Nad deli države so se razbesenele nevihte z nalivi. Foto: BoBo
Nad deli države so se razbesenele nevihte z nalivi. Foto: BoBo
Vabilo bralcem

Ste neurje ujeli v objektiv? Vabljeni, da fotografije delite z nami - in javnostjo - prek mmc-uredniki@rtvslo.si. Hvala!

Območja občin Ajdovščina, Dravograd, Gornji Grad, Kamnik, Mislinja, Prevalje, Slovenj Gradec in Vuzenica je popoldne zajelo neurje. V občini Nova Gorica je toča poškodovala streho objekta, v naselju Gradišče v Mestni občini Slovenj Gradec pa je plaz zasul stanovanjski objekt. Marsikje so na delu gasilci, ki odpravljajo posledice nalivov in toče.

Po do zdaj zbranih podatkih regijskih centrov za obveščanje je bilo skupno 32 dogodkov, aktiviranih 14 prostovoljnih gasilskih enot in dve poklicni gasilski enoti.

Ponekod toča poškodovala strehe in avtomobile

Toča, ki je nekaj po 16. uri zajela območje nad Colom na Ajdovskem, je poškodovala streho objekta v kraju Bela v bližini Podkraja. Poveljnik gasilske zveze Ajdovščina Kristijan Polanc je za Slovensko tiskovno agencijo pojasnil, da še oskrbujejo objekte, ki jih je poškodovala toča. S strehe enega od objektov so odstranili poškodovane sončne panele, občanom pa pomagajo s prekrivanjem poškodovanih streh. Toča je poškodovala tudi nekaj avtomobilov.

V Postojni je po podatkih centra za obveščanje meteorna voda zalila garažo stanovanjskega objekta, cesto in dvignila kanalizacijski pokrov. Posredovali so tudi delavci cestnega podjetja in gasilci prostovoljnega gasilskega društva Studenec. Sodeč po objavah na družbenih omrežjih, so točna zrna na Postojnskem, ki so padala v okolici Logatca, ponekod presegla premer štirih centimetrov. Močna nevihta, ki je v nekaterih krajih postregla z debelo točo, je popoldne zajela tudi območje severovzhodno od Idrije.

Težave z meteorno vodo

Na Koroškem, kjer so se s posledicami močnega vetra spopadali že v četrtek popoldne, so prva današnja neurja po podatkih centra za obveščanje povzročila težave predvsem zaradi posledic neurja in naraslih meteornih voda na območju občin Mislinja, Slovenj Gradec, Dravograd in Vuzenica.

Na območju občine Dravograd je meteorna voda zalila proizvodne prostore podjetja v Otiškem Vrhu. Posredovali so prostovoljni gasilci iz Šentjanža, ki so prečrpali vodo iz poplavljenih prostorov in očistili jaške.

V Movžah na območju mislinjske občine so gasilci odmašili zamašene prepuste in vodo preusmerjali, kažejo podatki centra za obveščanje.

V Vuzenici je meteorna voda na Pohorski cesti ogrožala stanovanjsko hišo in naplavila lokalno cesto. Gasilci so odmašili zamašen prepust in preusmerili tok vode, očistili naplavine v dolžini 500 metrov in sprostili promet. Gasilci so posredovali tudi v Gornjem Gradu, kjer je pri bencinski črpalki poplavilo cesto, v Bočni pa je poplavilo prostore treh stanovanjskih hiš, iz katerih so morali črpati vodo.

Močen dež je zajel tudi del občine Kamnik, in sicer naselja Bela, Motnik, Okrog pri Motniku in Špitali. Razliti hudourniki so povzročali zastoje in nanašali blato na cestišče, zalitih pa je bilo tudi nekaj kleti. Na delu so prostovoljni gasilci Kamnika, Motnika in Špitaliča.

Nad Slovenijo od zahoda prihajajo novi pasovi neviht. Na agenciji za okolje opozarjajo, da bodo v prvem delu noči še možni močni krajevni nalivi in sunki vetra, nato se bo vreme umirilo. Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki.

Kratkotrajno neurje ni prizaneslo niti Obali, kjer se je v Piranu po dosedanjih podatkih poškodoval dimnik stanovanjske hiše in drevesi.

Posledice četrtkovih neurij še niso odpravljene

Nevihte so težave povzročale že v četrtek. Neurje z močnimi nalivi je v četrtek zvečer zajelo območja Celja, Maribora in Slovenj Gradca. Na terenu je bilo devet gasilskih enot, največ dela so imeli gasilci iz Slovenj Gradca. Odstranili so osem dreves, ki so se podrla na cestišča, telekomunikacijski kabel in na bazen. Na območju Dravograda je bilo 120 odjemalcev brez električne energije.

Gasilci so iz dveh objektov črpali meteorno vodo. Zaradi udara strele je zagorela električna omara v Muti, v Radljah ob Dravi pa je strela udarila v stanovanjsko hišo, kjer pa požara ni bilo, še piše v dnevnem biltenu uprave za zaščito in reševanje.

V uradu domžalskega župana Tonija Dragarja so občane obvestili, da je le še danes čas za oddajo obrazca za prijavo in ogled škode po neurju s točo, ki je 29. julija prizadelo občino. Skupna groba ocena škode, ki jo je v neurju utrpela občina, znaša okoli sedem milijonov evrov, do zdaj pa so prejeli že približno 300 vlog.

V soboto zjasnitev

V soboto dopoldne se bo od zahoda jasnilo, na vzhodu bodo zjutraj še možne manjše krajevne padavine. Popoldne bo delno jasno, v notranjosti Slovenije bo nastalo nekaj ploh in neviht. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 18, na Primorskem do 20, najvišje dnevne od 25 do 28, na Primorskem do 31 stopinj Celzija.

V nedeljo in ponedeljek bo večinoma sončno s kakšno popoldansko ploho ali nevihto, napoveduje Arso.