Sneg je pobelil tudi slovensko obalo. Foto: Radio Slovenija/Andrej Šavko
Sneg je pobelil tudi slovensko obalo. Foto: Radio Slovenija/Andrej Šavko

Nova snežna odeja je tanka, saj je po državi zapadlo le nekaj, večinoma do sedem centimetrov snega. Na Letališču Cerklje ob Krki so ob 7. uri po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) namerili sedem centimetrov novozapadlega snega, v Črnomlju šest, pet v Celju in na Katarini nad Ljubljano, štiri centimetre pa na Vojskem in v Postojni.

Preberite tudi:

Prav tako je nekaj snežink zapadlo tudi na Obali, kjer se zaradi temperature, ki se giblje okoli ničle ali malo nad njo, niso prijele. Tudi Goriško je malo pobelilo, a na Primorskem snežne odeje ni. V notranjosti države, kjer je temperatura pod ničlo, je sneg po podatkih Arsa suh, po nižinah Primorske pa je predvsem južen.

Najhladneje je bilo na Gorenjskem, kjer se bo živo srebro gibalo med -4 in -6 stopinjami pod lediščem, najtopleje pa na Obali, kjer so namerili od 0 do 4 stopinj Celzija. Popoldne so padavine postopoma prenehale, na Obali pa bo sneg prešel v dež. Na Primorskem je pihala šibka burja.

Sneg pobelil tudi Primorsko
Brane Gregorčič je napovedal, da lahko novo pošiljko snega pričakujemo že v nedeljo. Foto: BoBo
Brane Gregorčič je napovedal, da lahko novo pošiljko snega pričakujemo že v nedeljo. Foto: BoBo

Brez težav v prometu

Sneženje ni povzročalo večjih preglavic v prometu. Vodja tehnične službe Darsa Andrej Sever je napovedal, da so sicer uslužbenci v pripravljenosti, a naj bi po napovedi vremenoslovcev zapadla tako skromna količina snega, da jo bodo lahko odpravili zgolj s posipanjem cest. Posipavati jih bodo začeli v zgodnjih jutranjih urah, še pred prometno konico.

Ponekod po državi se novozapadli sneg tudi oprijema cestišč, na delu so plužne in posipne službe, zaradi česar je promet ponekod upočasnjen. Večjih nevšečnosti zaradi novih snežink po podatkih prometnoinformacijskega centra ni.

Zaradi zimskih razmer je na cestah Ajdovščina‒Col‒Črni Vrh‒Godovič, Godovič‒Idrija in na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina promet prepovedan za priklopnike in polpriklopnike. Tudi cesta čez prelaz Vršič je zaprta, piše na spletni strani prometnoinformacijskega centra.

Sneg je pobelil Slovenijo. Foto: BoBo
Sneg je pobelil Slovenijo. Foto: BoBo

Obeti za Slovenijo

V četrtek bo v zahodni Sloveniji deloma sončno, drugod pretežno oblačno. Predvsem v vzhodnih krajih bo občasno še naletaval sneg. Na Štajerskem in v Prekmurju bo pihal severni veter, burja na Primorskem se bo spet okrepila. Najnižje jutranje temperature bodo od ‒7 do ‒2, v krajih z burjo malo nad 0, najvišje dnevne od ‒2 do 1, na Primorskem do 7 stopinj Celzija.

V petek bo na vzhodu pretežno oblačno, drugod delno jasno. Ponekod bo pihal severni veter, na Primorskem zmerna burja. V soboto bo povečini sončno z občasno zmerno oblačnostjo, veter bo oslabel.

Nad osrednjim Sredozemljem je ciklonsko območje. Ob šibkem vzhodnem vetru se nad našimi kraji zadržuje mrzel in vlažen zrak.

Nova pošiljka snega že v nedeljo

Tokratno sneženje po besedah dežurnega meteorologa Braneta Gregorčiča ne bo edino v tem mesecu, saj lahko novo pošiljko pričakujemo že v nedeljo in ponedeljek. Konec tedna bo sicer suh, v drugi polovici nedelje pa se bodo po napovedih Arsa spet začele pojavljati padavine, v notranjosti države večinoma sneg. Padavine se bodo okrepile v noči na ponedeljek.

Biovremenska prognoza

Občutljivi ljudje bodo imeli vremensko pogojene težave, tudi nekateri bolezenski znaki bodo okrepljeni. Spanje bo moteno. Priporočeno je dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večja previdnost.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes bo oblačno z občasnim rahlim sneženjem, ob Jadranu bo rahlo deževalo. Pihala bo šibka do zmerna burja. V četrtek bo v krajih zahodno od nas in ob Jadranu delno jasno, pihala bo zmerna, pod Velebitom močna burja. Drugod bo oblačno, predvsem v krajih vzhodno od nas bo občasno še rahlo snežilo.