Najvišje dnevne temperature bodo v nedeljo od 26 do 31, na Primorskem do 34 °C. Foto: Reuters
Najvišje dnevne temperature bodo v nedeljo od 26 do 31, na Primorskem do 34 °C. Foto: Reuters

Vremenska obremenitev v nedeljo povečana

V nedeljo se bo vremenska obremenitev povečevala in se kazala kot povečan notranji nemir, razdražljivost, utrujenost in manjše motnje v spanju. V ponedeljek bo vremenska obremenitev zmerna. Kazala se bo s povečanim notranjim nemirom, razdražljivostjo, z manjšimi motnjami v spanju in utrujenostjo.

Plohe v ponedeljek

V ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno s plohami in nevihtami, ki se bodo nadaljevale v noč na torek. V torek bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, na jugu tudi nevihtami. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja. V sredo kaže na deloma sončno in povečini suho vreme.

Zvečer in prvi del noči bodo v krajih severno in zahodno od nas še nastajale posamezne nevihte. V nedeljo bo v krajih vzhodno in južno od nas sončno, verjetnost neviht bo majhna. V krajih severno in zahodno od nas bodo že sredi dneva začele nastajati nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč, napovedujejo vremenoslovci.


V vročih dneh NIJZ svetuje umik v senco in dovolj tekočin

Visoke temperature v okolju, kakršne beležimo v zadnjih dneh, lahko škodljivo vplivajo na zdravje zlasti pri občutljivejših, a jih je mogoče z upoštevanjem napotkov omiliti ali preprečiti, navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) na spletni strani. Treba se je umakniti v senco, nositi lahka oblačila in uživati dovolj tekočin, svetujejo.

Ne sme se pozabiti na zaščito pred soncem, v času njegove največje moči med 10. in 17. uro pa je treba poiskati senco. Svetujejo zaščito s sončnimi očali, pokrivalom za glavo, primernimi oblačili in s širokospektralno zaščitno kremo, ki nudi zaščito pred UVA in UVB žarki, sončni zaščitni faktor pa naj bo najmanj 30.

Fizično aktivnost na prostem naj ljudje omejijo na jutranje in večerne ure, obroki hrane naj bodo manjši, svetujejo pa lahko hrano. Pozorni naj bodo tudi na varnost hrane, ki jo uživajo, in pravilno ravnanje z njo, saj se hrana v vročini hitreje pokvari. Zdravila naj shranjujejo na primerni temperaturi v skladu z navodili proizvajalca.

Ne oseb ne živali naj ljudje ne puščajo v zaprtem parkiranem avtomobilu.