Tudi na jugu Avstrije se spopadajo s poplavami. Foto: Reuters
Tudi na jugu Avstrije se spopadajo s poplavami. Foto: Reuters

Na fotografijah, objavljenih na družbenih omrežjih, je videti drevesa, ki so se podrla na avtomobile, poškodovane strehe in pročelja hiš ter poplavljene ceste.

Med drugim je veter delno odkril poslopje poštne hranilnice in srbske skupščine, navaja b92. Videti je tudi točo, ponekod veliko kot lešnik ali oreh.

V več delih Beograda so podrta drevesa poškodovala električno omrežje, ponekod so ovirala tudi tramvajski promet. Moten je bil tudi promet na beograjskem letališču.

Srbski mediji so pisali o "apokalipsi" in "koncu sveta", gasilci pa so opravili 75 intervencij, pri čemer so morali tudi reševati ljudi iz vozil, trikrat pa gasiti požar, ki so ga zanetile strele.

Iz prestolnice se je neurje pomaknilo proti vzhodu in jugovzhodu Srbije. Kot še poroča b92, so vodostaji po državi narasli, tako da državi zdaj pretijo še poplave.

Hrvati z zaskrbljenostjo zrejo proti Muri

Medtem pa na Hrvaškem ob poplavah v Sloveniji in obilnem deževju z zaskrbljenostjo opazujejo razmere na Muri, ki je začela poplavljati in popoldne dosegla prve hiše. Kot so sporočili iz podjetja Hrvatske vode, so pri Murskem Središču izmerili rekorden vodostaj Mure.

Bregove sta ponekod prestopili tudi Drava in Sava, a obsežnih poplav za zdaj ni. Drava je že prestopila bregove blizu Varaždina, a za zdaj ne ogroža hiš. V občini Cestica v Varaždinski županiji so že v soboto evakuirali prebivalce petih hiš.

Pripadniki hrvaške civilne zaščite so medtem iz obvodnega kanala Sava-Odra za znižanje vodostaja Save, ki so ga aktivirali v soboto, davi rešili dva človeka. Kot so sporočili, sta se kljub prepovedi vozila po eni od tamkajšnjih cest. Dodali so še, da nista poškodovana.

Prizori iz Avstrije. Foto: Reuters
Prizori iz Avstrije. Foto: Reuters

Poplave na avstrijskem Koroškem zahtevale smrtno žrtev

Poplave, ki so prizadele avstrijsko Koroško, so zahtevale smrtno žrtev.

Kot je sporočila koroška deželna vlada, je na Gosposvetskem polju severno od Celovca človek padel v naraslo reko Glina. Kljub hitri reševalni akciji gasilcev in potapljačev jim ni uspelo rešiti življenja.

Na avstrijskem Koroškem in Štajerskem je sicer prenehalo deževati in danes odstranjujejo posledice poplav, ostaja pa nevarnost zemeljskih plazov.

Po podatkih deželnega kriznega štaba so do danes popoldne zaznali 80 večjih zemeljskih plazov. Zgolj v okrožju Velikovec je moralo domove zapustiti več kot 200 ljudi.

Tudi na avstrijskem Štajerskem skrbi povzročajo zemeljski plazovi. Do danes dopoldne so jih našteli 280.