Padlo bo do 30 centimetrov snega. Foto: Neurje.si
Padlo bo do 30 centimetrov snega. Foto: Neurje.si
V noči na torek bo sneg do nižin pobelil večino države. Foto: Pixabay
V noči na torek bo sneg do nižin pobelil večino države. Foto: Pixabay

V ponedeljek bo vreme še večinoma sončno, popoldne pa bo oblačnost od zahoda postopoma naraščala. Ponoči bodo padavine zajele vso državo.

Sloveniji se, kot kažejo napovedi, približuje izrazito hladna fronta, ki bo našo državo zajela v torek zjutraj. Sprva bo deževalo, pozneje pa večji del dneva močno snežilo. Največ snega, od 20 do celo 30 centimetrov, bo zapadlo na Notranjskem, Kočevskem in Dolenjskem, snežilo bo celo ob morju.

"Najmanj snega, do pet centimetrov, pričakujemo na severovzhodu države, drugod po nižinah od pet do15 centimetrov, največ snega pa predvidoma na Notranjskem, Kočevskem, deloma na Dolenjskem, do 25 centimetrov, lokalno morda še kakšen centimeter več," je za Radio Slovenija pojasnil dežurni vremenoslovec na Arsu Jure Cedilnik.

Burja s snežnimi zameti, na cestah zimske razmere

Marsikje bodo razmere povsem zimske. Zaradi močne burje, ki bo jutri pihala na Primorskem, se vrstijo tudi opozorila pred nastankom snežnih zametov, predvsem v okolici Postojne. Če se v torek odpravljate na pot, Arso priporoča, da preverite razmere na cestah in ne pozabite na zimsko opremo avtomobila.

Pozeba s temperaturami močno pod lediščem

Padavinam bodo sledila tri zelo mrzla jutra, vremenoslovci napovedujejo pozebo s temperaturami krepko pod lediščem. "Vsa tri jutra, ki sledijo, sredino, četrtkovo in petkovo, bodo dokaj hladna, marsikje bo temperatura -5 stopinj Celzija, v malo višje ležečih krajih pa lahko tudi do -10 stopinj Celzija," je še pojasnil Cedilnik.

Nedavna pozeba je tako v slovenski Istri kot tudi na Vipavskem in v Brdih opustošila nasade marelic in breskev. Specialist za sadjarstvo pri Kmetijsko-gozdarski zbornici Nova Gorica Vasja Juretič: "Najbolj bodo prizadeta drevesa zgodnjih breskev, marelic, na najbolj izpostavljenih legah so praktično breskovi nasadi prizadeti med 20 in 100 odstotki."

Konec tedna bo že toplejši

Otoplitev prihaja ob koncu tedna. "Nekako s petkom oz. koncem tedna bo z JZ začel dotekati malo toplejši zrak, tako kažejo zadnje napovedi. Pričakujemo, da bo petkovo jutro še hladno, nato pa bo možnost pozebe minila," je sklenil Cedilnik z Arsa.

V noči na torek prihaja sneg in mraz