Foto: promet.si
Foto: promet.si

"Danes bo kar deževen dan. Čez Slovenijo se bo počasi pomikala hladna fronta. Premik bo počasen, ker je nastal nad severnim Sredozemljem ciklon. Takoj ko imamo ciklon, se napredovanje in pomik fronte upočasnita. Zato bo tudi količina padavin kar precejšnja, ne ravno izjemna. Meja sneženja se bo začela spuščati proti poldnevu, ko bosta začela pihati severni in severovzhodni veter in dotekati hladnejši zrak v nižjih zračnih plasteh. Na severu pa bo zaradi intenzivnejših padavin že prej snežilo," je za Radio Slovenija četrtkovo vremensko dogajanje opisal dežurni prognostik agencije za okolje Andrej Velkavrh.

Ob tem je pojasnil, da mehanizem spuščanja meje sneženja ni samo ohladitev zraka oziroma dotok hladnejše zračne mase, ampak tudi intenzivnost in trajanje padavin.

"Zato bo meja sneženja v krajih z več in močnejšimi padavinami nižja kot pa v krajih, kjer bo padavin nekoliko manj. Do večera bo ponekod snežilo med 500 in 800 metri nadmorske višine," je napovedal Velkavrh in dodal, da bi v večernih in sprva še v nočnih urah lahko snežilo po hribih zahodne Slovenije, na Notranjskem in Kočevskem ter v Gornjesavski dolini.

Sneg se oprijema višjeležečih cest, nevarnost plazov v gorah

Na višje ležečih predelih po državi se po poročanju prometnoinformacijskega centra sneg že oprijema cestišč. Na Kredarici ga je zapadlo deset centimetrov, na Vršiču devet.

Na strmih pobočjih je snežna odeja samo zmerno stabilna, zato na Arsu ne izključujejo možnosti plazov. Odhode v sredogorje in visokogorje v teh razmerah odsvetujejo.

Nad nami ostaja nestabilna zračna masa

Velkavrh je še opozoril, da bodo verjetno narasli nekateri vodotoki. "Največ dežja bo v severozahodni in zahodni Sloveniji, drugje malce manj. V pasu Kamniških Alp in Kamniško-Savinjskih Alp do Koroške bo pas z obilnejšim dežjem," je še dejal.

"Ponoči bodo padavine oslabele in petek bo vremensko drugačen kot četrtek. Spremenljivo do pretežno oblačno bo, občasno bodo krajevne padavine. V južni polovici Slovenije pa tudi bolj plohe in morda bo tudi kaj zagrmelo vmes. V soboto, nedeljo bo tip vremena, ki bo nato prevladoval tudi v prvi polovici prihodnjega tedna, torej spremenljivo oblačno, predvsem sredi dneva in popoldne bodo nastajale krajevne plohe in posamezne nevihte. Nad nami bo, kot kaže, ostala nestabilna zračna masa, dovolj vlažna, da bomo pač imeli aprilski tip vremena. Morda na srečo, kajti prav ta vlažnejši zrak nas bo znova malo obranil pred intenzivnejšim nočnim ohlajanjem, je vremensko dogajanje v prihodnjih dneh napovedal meteorolog Arsa.

Foto: Arso
Foto: Arso

Oranžni alarm zaradi močnega sneženja

Agencija za okolje je tudi izdala oranžno opozorilo za severni in severozahodni del Slovenije. "V goratem svetu severozahodne in severne Slovenije bo močno snežilo. Nad višino okoli 800 metrov bo do noči lahko zapadlo od 25 do 50 cm snega. Povečala se bo nevarnost snežnih plazov," opozarja Arso.

Ponoči bodo padavine oslabele in prehodno marsikje ponehale, veter bo oslabel. Jutranje temperature bodo od 0 do 5, na Primorskem okoli 8 stopinj Celzija.