Foto: BoBo
Foto: BoBo

Gasilci so zaradi meteornih voda črpali vodo iz objektov, odstranjevali podrta drevesa, v Prevaljah v občini Lukovica pa gasili požar na gospodarskem poslopju, ki ga je povzročila strela.

Po podatkih centra za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje je neurje največ težav povzročilo v občinah Cerknica, Domžale, Laško, Ljubljana, Logatec, Lukovica, Mežica, Prevalje, Slovenj Gradec in Vrhnika. Regijski centri za obveščanje so do 18. ure zaznali 25 dogodkov.

Vremensko dogajanje se bo umirilo v prvi polovici noči, so ob tem še pojasnili na uradu za meteorologijo in hidrologijo agencije za okolje.

Opustošeno polje buč v Tešanovcih. Foto: TV Slovenija/Cirila Sever
Opustošeno polje buč v Tešanovcih. Foto: TV Slovenija/Cirila Sever

V torek veter, toča in sodra nad delom Pomurja

Že v torek pozno popoldne pa se je narava znesla nad delom Pomurja – veter, toča in sodra so po poročanju Cirile Sever za Prvi dnevnik povzročili kar nekaj težav na območju Gornje Radgone. Precej škode je tudi v občini Moravske Toplice, kjer so že ponoči s cest odstranili nekaj podrtih dreves.

Popoldne in zvečer bodo neurja pogostejša in verjetnejša v pasu od severozahoda do jugovzhoda države. Foto: Arso
Popoldne in zvečer bodo neurja pogostejša in verjetnejša v pasu od severozahoda do jugovzhoda države. Foto: Arso

Toča in sodra pa sta poškodovali oz. skoraj popolnoma uničili pridelek buč, koruze, strniščne posevke in vinsko trto. "Vinograda imamo en hektar ali 4000 trt. Toča je svoje opravila v 80 odstotkih. Trgatev končana. Ne moremo nič," je tako dejal Miran Erniša s Suhega Vrha. Franc Küčan iz Tešanovcev pa se boji, da je ostal popolnoma brez pridelka buč, ki jih prideluje na 12 hektarjih. V pol ure je toča uničila tudi polja ajde. Upa, da si bo opomogla vsaj koruza.

Ker je šlo za zelo ozek pas, pridelovalci, ki pridelka nimajo zavarovanega, na pomoč države ne morejo računati.

Župan občine Moravske Toplice je za TV Slovenija še povedal, da so ponoči v treh vaseh ostali brez električne energije, a so pristojne službe do jutra težave že odpravile.

V Pomurju pustošila veter in toča