Foto: BoBo
Foto: BoBo

V noči na ponedeljek se bo veter še krepil, najmočnejši bo v jutranjih urah. Burja bo na izpostavljenih mestih dosegala hitrost do 140 kilometrov na uro. Na Bovškem, pod Karavankami in v višjih legah severovzhodne Slovenije bodo hitrosti severovzhodnika od 70 do 100 kilometrov na uro, opozarja Arso.

Na Kočevskem in Notranjskem do pol metra snega

Zjutraj se bodo krepile tudi padavine. Do ponedeljka zvečer bo na Kočevskem in Notranjskem zapadlo od 30 do 50 centimetrov večinoma suhega snega. Drugje bo snega manj, v Pomurju bo deževalo. Arso ob tem opozarja, da bo veter gradil snežne zamete, mogoči bodo tudi vetrolomi. "Bodite pozorni in pripravljeni," so zapisali na Twitterju.

Policija svetuje voznikom previdnost

Policija priporoča voznikom, naj v tem času krenejo na pot samo, če je to res potrebno. Hkrati opozarja na varnostno razdaljo, ki je v takšnih razmerah, kot pravijo, izjemno pomembna.

Voznikom tudi svetuje, naj ne pozabijo na lopato, orodje za čiščenje snega in veliko strpnosti. V avtomobilu naj imajo dovolj goriva, na pot pa naj se odpravijo pravočasno in nikakor ne brez zimske opreme. Obvezno naj vnaprej preverijo zimske razmere na poti, na katero se podajajo.

V Ilirski Bistrici je močna burja v soboto podirala drevesa. Po napovedih bo še huje v ponedeljek. Foto: Tadej Morano
V Ilirski Bistrici je močna burja v soboto podirala drevesa. Po napovedih bo še huje v ponedeljek. Foto: Tadej Morano

V torek bo oblačno, na Primorskem bo suho, pihala bo šibka burja. Drugje bodo občasno še rahle padavine, po nižinah po večini kot dež. V sredo bo suho vreme.

V soboto podiralo drevesa

Veter je težave povzročal že v soboto zvečer, predvsem na ilirskobistriškem. Sunki burje so podrli več dreves, v Kilovčah je podrto drevo obviselo na električnem daljnovodu. Zaradi iskrenja daljnovoda so delavci Elektra Primorske začasno odklopili elektriko, gasilci PGD-ja Ilirska Bistrica pa so drevo razžagali in umaknili. Sunek burje je v Ilirski Bistrici odkril tudi del ostrešja stanovanjske hiše.

Vremenoslovci napovedujejo sneg in močan veter