Toča v okolici Sevnice. Foto: Matjaž Koritnik-Maco/Facebook
Toča v okolici Sevnice. Foto: Matjaž Koritnik-Maco/Facebook

Na Dolenjskem in v Posavju je padala debela toča, med drugim so uničeni avtomobili, hiše in poljščine.

Huda ura marsikje po Sloveniji

Toča razbijala tudi okna

Župan Radeč Tomaž Režun je za STA povedal, da je hudo neurje s točo radeško občino zajelo okrog 16. ure. Po njegovih besedah je neurje prišlo hitro in nepričakovano, najprej je klestila majhna toča, potem pa toča v velikosti jajca.

"Do zdaj smo imeli približno 25 intervencij, na terenu so vsa gasilska društva, pripadniki civilne zaščite in komunalne službe. Okoli 50 hiš je odkritih in pristojni zdaj pomagajo s folijo prekriti strehe teh hiš, da bi preprečili nadaljnjo škodo. Toča je uničila tudi vse avtomobile, ki so bili parkirani zunaj, ponekod so v celoti uničena tudi polja z različnimi pridelki," je dejal Režun in napovedal, da bo ocena povzročene škode stekla v ponedeljek.

V občini Sevnica je neurje zajelo območja krajevnih skupnosti Loka pri Zidanem Mostu, Boštanj in Šentjanž. Silovita toča je razbijala okna, uničevala fasade in avtomobile, so sporočili iz občine Sevnica. Uničenih je ogromno kmetijskih pridelkov. 83 stanovanjskih in gospodarskih objektov je trenutno začasno že zaščitenih. Popolnoma je uničilo številna ostrešja, med njimi tudi na gasilskem domu na Bregu, poškodovana je streha šole v Loki in na vsaj treh cerkvah. V aktivnosti je vključenih 160 gasilcev iz 14 gasilskih društev.

Toča je okoli 17. ure klestila tudi na širšem območju Ormoža, močan veter pa je odkril strehe na več kot 20 objektih. Gre tudi za večje poškodbe, je poročal Radio Slovenija. Razkrilo je tudi del strehe na Osnovni šoli Velika Nedelja.

Spodaj si lahko ogledate fotografije iz okolice Sevnice in iz Bohinjske Bistrice.

Z vlakom skozi točo med Radečami in Sevnico

Najprej "udarilo" v Posočju

V Posočju je bilo najhuje v vasi Kamno na Tolminskem, kjer je odkrilo 15 streh. Gasilci in civilna zaščita so delali s polno paro in upali, da jim bo vse strehe uspelo pokriti pred večerom.

"Računamo, da bi morali zadevo v naslednji uri sanirati za prvo silo, drugo bomo reševali sproti," je za TV Slovenija dopoldne povedal poveljnik prostovoljnega gasilskega društva Tolmin Miha Vencelj.

"Na Šentviški planoti je podrlo precej drevja, mislim, da je zaprta cesta proti Kneški grapi, na nekaterih drugih mestih pa so podrto drevje že odstranili," je dejal Jožef Dakskobler, poveljnik civilne zaščite Tolmin.

V Posočju so meteorne vode poplavile več objektov, nanosi kamenja in peska pa so ovirali tudi promet, je za Radio Slovenija povedal poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko Samo Kosmač. "Gasilci so po do zdaj zbranih podatkih opravili že okoli 70 intervencij, v katerih je sodelovalo okoli 135 gasilcev," je dodal Kosmač.

Več si oglejte v spodnjem prispevku Ksenije Černuta.

V vasi Kamno na Tolminskem odkrilo 15 streh
PGD Bohinjska Bistrica na delu. Foto: PGD Bohinjska Bistrica
PGD Bohinjska Bistrica na delu. Foto: PGD Bohinjska Bistrica

Ujma ni prizanesla niti Bohinju

Zgodaj dopoldne je tudi v Bohinju podiralo drevesa in ponekod odkrivalo strehe, je poročal Radio Slovenija.

Poleg podrtega drevja po celotnem območju občine je bilo več primerov odkritih streh, zlasti na območju Bohinjske Bistrice, pa tudi v spodnji bohinjski dolini, je dejal poveljnik tamkajšnjega štaba civilne zaščite Dušan Fajfar.

Neurja praktično po vsej državi

Po podatkih centra za obveščanje so o nevšečnostih zaradi neurja poročali tudi iz drugih krajev praktično po vsej državi, med drugim iz Goriških brd, Cerknega, Črne na Koroškem, Dobrepolja, Gorij, Ilirske Bistrice, Jesenic, Jezerskega, Jurkloštra, Kanala, Kranjske Gore, Laškega, Litije, Loške doline, Mežice, Murske Sobote, Podlehnika, Podvelke, s Prevalj, iz Radovljice, Razkrižja, Rogaške Slatine, Rogašovcev, Slovenj Gradca, Sodražice, Šmartna pri Litiji, Šmarja pri Jelšah, Tomaja, Trebnjega, Tržiča in Železnikov.

Drevesa so padala tudi na objekte in vozila, na Pokljuki pa je med podrtim drevjem obstal avtobus. V Šempetru pri Gorici je veter poškodoval tudi šotor, namenjen testiranju na novi koronavirus. Težave je povzročala tudi meteorna voda, ki je poplavljala cestišča, podvoze, stanovanjske in druge objekte.

V sredogorju in visokogorju je dopoldne pihal zelo močan veter južne smeri s hitrostjo nad 100 km/h. "Na Kredarici smo izmerili sunek s hitrostjo 143 km/h. Krajevno se ob nevihtah lahko pojavi močan piš vetra tudi po nižinah," so vremenoslovci zapisali na Twitterju.

Gasilci imajo po neurjih obilo dela

Reke naraščale

Hidrologi pa opozarjajo, da so in bodo zaradi nalivov reke po državi naraščale. "Zlasti na severozahodu in zahodu bodo dosegle velike pretoke. Ob pojavljanju neviht in močnejših padavinah so možna hitra naraščanja hudourniških vodotokov, ob tem lahko pride do razlivanj ob strugi," so zapisali. V ponedeljek popoldne bodo lahko reke zaradi novih padavin spet narasle.

Nevarnost proženja plazov

V Geološkem zavodu Slovenije pa so opozorili, da je zaradi večjih količin padavin povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov po vsej državi. Zlasti na lokacijah, kjer so se v preteklosti pojavljali plazovi, naj bodo ljudje pozorni na spremembe na tleh, objektih in pobočjih, svetujejo.

Druga polovica tedna bo spet toplejša

V ponedeljek čez dan se bo od juga spet pooblačilo, popoldne bo začelo deževati. Najvišje dnevne temperature bodo 18 do 22, na Goriškem in ob morju do 25 stopinj Celzija. V torek dopoldne bodo padavine ponehale, od zahoda se bo jasnilo. V drugi polovici tedna se bo postopno otoplilo. V sredo in četrtek lahko ob sicer dokaj sončnem vremenu popoldne še lahko nastane kakšna kratkotrajna ploha, ob koncu tedna pa kaže na precej jasno in postopno spet toplejše vreme, še pravijo vremenoslovci. V notranjosti se bo tako segrelo nad 25, na Primorskem pa do 30 stopinj Celzija.

Gasilci so imeli nekaj dela že v soboto ‒ posredovali so namreč zaradi močnega vetra, ki je na območju Kranja podiral drevesa in odkril strehe več stanovanjskih hiš.