Ljubno. Foto: Slovenska vojska
Ljubno. Foto: Slovenska vojska

Iz Slovenske vojske so na omrežju X sporočili, da so Luče in Solčava dostopne z Jezerskega. Državni sekretar na Morsu Rudi Medved pa je skupaj z načelnikom generalštaba SV Robertom Glavašem obiskal prizadeta območja Nazarij in Ljubnega ob Savinji.

"Sploh se še ne zavedamo, kakšne katastrofalne posledice je pustilo to naravno opustošenje. Pomoč s hrano in agregati do odrezanih območij prihaja čez Jezersko in s helikopterji. Trenutno sta največji težavi dostopnost in nevarnost plazov," je dejal Medved.

"Vse je uničeno, ampak dobro, da smo mi v redu. Reševalci urejajo tudi neprevozne ceste. Luče in Solčava so dosegljive z Jezerskega. Povezavo do Ljubnega, ki je od drugod sicer dosegljivo, pa bi lahko urejali še nekaj tednov. Štabi civilne zaščite delujejo v vseh občinah, razmere so pod nadzorom," je za Radio Slovenija povedal poveljnik civilne zaščite za zahodno Štajersko Janez Melanšek. Cesto do Ljubnega je namreč odneslo v dolžini okoli pol kilometra, je poročal STA.

V regijskem štabu CZ-ja so navedli, da so do Luč čez Črnivec in Podvolovjeka ostali še dobri trije kilometri neočiščenega območja, cesta bo najverjetneje odprta v ponedeljek. V ponedeljek bodo odprli tudi cesto do Laškega. Nekatere ceste so prevozne samo polovično, zato voznike opozarjajo, naj pozorno spremljajo signalizacijo.

Na območju so v nedeljo urejali tudi električne povezave. Elektriko ima po Melanškovih navedbah tudi že del Luč. Kjer dostop do elektrike še ni urejen, pa razmere rešujejo z agregati, je pojasnil. Vodo je za pitje še vedno treba prekuhavati, v veljavi ostaja tudi opozorilo pred gibanjem ob vodotokih.

Splet in mobilno telefonijo imajo vzpostavljeno tudi v Lučah in Solčavi, tudi tamkajšnje trgovine se trudijo, da bi se čim prej odprle. V Solčavo in na Ljubno so danes dostavili gorivo..

Vse od Mozirja, prek Ljubnega do Luč in Solčave je domačinom pomagalo 250 prostovoljnih in poklicnih gasilcev ter 60 vojakov. Vojska in policija na to območje s helikopterjem dostavljata hrano, vodo, zdravila, sanitetni material, zdravila, tudi gorivo.

Po Melanškovih besedah do nekaterih po cesti ni možno dostopati. S helikopterjema pa so pregledali celotno območje. Reševalne ekipe so se tako po cesti ali po zraku uspele prebiti do vseh ljudi, ki so bili še odrezani od sveta, in življenjsko ogroženih ni več.

"Težje dostopni ostajajo Podvolovjek in preostala hribovska naselja, zasilne poti so mestoma prevozne le s traktorji ali štirikolesniki, več domačij je dostopnih le s helikopterji, ki jih primanjkuje," pravi župan Luč Klavdij Strmčnik, ki pozdravlja vsaj vzpostavitev telekomunikacijske povezave.

"Načeloma imajo vsi zagotovljene osnovne potrebščine, vsaj hrano. Elektrike še nimamo, agregate, kolikor smo jih dobili, razpošiljamo naokrog. Nekaj smo jih tudi s helikopterjem poslali, drugo pa zdaj po teh cestah, kolikor se je dalo, nekaj pa tudi potem peš," je dodal.

Kljub umikanju poplavnih voda pa v Zgornji Savinjski dolini še vedno grozijo plazovi.

Velika škoda v podjetjih

Ogromno škodo odpravljajo tudi v podjetjih v Zgornji Savinjski dolini, pri čemer prosijo za pomoč pri zagotavljanju cistern z vodo, da bi lahko proizvodne hale in skladišča oprali in očistili. Marsikje se bodo zaposleni v ponedeljek priključili sanaciji, da bi lahko čim prej začeli normalno delo, so zapisali v regijskem štabu CZ.-ja

Ljubno ob Savinji. Foto: MMC RTV SLO/Klemen Budna
Ljubno ob Savinji. Foto: MMC RTV SLO/Klemen Budna

Voda na Ljubnem odteka

V občini Ljubno, kjer pričakujejo izdatno vojaško pomoč, voda zdaj odteka, za seboj pa pušča opustošenje. V Preboldu so z megafoni opozarjali na nevarnost poplav. Akumulacijsko Žovneško jezero je namreč polno in voda je začela teči čez zapornico v Trnavco, nato Bolsko in potem Savinjo, je poročal Mastnak.

Takole je voda divjala v Raduhi, občina Luče. Foto: MMC RTV SLO/Janez Bezovnik
Takole je voda divjala v Raduhi, občina Luče. Foto: MMC RTV SLO/Janez Bezovnik

"Poskrbeli smo za vse zaščitne ukrepe, vse, kar se je dalo narediti, napolnili vse mogoče vreče in jih odpeljali v Prebold, Kapljo vas in Dolenjo vas. Gasilci so v pripravljenosti, če bi bilo treba posredovati," je povedal poveljnik civilne zaščite občine Prebold Peter Petač.

Središče občine Ljubno ni več odrezano od sveta. Včeraj so uredili vzporedno cesto, zdaj se želijo čim prej prebiti še do preostalih delov občine ter proti Lučam in nato Solčavi. Več kot 100 ljudi noči ni preživelo doma, plaz, ki je že v soboto odnesel več hiš, pa se je dodatno utrgal v zgornjem toku in grozi, da bo odnesel še dve hiši.

Nazarje: Bili smo kot sredi jezera
Voda odteka in razkriva katastrofo. Na fotografiji Nazarje. Foto: BoBo
Voda odteka in razkriva katastrofo. Na fotografiji Nazarje. Foto: BoBo

Voda odteka in razkriva katastrofo

Na Ljubnem so vse ekipe gasilcev, več kot 100 jih je, in civilne zaščite. Nivo vode kljub popoldanskemu dežju upada in odkriva katastrofo. "Voda, ki odteka, pa še vedno ruši, trga in melje vse pred seboj," je opisal Naraločnik.

Plaz, ki je že odnesel štiri hiše, se je v zgornjem delu še dodatno odtrgal in ogroža še dve hiši. "Zadnja novica je, da se je sprožilo še eno plazenje v smeri Rastk, kjer je na vrhu hriba kmetija, do katere nimamo niti dostopa niti telefonske povezave. Takoj ko bo mogoče, bomo tja poslali izvidnico s helikopterjem," je navedel.

Sicer pa skrbijo za devet družin, ki so ostale brez domov, nudijo jim materialno in psihološko pomoč in poskušajo najti nastanitve za daljši čas. Ljudi, ki si ne upajo v svoje domove in so noč preživeli drugje, pa je še približno 100, je še naštel župan. Kot je še dejal, še vedno nimajo vzpostavljenega vodovodnega sistema in elektrike.

"Službe so na terenu, a je omrežje tako poškodovano, da ne bo mogoče vsega popraviti takoj," je navedel.

Povsod se pojavljajo novi in novi plazovi. Vseh plazov niso niti evidentirali, prioritetno odstranjujejo naneseni material in sproti zagotavljajo dostopnost.

Odneslo hišo v naselju pred Lučami, Struge. Foto: MMC RTV SLO
Odneslo hišo v naselju pred Lučami, Struge. Foto: MMC RTV SLO

Tujci so odšli domov

Večina tujcev, ki so bili ujeti v Zgornji Savinjski dolini, je odšla, prek veleposlaništev in konzulatov zanje urejajo tudi prevoz domov. Tako so v soboto poskrbeli za 25 Avstrijcev, danes gre na pot 85 Nizozemcev, urejajo se še poti za Belgijce, Špance, Čehe in druge. "Nekaj tujcev, zlasti gre za Italijane, še ostaja na gorskih kmetijah," je navedel poveljnik Melanšek. Prvi dan so sicer evakuirali 1500 tujcev.

Težave tudi dolvodno po Savinji

Težave se še vedno pojavljajo tudi dolvodno po Savinji, kjer pa občine z občinskimi štabi civilne zaščite obvladujejo položaj. Tudi dostopnost je zagotovljena, je dejal Melanšek.

Tako je bilo več težav tudi na Polzeli in v Braslovčah, kjer so izdali odredbo o prepovedi zadrževanja na brani Žovneškega jezera ter približevanje vsem vodotokom in stoječim vodnim površinam. Občina je za prizadete občane, ki si zaradi poplav ne morejo zagotoviti hrane, v jedilnici Osnovne šole Braslovče zagotovila prehrano od 12. do 18. ure.

Nazarje: čiščenje posledic poplav. Foto: BoBo/Borut Živulović
Nazarje: čiščenje posledic poplav. Foto: BoBo/Borut Živulović

Savinja v Laškem začela upadati

Savinja je v Laškem začela upadati. Sicer pa v občini poteka tudi sanacija poplavljenih območij, kjer je zalilo več kot 120 objektov, tako stanovanjskih hiš kot nekaterih javnih ustanov, med drugim kulturni center, policijsko postajo, medtem ko je od gospodarskih subjektov največ škode utrpelo termalno zdravilišče Thermana.

Škodo na mostovih in cestah bodo ocenjevali po tem, ko se bo raven gladine Savinje še znižala, so se pa zjutraj znova začeli pojavljati novi plazovi in poslabševati razmere na nekaterih plaziščih. Iz enega od večstanovanjskih objektov so morali zaradi novega plazu izseliti tri družine, pregledali so še tri druge nove lokacije, medtem ko je še iz maja in junija v občini odprtih približno 25 plazišč.

V času od začetka tokratnega poplavnega vala so morali poskrbeti za nekaj ljudi, ki niso njihovi občani, a so obstali na cesti in niso mogli nadaljevati poti proti Celju ali Zidanemu Mostu, zato so zanje zagotovili začasne nastanitve v mestnih prenočitvenih objektih. Nekaj občanov so ob tem morali izseliti iz varovanih stanovanj, ti so odšli k sorodnikom ali v njihove zmogljivosti.

V Laškem kmetije še odrezane od sveta

V laškem zdravilišču je bilo te dni skoraj 600 gostov. Že pred začetkom poplavljanja Savinje so zaradi neugodne napovedi kuhinjo preselili iz spodnjih v višje prostore ter tako poskrbeli za goste. "Vsi razumejo razmere in so potrpežljivi. K sreči je šlo le za materialno škodo, tako da so bili vsi na varnem," je še dodal župan Laškega.

Plaz ogroža dve hiši

V občini Velenje se je ponoči in podnevi sprožilo nekaj novih zemeljskih plazov. Najhujši, ki ogroža dva stanovanjska objekta, je pod Velenjskim gradom. Dokler ne pridobijo mnenja geologa, so objekta izpraznili, so sporočili z Mestne občine Velenje.

Zaradi posledic poplav in zemeljskih plazov je nekaj cest na območju Velenja še neprevoznih, in sicer v Janškovo selo ter cesta Sopota–Plešivec. Do objektov in prebivalcev Velunjskega grabna tako še vedno ni mogoč dostop. Civilna zaščita Mestne občine Velenje je na terenu in pomaga najbolj ogroženim, so zapisali.

Obilno deževje je v preteklih dneh v velenjski občini sprožilo veliko novih zemeljskih plazov, predvsem na območju Vinske Gore, zaradi nadaljevanja širjenja enega od njih so zaprli lokalno cesto na odcepu Trbul pri Ožirju. Stanovalce Zgornjega Šaleka pozivajo, naj svoja vozila preventivno umaknejo nižje od plazu.

V občini je otežena dobava vode. Kot so sporočili iz Komunalnega podjetja Velenje, za uporabnike na območju Florjana, Lepe njive in Visočkega vrha še ne morejo zagotavljati pitne vode iz pip. Na vseh treh območjih vzpostavljajo nadomestno oskrbo iz cistern.

Medtem so vsi pomoči potrebni zapustili začasni namestitveni center v Rdeči dvorani v Velenju. Tam je v noči na soboto prenočilo 1000 ljudi, tudi obiskovalci kampa Menina. Zbrane stvari, ki so ostale, so razvozili po občinah, kjer nujno potrebujejo oblačila in opremo. V ponedeljek bo v Velenju stekla nova akcija zbiranja pomoči za prizadete v poplavah.

Razmere v Celju so se umirile

V Celju so se razmere povsem umirile, pospešeno poteka sanacija škode, zaprtih ostaja nekaj mostov in cest. Odprt je zbirni center za odpadke Bukovžlak, pa tudi preostali zbirni centri, ki so v upravljanju Simbia. Celje je v soboto zvečer obiskal minister za okolje Bojan Kumer.

Kot so sporočili s celjske občine, je minister za okolje, podnebje in energijo Kumer Celje obiskal v soboto zvečer in se srečal z županom Matijo Kovačem, poveljnikom Poklicne gasilske enote Celje Borisom Žnidarkom in direktorjem Elektra Celje Borisom Kupcem. Pogovarjali so se o sodelovanju pri intervencijah ob ujmah, o oskrbi Celja in regije z elektriko in zadnjih sklepih vlade glede odpravljanja posledic ujm.

Celje jo je sicer v tokratnih poplavah na račun izvedenih protipoplavnih ukrepov odneslo dobro, je v soboto ocenil Kovač. Pretok Savinje je močno upadel že v soboto, danes pa še vedno ostaja zaprtih nekaj mostov in cest.

Vsaj nekaj dni bo zaradi naplavin in porušenih dreves ostal zaprt mestni park, zaprto je tudi drsališče, ki je bilo poplavljeno, višina vode na objektu pa je segla celo višje kot v poplavah na začetku devetdesetih let. Na drsališču bodo k sanaciji pristopili takoj, ko bo to mogoče, najprej se bodo lotili sanacije strojnice. Utekočinjen amonijak, ki se uporablja pri pripravi ledu, je pod nadzorom, zagotavljajo v družbi ZPO Celje, ki je upravljavec večjih športnih objektov v Celju.

Preostali športni objekti in tudi tri parkirne hiše v upravljanju ZPO-ja Celje so sicer ostali suhi in nepoškodovani. Kritično je sicer bilo stanje na letnem kopališču, ki je v neposredni bližini Savinje in potoka Ložnica, saj je do razlitja vode v kopališče manjkalo le nekaj centimetrov.

V občinah Celje, Vojnik in Štore še vedno velja ukrep prekuhavanja vode. Rezultati analiz vode bodo znani predvidoma v torek.