Razlivanje reke Vipave. Foto: Alma Gregorič
Razlivanje reke Vipave. Foto: Alma Gregorič

Reke in hudourniki so poplavljali ceste in objekte, sprožilo se je tudi več zemeljskih plazov. V številnih intervencijah so na terenu ekipe gasilcev in civilne zaščite. Ker je padavine pričakovati tudi ponoči, so ponekod vzpostavili poplavno stražo.

V občini Renče-Vogrsko so narasle vode iz zaledja pritokov reke Vipave in za krajši čas poplavile ceste in nekaj kleti v krajih Renče in Oševljek. Kot je pojasnil župan Tarik Žigon, je voda tam vdrla v šest hiš. Ob cesti sta se sprožila tudi dva manjša zemeljska plazova, ki pa ne ogrožata nobenega objekta. Po njegovih besedah so se narasle vode umaknile že po približno četrt ure. Takoj zatem so začeli čistiti ceste in kleti.

Nevarnost je za zdaj minila, noč pa bi lahko občini Renče-Vogrsko prinesla nove obilnejše padavine, je opozoril Žigon. Civilna zaščita in prostovoljno gasilsko društvo sta zato vzpostavila poplavno stražo, ki bo v pripravljenosti tudi v soboto in nedeljo.

Zvečer in v noči na soboto lahko Vipava in njeni pritoki znova narastejo in se še razlivajo, so sporočili tudi iz Uprave RS za zaščito in reševanje.

Več kot 70 intervencij gasilcev

O težavah poročajo tudi iz drugih delov Severne Primorske. Po navedbah regijskega štaba civilne zaščite so hitro naraščali številni hudourniki in reke, sprožilo se je tudi veliko manjših, pa tudi večjih zemeljskih plazov. Tako je zaradi zemeljskega usada v Potoku pri Dornberku v občini Nova Gorica ogrožena stanovanjska hiša, v Dragi plaz ogroža gospodarski objekt, v Lokah je voda zalila proizvodni obrat Peloz. Sicer pa so zaliti številne kleti in pomožni prostori v več krajih v tej mestni občini.

V občini Ajdovščina je zaradi naraščanja vode ogrožena kmetija na Brjah, v industrijski coni v Batujah povzročajo preglavice številni hudourniki. V občini Miren-Kostanjevica pa narasle vode, kot velikokrat, ogrožajo predvsem cestno povezavo Miren–Renče pri kraju Vrtoče.

Po podatkih regijskega štaba civilne zaščite za Severno Primorsko je na več kot 70 intervencijah sodelovalo oziroma še vedno sodeluje več kot 170 gasilcev in pripadnikov civilne zaščite.

Na Goriškem poplave in plazovi

Na Koroškem je obilno deževje popoldne prizadelo območja občin Črna na Koroškem, Dravograd, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju in Slovenj Gradec. V večini primerov je voda ogrožala in zalivala prostore objektov, sprožilo se je šest zemeljskih plazov, poplavilo dve cesti, zaradi razmočenega terena in vetra pa se je podrlo drevo, so sporočili iz državnega centra za obveščanje. Nekaj težav je deževje povzročilo tudi v Izoli, Domžalah, Mozirju in Sevnici, so še zapisali.

Ohladilo se bo

Meja sneženja se bo ponoči spustila do okoli 1500 m nad morjem. Prehodno bo zapihal severni veter, na Primorskem burja. Jutranje temperature bodo na severozahodu okoli 2, drugje od 6 do 10, ob morju okoli 13 stopinj Celzija.

V soboto bo dež postopoma ponehal, najpozneje na jugu države. Dopoldne bo ponehal tudi veter. Oblačnost se bo popoldne trgala. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 14, na Primorskem do 17 stopinj Celzija.

V nedeljo bo sprva delno jasno s hladnim in ponekod meglenim jutrom, ob morju pa bo zjutraj lahko kakšna ploha ali nevihta. Čez dan se bo znova pooblačilo. Proti večeru bo od jugozahoda začelo deževati, dež se bo postopno razširil nad vso Slovenijo. Zapihal bo severovzhodnik, na Primorskem zmerna do močna burja. V ponedeljek čez dan bo dež ponehal, veter bo oslabel. V torek bo večinoma suho, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost.