Stalnica jesenskih juter je tudi megla po nižinah. Foto: BoBo
Stalnica jesenskih juter je tudi megla po nižinah. Foto: BoBo

Kot so na Twitterju zapisali pri Agenciji za okolje, je bilo zelo sveže septembrsko jutro ponekod na Notranjskem in v severni polovici države. Na Babnem Polju so tako namerili –3,6 stopinje Celzija, na Jezerskem –3,5, v Novi vasi na Blokah –2,7, na vremenski postaji Iskrba –1,6 stopinje, v Logarski dolini –1,5, v Logatcu in Kamniški Bistrici –0,7, okoli ničle pa se je vrtela jutranja temperatura tudi v Ilirski Bistrici (–0,5), Kočevju (0,1), Šmartem pri Slovenj Gradcu (0,3) in Postojni (1,1).

Doslej najnižjo septembrsko temperaturo v Sloveniji so izmerili 17. septembra 1971 na Kredarici, in sicer –9,8 stopinje Celzija. Na Babnem Polju so doslej najnižjo septembrsko temperaturo izmerili 29. septembra 1977, ko je bilo v tem kraju –7,9 stopinje, torej dobre štiri stopinje manj kot davi. V Postojni so 21. septembra 1956 namerili –3,4 stopinje, v Kočevju je bilo 29. septembra 1977 –3,1 stopinje.

Najnižja septembrska temperatura na letališču Portorož je bila 4,8 stopinje, izmerili so jo 29. septembra 2008, je Arso še objavil na Twitterju. Danes so na tej merilni postaji izmerili 5,7 stopinje.

Kakšna jesen nas čaka?

V petek se z jesenskim enakonočjem začenja jesen, ki bo vsaj v prvih desetih dneh hladnejša od povprečja, je za STA povedala dežurna vremenoslovka Veronika Hladnik Zakotnik. Temperature bodo čez dan med 15 in 20 stopinjami Celzija, višjih temperatur pa za zdaj na Arsu ne pričakujejo.

V Sloveniji je vreme zaradi stika Alp, severnega Jadrana in Panonske nižine zelo spremenljivo, zato so napovedi, kakšna bo jesen, zelo nehvaležne, je dejala. Glede na pretekle jeseni pa meteorologi sklepajo, da bo jesen običajno namočena, pričakujejo pa tudi poplave. "En padavinski dogodek se obeta od nedelje pa nekje do srede v prihodnjem tednu. Nakazuje se tudi možnost stacionarnih nalivov, ob večji količini padavin pa bodo verjetno reke spet porasle," napoveduje Hladnik Zakotnik.

Težko je napovedati tudi jesenske temperature. "Vidimo pa, da imajo pravzaprav vsi letni časi nadpovprečno topla in nadpovprečno hladna obdobja," je za STA še povedala dežurna meteorologinja.

Dan odprtih vrat Astronomskega observatorija FMF-ja

Ob jesenskem enakonočju danes poteka tudi dan odprtih vrat na Astronomskem observatoriju Fakultete za matematiko in fiziko na Golovcu. Dopoldne si bodo lahko astronomski navdušenci ogledali observatorij in opazovali sonce, v večernem programu med 19. in 21. uro pa si bodo lahko ogledali tudi kontrolno sobo in teleskop Vega, poslušali predavanje in vesoljske novice ter na travniku za observatorijem s teleskopi opazovali nebo.