V noči s ponedeljka na torek se bodo padavine še nekoliko okrepile, na Primorskem bo deževalo, drugod večinoma snežilo. Foto: BoBo
V noči s ponedeljka na torek se bodo padavine še nekoliko okrepile, na Primorskem bo deževalo, drugod večinoma snežilo. Foto: BoBo
Bohinj
Zaradi tajanja snega in preobremenjenih sistemov odvodnjavanja lahko pride do poplavljanja cest in objektov. Foto: BoBo

Ponedeljkov dan je bil oblačen, v torek pa ne bo nič drugače. V noči s ponedeljka na torek se bodo padavine še nekoliko okrepile, na Primorskem bo deževalo, drugje večinoma snežilo. Zaradi napovedanega sneženja lahko po napovedi prometnoinformacijskega centra pričakujemo nevšečnosti v prometu, daljše potovalne čase in izločanje tovornih vozil.

Zaradi burje je na hitri cesti Razdrto-Nova Gorica med cestninsko postajo Nanos in priključkom Ajdovščina prepovedan promet za kampprikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton. Zaradi zimskih razmer je prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike.

Burja bo na Primorskem po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) ponoči slabela in do jutra ponehala. Najnižje jutranje temperature bodo malo pod 0, na Primorskem do 5 stopinj Celzija. V torek dopoldne bo na jugu sneg prehajal v dež. Čez dan bodo padavine večinoma ponehale, le na zahodu se bodo občasno pojavljale še do noči na sredo.

Možno poplavljanje objektov in prometnic
Uprava za zaščito in reševanje ob tem opozarja, da lahko v prihodnjih dneh tajanje snega ob višjih temperaturah in napovedan dež povzročita poplavljanje objektov in prometnic. Sistemi za odvodnjavanje so zaradi velikih količin napluženega snega ponekod zamašeni in ne omogočajo odtekanja vode, kar lahko povzroči poplavljanje. Uprava za zaščito in reševanje Republike Slovenije zato priporoča, da sisteme odvodnjavanja pregledate in po potrebi očistite.

Pozor - nevarnost padcev ledenih sveč
Kljub višji temperaturi bo temperatura v noči na torek spet pod lediščem, zato bodo na strehah zgradb nastajale ledene sveče, ki se lahko čez dan lomijo in poškodujejo mimoidoče in vozila. Upravljavci objektov in infrastrukture bi zato morali z ustreznim čiščenjem in odstranjevanjem preprečiti morebitne poškodbe in škodo, so še dodali.

Nekaj sonca v sredo na vzhodu države
V sredo si lahko na vzhodu obetamo nekaj sončnega vremena, drugod po Sloveniji pa bo večinoma oblačno in sprva večinoma suho. Dopoldne bo občasno rahlo deževalo ponekod na zahodu, popoldne se bodo krajevne padavine, deloma plohe, širile proti osrednji Sloveniji. V četrtek zjutraj bo pretežno oblačno, ponekod na jugu bo še rahlo deževalo. Dopoldne pa bo posijalo sonce.