Zasneženi Vršič. Foto: Arso
Zasneženi Vršič. Foto: Arso
Rudno polje
Pobeljeno Rudno polje. Foto: Arso
Vremenska napoved
Za zdaj prognoze kažejo, da bodo dež in oblake sončni žarki prehodno pregnali le konec tedna. Foto: Arso

sporočili z Agencije za okolje RS, kjer hkrati opozarjajo na nalive in ohladitev.

Kot so napovedovali vremenoslovci, se je ponoči dež okrepil in razširil na vso Slovenijo, do večera pa lahko obilne padavine pričakujete predvsem v južni in zahodni Sloveniji. Od nedelje zvečer do ponedeljka zjutraj je na zahodu padlo od 20 do okoli 50 litrov dežja na kvadratni meter, čez dan pa bo v zahodni in južni Sloveniji padlo še od 30 do 50 litrov dežja na kvadratni meter, krajevno lahko tudi več, zaradi česar lahko narastejo nekatere manjše reke in hudourniki, so opozorili vremenoslovci z agencije za okolje.

Že ponoči in zjutraj se je predvsem na severozahodu meja sneženja spustila na 800 metrov nadmorske višine, tako da je sneg hribe in gore že pobelil. Največ snega je ponoči padlo na Kaninu (pol metra), na Kredarici pa 25 centimetrov. "Do opoldne je na Voglu zapadlo 33, na Vršiču 28, na Korenskem sedlu 19, na Rudnem polju 13 in v Bohinju 6 cm snega," so še zapisali na agenciji za okolje in dodali, da je na severozahodu meja sneženja na okoli 800 m nadmorske višine, ob močnejših padavinah v alpskih dolinah tudi nižje. Zapadlo bo do 20 centimetrov južnega snega, v višjih legah pa tudi okoli 50 cm.

Deževen tudi torek
Pihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja, ki se bo ponoči še okrepila. "Od ponedeljka zvečer do torka popoldne bodo najmočnejši sunki burje dosegali hitrost od 100 do okoli 120 km/h," pravijo na Arsu. Temperature bodo večinoma od 3 do 7, na Primorskem okoli 12 stopinj, še napovedujejo in dodajajo, da nas podobno vreme čaka tudi v torek. Meja sneženja bo jutri sicer malo višje, med 800 in 1200 metri nadmorske višine. Na Primorskem bodo obdobja delno jasnega vremena, pihala bo zmerna do močna burja, ki bo popoldne slabela. Najnižje jutranje temperature bodo v alpskih dolinah okoli 0, drugje od 4 do 9, najvišje dnevne od 1 do 9, na Primorskem okoli 14 stopinj.

V sredo in četrtek bo pretežno oblačno, predvsem v sredo bodo ponekod še manjše padavine. V sredo bo burja ponehala.

Tudi naslednji teden siv in hladen
V dneh, ki bodo sledili, bo prevladovalo oblačno vreme, ponekod bodo še možne manjše padavine, ki bodo najmanj verjetne v soboto. Meja sneženja bo občasno pod 1000 metri nadmorske višine. Na Primorskem bo od petka naprej znova pihala burja, tam bo več sonca. Hladno bo, najvišje dnevne temperature bodo tudi naslednji teden večinoma od 5 do 10 stopinj Celzija.