Porušena streha v Zahomcah. Foto: Gasilska zveza Žalec
Porušena streha v Zahomcah. Foto: Gasilska zveza Žalec
Nova pošiljka snega je dosegla večino države, razen nižjih delov Primorske. Foto: BoBo
Blagovica
Sneg ovira promet, prihaja do zdrsov tovornih vozil. Vozite previdno. Foto: MMC RTV SLO/Tina Hacler

V prestolnici je po novem sneženju 27 centimetrov debela snežna odeja, štajerska mesta so, potem ko je zapadlo okoli 10 centimetrov novega snega, prekrita s 30 do 40 centimetrov debelo snežno odejo. Novi sneg je odebelil belo podlago tudi na Gorenjskem, Dolenjskem, v Beli krajini in na Kočevskem. V Črnomlju je skupaj 55 centimetrov, v Kočevju 64, v Novem mestu 44, v višjih delih Gorenjske pa med 50 in 70 centimetri snega.

V visokogorju je zapadlo od 15 do 20 centimetrov snega. Na Krvavcu je po novi pošiljki okoli 140 centimetrov, na Voglu več kot 300, na Rogli pa skoraj 90 centimetrov debela snežna odeja. Zjutraj pa je bilo največ snega na Kredarici, in sicer več kot 400 centimetrov, kažejo podatki Agencije za okolje.

Vransko: Pod snegom popustilo več streh
Pod težo snega je okoli 10. ure popustila streha hleva na kmetiji v Zahomcah pri Vranskem. V porušenem hlevu je ob tem ostalo ujetih pet glav govedi, ki jih je uspelo rešiti sosedom in gasilcem. Gasilci so dopoldne posredovali tudi Čimernem v občini Radeče, kjer se je na hlevu zaradi teže snega vdrla streha. V Vrenski Gorci v občini Kozje se je podrla streha silosa, na Osojnikovi cesti na Ptuju pa je pod težo snega popustil nadstrešek.

Previdno v prometu
Potovalni časi so bili zato daljši, potrebna je previdnost. Zaradi prometnih nesreč nastajajo zastoji na delih štajerske avtoceste, oviran promet je bil na primorski avtocesti, težave so bile tudi na pomurski avtocesti.


Sneg se bo v nižinah poslovil

Močno sneženje je nekatere dele države zajelo že v ponedeljek zvečer, po napovedih pa je najbolj snežilo na območju od Razdrtega do Trojan in od Karavank do Novega mesta, kar vključuje tudi Ljubljano in okolico. Sneženje je dopoldne ponehalo, na jugu države pa je po poročanju vremenoslovcev sneg prešel v dež. Vremenoslovci so sicer že v ponedeljek napovedali, da bo krajevno zapadlo od 20 do 30 centimetrov snega. Padavine naj bi se do večera pojavljale le še na zahodu države, drugod bodo prenehale.

Sneg se bo vsaj po nižinah kmalu poslovil, saj v prihodnjih dneh prihajajo višje temperature, južni veter in dež. Meja sneženja pa se bo dvignila na nadmorsko višino med 800 in 1000 metrov.

Preverite odvodnjavanje, pozor pred padci ledenih sveč
Zaradi napovedane otoplitve in padavin je mogoče v prihodnjih dneh pričakovati pospešeno tajanje snega. Na Upravi RS za zaščito in reševanje opozarjajo, da so zaradi velikih količin napluženega snega sistemi za odvodnjavanje ponekod zamašeni in onemogočajo odtekanja vode, zaradi česar lahko pri taljenju snega pride do poplavljanja objektov in prometnic. Poleg tega bodo temperature ponoči pod lediščem, zato bodo na strehah objektov nastajale ledene sveče, ki lahko poškodujejo mimoidoče in parkirana vozila.

Že v sredo bodo prebivalci na vzhodu države deležni nekaj sončnega vremena, drugod bo pretežno oblačno in večinoma suho.