Onesnaženost zraka zaradi puščavskega peska bo čez konec tedna visoka, opozarjajo na Arsu. Foto: Radio Koper
Onesnaženost zraka zaradi puščavskega peska bo čez konec tedna visoka, opozarjajo na Arsu. Foto: Radio Koper

Arso predlaga redno spremljanje izmerjenih urnih vrednosti delcev oziroma indeksa kakovosti zunanjega zraka ter prilagoditev aktivnosti na prostem skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Glede na indeks kakovosti zraka je bila ob 12. uri kakovost zraka na merilnih mestih po državi dobra, razen na območju Črne na Koroškem, kjer je bila kakovost zraka slaba, ter območju Maribora, kjer je bila sprejemljiva.

Na NIJZ-ju vsem prebivalcem, zlasti pa ranljivim skupinam, med katerimi so dojenčki in otroci, starejši, srčni in pljučni ter sladkorni bolniki ob povišani onesnaženosti zraka z delci priporočajo, naj gibanje na prostem omejijo na čas, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja. Pri tem svetujejo izogibanje bližini prometnic. "Izberimo park ali gozd, ne izvajajmo napornejših fizičnih aktivnosti, omejimo se na sprehod," priporoča NIJZ.

Onesnaženost zraka z delci ima lahko pomembne vplive na zdravje ljudi. Povišane ravni delcev v zraku se po navedbah NIJZ-ja pojavljajo predvsem pozimi, ko se cestnemu prometu, ki je pomemben vir onesnaženosti zraka, in industrijskim virom priključijo še dodatni viri – kurišča in neugodni podnebni pogoji.

Zaradi puščavskega prahu čez konec tedna onesnažen zrak