Slovenijo so popoldne zajele krajevne nevihte s točo. Foto: BoBo
Slovenijo so popoldne zajele krajevne nevihte s točo. Foto: BoBo

Zaradi večje količine padavin lahko narastejo hudourniški vodotoki, so opozorili na Upravi RS za zaščito in reševanje. Močna nevihta s točo je popoldne najprej zajela zahodni del države in se nato razširila čez večji del države. Večja količina sodre in manjše toče je ob močnejši nevihti padla na območju Šmarja pri Jelšah in Velenja, neurje s točo je nastalo tudi nad delom Gorenjske.

Zaradi večje količine padavin v razmeroma kratkem obdobju je bilo v več delih Slovenije po podatkih centra za obveščanje za odstranjevanje posledic potrebno posredovanje gasilcev. Gasilci so tako posredovali v Šentvidu pri Grobelnem na območju Šmarja pri Jelšah, V Škofji Loki so morali očistiti zamašen odtok za meteorno vodo, zaradi česar je prišlo do udara vode v bližnjem objektu, v Poti na Smrečje v Ljubljani, kjer je meteorna voda zaradi poškodovane strehe tekla v stanovanjsko hišo in v Renčah pri Novi Gorici, kjer je meteorna voda zalila dvorišče stanovanjske hiše.

V več delih Slovenije so gasilci odstranjevali posledice neviht. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović
V več delih Slovenije so gasilci odstranjevali posledice neviht. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović

Sredi noči nove padavine

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) se bo ozračje zvečer umirilo, sredi noči pa bo večji del Slovenije od severa prešel nov pas padavin. Ob tem bo v notranjosti prehodno zapihal okrepljen severni veter. Oslabljena hladna fronta bo tako ponoči prešla Slovenijo. Do jutra se bo že zjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 10, v alpskih dolinah okoli 2 stopinji Celzija.

V ponedeljek bo precej jasno, le občasno ponekod zmerno oblačno. V torek bo več oblačnosti, predvsem na severu bo občasno rahlo deževalo. Popoldne in zvečer bodo rahle padavine zajele večji del Slovenije in v noči na sredo ponehale. V sredo pa se bo postopno razjasnilo.

Nad severnim delom Evrope je ciklonsko območje. V višinah k nam doteka od severozahoda razmeroma hladen in nestabilen zrak.