Brez dežnika te dni ne bo šlo. Foto: Reuters
Brez dežnika te dni ne bo šlo. Foto: Reuters

Po večjem delu države že dežuje, dež bo vztrajal ves dan. Kot je za Radio Slovenija zjutraj povedala dežurna vremenoslovka Veronika Hladnik Zakotnik, bo glavnina padavin v južni in zahodni Sloveniji, "na vzhodu bodo le drobtinice".

Ker se lahko predvsem na Primorskem vmes pojavljajo močnejši in dolgotrajnejši nalivi, so na Agenciji za okolje izdali oranžno opozorilo za ta del države.

"Vodotoki lahko poplavljajo ob strugah na območju pogostih poplav. Verjetne so motnje v prometu in pri oskrbi z električno energijo in pitno vodo. Mogoči so zemeljski plazovi," ob opozorilu navajajo na Arsu.

Že danes bo zapihal jugozahodni veter, najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 18, na Primorskem in ponekod v vzhodni Sloveniji okoli 21 stopinj.

Geološki zavod opozarja pred povečano nevarnostjo plazov

Zaradi napovedanih večjih količin padavin obstaja povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v zahodni Sloveniji. Opozorilo za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov velja tudi za območja, nedavno prizadeta v ujmi, opozarja Geološki zavod Slovenije.

Prebivalce opozarjajo, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, v objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode. "Ob pojavu sprememb na tleh ali v objektih ter v primeru sprožitve plaza pokličite na številko 112," še svetujejo.

Agencija za okolje je za jugozahod izdala oranžno vremensko opozorilo. Foto: Arso
Agencija za okolje je za jugozahod izdala oranžno vremensko opozorilo. Foto: Arso

Konec tedna večinoma suho vreme, nekaj padavin le na zahodu

Jutri (v petek) bo dežja čez dan manj, glavnina padavin bo v zahodni polovici države, na vzhodu nekaj sončnih žarkov. "Bo pa jutri v primerjavi z današnjim dnem bolj vetrovno," je razložila Hladnik Zakotnik in dodala, da se bodo v petek zvečer padavine okrepile in razširile proti vzhodu države, saj nas bo prešla hladna vremenska fronta. Temperature bodo še nekoliko višje, in sicer od 19 do 23, na Primorskem do 25 stopinj Celzija.

Konec tedna bo povsod več sonca, v soboto sicer še občasne krajevne padavine na zahodu, tudi v nedeljo lahko na zahodu še pade kakšna kaplja dežja, v ponedeljek pa nas končno čaka suh dan po vse državi, je napovedala. Od torka naprej bo znova več oblačnosti in večja verjetnost za padavine, je še dejala vremenoslovka z Arsa.