V Kranjski Gori je že dopoldne zapadlo približno pet centimetrov snega. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler
V Kranjski Gori je že dopoldne zapadlo približno pet centimetrov snega. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler

Proti nedeljskemu jutru je Slovenijo zajela napovedana hladna fronta, ki je prinesla izrazito ohladitev ozračja s severnim vetrom in močnim deževjem. V višje ležečih legah je začelo snežiti, kar je prineslo zimske razmere na višje ležeče ceste in prelaze v državi.

Priporočljiva zimska oprema

Na Prometno-informacijskem centru (PIC) za državne ceste opozarjajo, da so na cestah čez prelaz Jezerski vrh ter na Pokljuko obvezne verige, zimsko opremo pa priporočajo tudi na preostalih prelazih in višje ležečih cestah.

Napoved Agencije RS za okolje (Arso) pravi, da se bo meja sneženja do ponedeljka zjutraj postopno spustila do okoli 700 metrov, snežno odejo pa je pričakovati v alpskih dolinah in nad 900 metri nadmorske višine, kjer bo v nedeljo zapadlo od 10 do 25 centimetrov snega, v visokogorju tudi več.

Dnevne temperature se bodo gibale od 4 do 9, v alpskih dolinah okoli 3, na Primorskem pa od 9 do 13 stopinj Celzija.

Burja in omejitve na vipavski cesti

Arso je zaradi burje na Primorskem izdal opozorilo. V Vipavski dolini piha burja s sunki vetra, ki presegajo 100 kilometrov na uro. Burja naj bi v ponedeljek čez dan ponehala.

Na vipavski hitri cesti med razcepom Nanos in Selom ter na regionalni cesti Vipava–Ajdovščina je zaradi burje prepovedan promet za kampprikolice, hladilnike in vozila s ponjavami. Promet za kampprikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton je prepovedan tudi na regionalnih cestah Podnanos–Manče–Vipava ter Ajdovščina–Selo–Ajševica–Vogrsko.

Majske ohladitve niso nič nenavadnega

Kot so na Arsu v petek zapisali na svoji strani na Facebooku, se tako izrazite ohladitve v maju ne zgodijo vsako leto, niso pa nič nenavadnega. Hladneje je bilo na primer 3. maja leta 1985, ko je tudi po nekaterih nižinah osrednje in vzhodne Slovenije zapadlo okrog 10 centimetrov snega.

Padavine bodo v ponedeljek ponehale

Nedelja bo oblačna s padavinami in okrepljenim vetrom severnih smeri, kar bo ozračje dodobra ohladilo. Padavine bodo v ponedeljek ponehale, a še vedno bo vetrovno in hladno, napovedujejo na Arsu. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 8, v Gornjesavski dolini malo pod lediščem.

V ponedeljek dopoldne bodo padavine povsod ponehale, popoldne pa se bo od zahoda počasi začelo jasniti. Ponekod bo še pihal severni ali severovzhodni veter, burja na Primorskem pa bo čez dan ponehala. Najvišje dneve temperature bodo od 8 do 12, na Primorskem do 15 stopinj Celzija.

Pred odhodom na pot preverite:
Alpske doline in višje ležeče kraje po Sloveniji je pobelil sneg. Foto: BoBo
Alpske doline in višje ležeče kraje po Sloveniji je pobelil sneg. Foto: BoBo

Obeti

V torek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Ponekod v notranjosti Slovenije bo zjutraj slana. V sredo bo sprva precej jasno, čez dan pa zmerno do pretežno oblačno. Proti večeru bo na zahodu začelo rahlo deževati. Nad severnim Sredozemljem je območje nizkega zračnega tlaka z vremensko fronto. S severovzhodnimi vetrovi nad naše kraje doteka hladnejši in vlažen zrak.

V galeriji pod novico so fotografije Ljubelja (foto: BoBo).

Ponekod na cestah snežne razmere
Sneg pobelil višje ležeče kraje