Animacija radarske slike padavin. Vir: ARSO
Animacija radarske slike padavin. Vir: ARSO

Agencija za okolje (Arso) je rdeče opozorilo izdala za zahod in sever države, oranžno obarvana ostajata le osrednja Slovenija in jugovzhod države. O predvidenih izrednih meteoroloških in hidroloških razmerah, močnem vetru in poplavah morja ter verjetnih posledicah prihajajočih padavin so pristojni spregovorili tudi na novinarski konferenci.

Vremenoslovec Branko Gregorčič je v uvodu povedal, da so se oktobra že vrstile določene vremenske motnje, ki niso bile tako izrazite, kot bodo v prihajajoči noči. "Dež bo sicer začel padati že v večernih urah, vendar bo tja do polnoči še razmeroma enakomeren, ne pričakujemo ekstremnih nalivov, potem se bodo razmere kar zaostrile. V nekaj urah, torej v drugi polovici noči in jutri zjutraj, se bo močno okrepil tudi jugozahodni veter, pričakujemo lahko na izpostavljenih legah sunke vetra blizu 100 km/h, predvsem to velja za zahodno polovico Slovenije, tudi deloma severno. Hkrati se bodo krepile tudi padavine, pojavljale se bodo tudi nevihte z nalivi in ti nalivi bodo lahko vztrajali tudi nekaj ur," je dejal Gregorčič.

Količina padavin bo po njegovih besedah v hribovitih predelih med 60 in 140 l/m², kar lahko pomeni kar precejšno težavo. "Opozarjamo tako na močan veter kot tudi na intenzivne padavine, območje teh intenzivnih padavin bo predvsem v predgorju Julijskih Alp, nasploh v tem bolj goratem svetu zahodne Slovenije in potem v pasu prek Škofjeloškega hribovja tudi proti Kamniško-Savinjskim Alpam, torej na že prizadetih območjih ob avgustovski vremenski ujmi," je pojasnil Gregorčič in dodal, da je dobra novica, da se bo vreme v petek sredi dneva hitro umirilo.

Srečko Šestan in Neža Kodre o ukrepih zaradi napovedi močnejših nalivov
Novinarska konferenca Arsa ob izrednih meteoroloških in hidroloških razmerah

Hitro naraščanje rek in hudournikov

Hidrolog Andrej Golob je dejal, da lahko ponoči in v petek zjutraj pričakujemo hitro naraščanje rek in hudourniških vodotokov. Namočenost tal je velika, vodnatost vodotokov po torkovem deževju pa srednja do velika, zato bodo dodatne padavine na namočenih tleh hitro odtekale in hitro napolnile rečne struge. Padavine bodo najmočnejše v drugem delu vremenskega dogodka, prav te najmočnejše padavine pa bodo padle že na povsem zasičena tla, je pojasnil Golob.

"Ker bo glavnina dogajanja vseeno relativno kratka, trajala bo nekaj ur, pričakujemo največ težav, povezanih s poplavljanjem padavinske in zaledne vode ter s poplavljanjem hudourniških in manjših rek in pritokov večjih rek." Golob je opozoril na porečje Vipave, območje Idrijsko-Cerkljanskega hribovja, Škofjeloškega hribovja in območje Kamniško-Savinjskih Alp. "Tu lahko reke zelo hitro narastejo in poplavijo tudi v večjem obsegu in bolj silovito."

Poplavna nevarnost je torej velika na območjih, ki so že bila močno prizadeta v avgustovskih poplavah. "Zaradi tega so še posebej ranljiva. Tam so še vedno spremenjene odtočne razmere, zato smo za ta porečja izdali najvišjo stopnjo opozorila. Za druga porečja v severni in zahodni Sloveniji ter za porečje Kolpe smo izdali oranžno opozorilo."

Golob je prebivalce omenjenih območij pozval, naj poskrbijo za samozaščitne ukrepe, umaknejo svoja vozila in vrednejše predmete. Ker se ujma pripravlja ponoči, je še toliko pomembnejše, da ljudje upoštevajo vsa navodila pristojnih služb.

Rdeče vremensko opozorilo zaradi hitrega naraščanja vodotokov

Znatno se bo povišala tudi morska gladina

Visoka jutranja plima bo sovpadala s padcem zračnega tlaka ob prihodu ciklona, je pojasnil Golob: "Okrepljen bo južni veter, kar bo povzročilo znaten dvig morske gladine, nižji deli obale bodo lahko poplavljeni tudi prek pol metra." Zaradi okrepljenega vetra bo močnejše tudi valovanje, kar ob tako visoki gladini morja povzroča še dodatne težave.

Arso opozarja, da bo morje v petek dopoldne ob visoki plimi poplavljalo okoli 50 cm.

Najvišje plimovanje so sicer na Arsu napovedali za okoli 5. ure zjutraj. Gladina naj bi začela upadati po 9. uri. Pristojne službe ob tem občane pozivajo, naj čim prej umaknejo svoja vozila z gramoznega parkirišča ob Srednji šoli Izola ter z Velikega trga. Podobno opozorilo prihaja iz Pirana, kjer bodo gasilci s protipoplavno zaščito skušali preprečiti, da bi voda prišla na Tartinijev trg, je poročal Radio Slovenija.

Občani naj si protipoplavno zaščito zagotovijo sami, pravijo v Izoli. Za tiste, ki si vreč s peskom ne morejo zagotoviti sami, jih bo v omejenih količinah priskrbela občina s civilno zaščito in Komunalo Izola. V Piranu protipoplavnih vreč tokrat niso pripravili, tudi oni občane opozarjajo, naj si jih priskrbijo sami.

Foto: MMC RTV Slovenija/Blaž Plut
Foto: MMC RTV Slovenija/Blaž Plut

Povečana možnost proženja plazov

Miloš Bavec z geološkega zavoda je povedal, da je verjetnost proženja zemeljskih plazov znatno povečana po vsej državi, z izjemo jugovzhoda, in se precej ujema s hidrometeorološko napovedjo. Ob tem posebej opozarjajo na nevarnost oz. veliko verjetnost reaktivacije na območjih, ki so bila prizadeta avgusta in v drugih dogodkih letos. "Ljudje naj dosledno upoštevajo navodila civilne zaščite in drugih intervencijskih služb," je svetoval in dodal, da bodo razmere takšne, da se lahko hitro zgodi kakšen nepričakovan pojav.

Neža Kodre z Direkcije za vode je opozorila, da v vodotokih na prizadetih območjih še vedno vzpostavljajo pretočnost, sanirajo poškodovane dele, nasipe in brežine. Do popoldneva pa bodo vso mehanizacijo in delavce, ki izvajajo dela, umaknili. Potem bodo pa spremljali dogajanje in po potrebi ukrepali, odstranjevali naplavine oz. zagotavljali pretočnost rek. Ekipe bodo dežurale vso noč in ves dan.

Kodre je zvečer v oddaji Odmevi na TV Slovenija dejala, da naj bi največ dežja padlo med polnočjo in 9. uro zjutraj. "Največjo grožnjo predstavljajo hudourniški vodotoki oziroma pritoki iz zaledja. Padavine bodo hipne, kratkotrajne, a intenzivne," je poudarila.

Rdeče vremensko opozorilo velja od polnoči do 18. oz. 24. ure v petek. Foto: Arso
Rdeče vremensko opozorilo velja od polnoči do 18. oz. 24. ure v petek. Foto: Arso

Šestan: Odredba za dvig pripravljenosti začela veljati ob 17. uri

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je povedal, da je odredba za dvig pripravljenosti celotnega sistema začela veljati v četrtek ob 17. uri: "Nismo je delili na regije, sprejeli smo jo kar za celotno državo." Med drugim je v pripravljenosti tudi četa Slovenske vojske.

Že na novinarski konferenci je pojasnil: "V tej odredbi bo tudi priporočilo občinam in lokalnim skupnostim, da tiste obstoječe plazove, ki že zdaj ogrožajo objekte oz. pomembno infrastrukturo, še posebej opazujejo in po potrebi sprožijo tudi alarmni sistem. Ta alarmni sistem je bil v pretekli avgustovski ujmi sprožen velikokrat, naša analiza pa je pokazala, da je tudi to pripomoglo k temu, da smo imeli relativno malo ali pa nobene žrtve neposredno. Tako da upam in pričakujem, da bodo ljudje tudi tokrat upoštevali vsa naša opozorila, ker je edini cilj vseh nas, da zmanjšamo škodo, absolutno pa da preprečimo izgubo človeških življenj. Upam, da bomo vsi upoštevali vsa priporočila in ponoči spremljali radar, ki smo se ga tako navadili, ki nam zelo ažurno pove, ali smo že ogroženi oz. ali bomo v naslednji uri," je pojasnil Šestan.

Tudi on je ponovil, naj ljudje ravnajo samozaščitno: "Naj poplavi avto, glavno, da ne poplavi šoferja."

Razlitje reke Vipave v Dornberku in Prvačini pred leti. Foto: Aleš Alagič
Razlitje reke Vipave v Dornberku in Prvačini pred leti. Foto: Aleš Alagič

Katastrofa v gozdovih?

Gregor Danev z Zavoda za gozdove je dejal, da se za slovenske gozdove napoveduje eden od najhujših scenarijev. "Tla so že namočena, razrahljana že od julijskih vetrolomov, veter, ki se napoveduje, in deževje lahko povzroči nove vetrolome, zato prosimo, da se od danes zvečer ne hodi v gozdove," je opozoril in pozval tudi vse delavce v gozdovih, da v petek opustijo delo v gozdovih.

"Glede na razsežnost vetra ne moremo natančneje določiti, na katerih površinah bo najmočneje udaril, lahko pride do hudih poškodb in smrtne nevarnosti v gozdovih," je poudaril.

Opozorila AVP-ja

Agencija za varnost prometa (AVP) vse voznike opozarja, naj se v razmerah, kot jih napovedujejo vremenoslovci, ne odpravljajo na pot, če to ni nujno.

"Izogibajte se nenadnim pospeškom, zaviranju ali zavijanju, da ohranite nadzor nad vozilom. Če naenkrat postane zelo temno, poskrbite za vklop svetilk oz. utripalk v primeru nenadnega zmanjšanja hitrosti, da opozorite vozila za seboj. Če ste takrat na avtocesti, zapustite avtocesto na prvem primernem mestu (počivališču, izvozu ipd.) in poiščite primerno zavetje za vozilo na mestu, kjer je to dovoljeno," so med drugim navedli.

"Preden se odpravite na pot v nestabilnem vremenu, se seznanite z aktualno vremensko napovedjo. Preverite uradne spletne vire, da boste vedeli, kaj lahko pričakujete na poti. Če so razmere preveč tvegane, razmislite o tem, da pot preložite za nekaj časa, do izboljšanja razmer," so dodali.