, vodo še črpajo iz nekaj hiš na območju Spuhlje in Brstja, je povedal Dragomir Murko s ptujske izpostave za zaščito in reševanje.

Sprožili so se tudi štirje zemeljski plazovi na območju Krčevine pri Vurberku, ki pa so na večinoma kmetijskih območjih, tako da objekti niso ogroženi, je povedal Murko. Glede morebitne škode na kmetijskih površinah je Murko dejal, da je bolj kot toča težave povzročala voda, se bo pa v nadaljevanju rasti rastlin videlo, ali in v kakšni meri bodo prizadete.

"V zadnjih dveh dneh je Ptuj prizadela prava vremenska ujma, ki se ponovi mogoče vsakih 50 let," je na družbenem omrežju Facebook zapisal ptujski župan Miran Senčar in dodal, da so morda nekateri prebivalci nezadovoljni s pomočjo, da pa so gasilci ter delavci komunalnega in cestnega podjetja, s katerimi je bil tudi sam v petek pozno v noč in od današnjega jutra naprej na terenu, opravili veliko dela in se še naprej trudijo odpraviti posledice.

Kopica nočnih intervencij tudi v Mariboru
Meteorne vode, odkrite strehe in strele so povzročali nevšečnosti tudi na območju Maribora. Gasilci so ponoči odhiteli na pomoč kar 31-krat. Med drugim je zalilo osnovno šolo Draga Kobala na Pobrežju v Mariboru.

Ravnatelj te šole Aleksander Jeršič je za Radio Maribor pojasnil: "Včeraj popoldne je ogromna količina dežja zamašila vse odtoke, skozi okna je voda prodirala v naše prostore. Na srečo pa ni bilo tako hudo kot pred dvema letoma, ko je v celoti zalilo kletne prostore. Tokrat je poplavilo jedilnico, knjižnico, hodnike in atelje. S hitro pomočjo gasilcev smo uspeli preprečiti dodatno škodo, odzvali so se tudi zaposleni na šoli. V dveh urah smo počistili in posušili prostore. Računamo, da večja škoda tokrat ni nastala."

Polovica Starš brez elektrike
Sredi Starš je padel električni daljnovod in prebivalci so za več ur ostali brez električne energije. Župan Starš Bojan Kirbiš je za Radio Maribor povedal, da so imeli ekstremne razmere. "Potem ko je padel steber električne energije, je bila polovica občine brez električne energije. Težave smo imeli tudi z meteornimi vodami – nihče, niti med starejšimi, ne pomni takšnega naliva v občini. Poplavilo je ogromno kleti, bilo je več kot trideset intervencij prostovoljnih gasilskih društev in civilne zaščite. Veliko so pomagali tudi občani sami."

V Zavrhu v občini Lenart se je ponoči sprožil manjši plaz, ki je zasul polovico ceste.

Na Železnikarjevi ulici v Ljubljani je strela udarila v ostrešje stanovanjskega bloka in zanetila požar. Zaradi zamašenih prepustov pa je voda zalila hodnik, garderobo in kopalnico ljubljanske osnovne šole v Dečkovi ulici.

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno. Še se bodo pojavljale krajevne padavine, predvsem popoldne tudi posamezne nevihte. Ponoči bodo padavine povsod ponehale, delno se bo zjasnilo. Nedelja bo po večini sončna. Vremenoslovci napovedujejo, da bo vreme manj nestanovitno in manj deževno.