Pred nami sta še dva topla večera, v nedeljo pa sledi ohladitev z dežjem. Foto: Pixabay
Pred nami sta še dva topla večera, v nedeljo pa sledi ohladitev z dežjem. Foto: Pixabay

"Toliko govorimo o tej ohladitvi pa smo že sredi oktobra, sredi oktobra govoriti o ohladitvi ni ne vem kaj, sploh če je bilo do zdaj tako toplo," je o prihajajočem hladnejšem vremenu za Val 202 povedal vremenoslovec Andrej Velkavrh z Agencije RS za okolje (Arso). Po njegovih besedah prihaja precejšnja vremenska sprememba, saj že kar nekaj časa ni bilo izrazitejšega dežja.

Sobota bo suha in topla

Andrej Velkavrh. Foto: Radio Slovenija
Andrej Velkavrh. Foto: Radio Slovenija

"Jutri bo le občasno kapljalo kje v hribovitem svetu zahodne Slovenije, predvsem na območju severne Primorske, Posočja, pa morda še tja proti južnim bohinjskim grebenom. Drugje bo dokaj sončno, občasno bo oblačnost segla do osrednje Slovenije, nočni veter pa bo večinoma preprečil nastajanje megle, tako da jutri zjutraj megle ne bo po Sloveniji, razen morda v kakšni zatišni legi, zato bo jutro malce toplejše kot danes, dnevne temperature pa precej podobne," je Velkavrh opisal, kakšno vreme bo v soboto.

Nedelja prinaša dež in ohladitev

Nedelja bo prinesla padavine in ohladitev. "V noči na nedeljo bodo večji del Slovenije zajele padavine, morda bo še najdlje suho na Primorskem. Zna se zgoditi, da bo zjutraj in v dopoldanskem času tam še suho, nato pa bo začelo deževati, na Primorskem bodo tudi posamezne nevihte, zaradi toplega morja bo ozračje nestabilno. Popoldne bodo padavine od severa že počasi slabele in povsod ponehale v noči na ponedeljek," je nadaljeval in ob tem pristavil, da bo padla konkretna količina padavin, to bo "dež, ki bo zmočil".

Na Primorskem se bo, tako Velkavrh, čez dan malo segrelo, drugje pa bo jutro najtoplejši del dneva, saj bo temperatura nato le še padala. "Potem se tudi suši ne več tako kot pri 20 ali 22 stopinjah, občutek bo kar nekaj časa moker, zapihal bo SV veter, na Primorskem popoldne zmerna burja, ki bo v ponedeljek počasi slabela," je še povedal.

Ponedeljek bo suh in hladen

V ponedeljek bo po njegovih besedah suho in sprva jasno vreme, nato pa se bo od JZ ponovno pooblačilo, tudi torek bo še suh. "Bo pa razmeroma hladno, če smo imeli zdaj od 20 do 25, bo potem od 10 do 15," je pojasnil, da se obetajo za 10 stopinj Celzija nižje temperature čez dan.