V noči na petek bodo močni nalivi. Foto: BoBo
V noči na petek bodo močni nalivi. Foto: BoBo

Po podatkih oddelka za hidrološke napovedi Agencije RS za okolje (Arso) bodo v petek narasle tudi reke drugod po državi, le v Prekmurju bo vodnatost ustaljena. Ob krajevno močnejših padavinah lahko hitreje narastejo in se razlijejo posamezni hudourniški vodotoki v zahodnem in osrednjem delu države.

Regijski center za obveščanje Koper je zaradi visokega plimovanja morja v Piranu danes, ob 20.15, sprožil sireno javnega alarmiranja s katero je opozoril na nevarnost, so sporočili z Uprava RS za zaščito in reševanje.

V soboto bodo narasle Mura, Drava in Sava v spodnjem toku. Ob večerni plimi med 20. in 23. uro se bo morje danes in v petek razlivalo na nižjih delih obale v višini okoli 20 centimetrov.

Foto: Arso
Foto: Arso

Sicer bo danes v vzhodni Sloveniji večji del dneva večinoma sončno. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno, v zahodnem delu ter delu osrednje in južne države bo občasno deževalo. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 22, na vzhodu do okoli 24 stopinj Celzija.

Ponoči bo oblačno, padavine se bodo okrepile in do jutra razširile na vso Slovenijo. Vmes bodo tudi nevihte s krajevno močnejšimi nalivi. Še bo pihal jugozahodni veter, ob morju okrepljen jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 17 stopinj Celzija.

V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno, pojavljale se bodo krajevne padavine, predvsem plohe in nevihte. Še bo vetrovno. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 22 stopinj Celzija.

Nevarnost plazov

Kot opozarjajo na Geološkem zavodu Slovenije, je v prihodnjih dneh zaradi napovedanih močnih nalivov in padavin povečana verjetnost zemeljskih plazov predvsem v zahodni Sloveniji, a do zemeljskih plazov lahko pride tudi v drugih predelih Slovenije.

Prebivalcem na območjih in lokacijah, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, svetujejo, naj bodo pozorni na spremembe na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke, posedanje in zdrse zemljine ter tudi na zastajanje vode.

Obeti

V soboto in nedeljo bo ob morju in v vzhodni Sloveniji dokaj sončno. Drugod bo spremenljivo do pretežno oblačno, predvsem v hribovitem svetu zahodne Slovenije bodo krajevne padavine, deloma plohe, v nedeljo tudi posamezne nevihte. Pihal bo jugozahodni veter, ob severnem Jadranu jugo.

Nad južno Skandinavijo in srednjo Evropo je ciklonsko območje. Hladna fronta je dosegla Alpe in bo ponoči prešla Slovenijo. Pred njo priteka z jugozahodnimi vetrovi topel in vlažen zrak.