Mokro bo še vse do nedelje, nato nas čaka nekaj dni bolj suhega vreme. Foto: Shutterstock
Mokro bo še vse do nedelje, nato nas čaka nekaj dni bolj suhega vreme. Foto: Shutterstock

Zbudili smo se v (novo) deževno jutro, po napovedih vremenoslovcev lahko ob močnejših nalivih predvsem na Primorskem prehodno narastejo manjši hudourniški vodotoki, ponekod se lahko razlije tudi padavinska voda. Sprva lahko narasejo reke na zahodu Slovenije, čez dan pa tudi v večjem delu države. Zato na Agenciji RS za okolje (Arso) svetujejo, da ljudje, ki živijo na ogroženih območjih, redno spremljajo vodostaj ter meteorološka in hidrološka obvestila.

Na izpostavljenih delih obale se lahko razliva morje do 10 centimetrov višine. Na Arsu zato priporočajo previdnost na plažah, v marinah ter na sprehajalnih poteh ob morju.

Padavine bodo čez dan od zahoda ponehale, pojavljale se bodo še krajevne plohe. V zahodni in severozahodni Sloveniji bo po navedbah Arsa do sobotnega jutra padlo povečini od 20 do 50 milimetrov padavin. Podobne količine lahko pričakujemo tudi na skrajnem jugu in jugovzhodu države. Manj bo padlo v severovzhodni Sloveniji, povečini okoli 10 milimetrov padavin.

V noči na soboto se bodo nato padavine znova okrepile, znižala se bo tudi meja sneženja, in sicer bo nekje med 700 in 900 metri, je zjutraj za Val 202 povedala dežurna vremenoslovka Eva Bezek. "Tisti, ki živimo po nižinah, smo lahko brez skrbi, do nas sneg ne bo prišel," je pomirila in dodala, da bo tudi v sredogorju snega malo, saj se bo temperatura gibala ravno med 0 in 1 stopinjo Celzija.

Padavine bodo v soboto čez dan od zahoda povsod ponehale, delno se bo razjasnilo, bodo pa še vedno mogoče posamezne kratkotrajne plohe. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 13 stopinj Celzija.

Nedeljsko jutro bo hladno, marsikje se bodo temperature spustile do ničle ali še malo nižje. "Če imate kakšne rože, jih lahko pospravite," je svetovala Bezek.

V začetku tedna bo po napovedih suho.