Sneg je pobelil tudi Ludranski vrh. Foto: Neurje.si/Aleš Gorza
Sneg je pobelil tudi Ludranski vrh. Foto: Neurje.si/Aleš Gorza

V zadnjih 12 urah je na Kredarici zapadlo 20 centimetrov snega, skupno je tam snežna odeja debela več kot 2,5 metra. Na Voglu je v zadnjih 24 urah zapadlo 26 centimetrov snega, snežna odeja pa je debela 65 centimetrov, kažejo podatki Arsa ob 7. uri.

V ponedeljek bodo padavine čez dan slabele in čez dan od zahoda ponehale. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 500 metrov. Pihal bo severni oziroma severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja, napovedujejo vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso).
Najvišje dnevne temperature bodo okoli 0, na Primorskem okoli 6 stopinj Celzija.

V torek se bo na zahodu delno razjasnilo, drugod bo še precej oblačno. Vetrovno bo in še nekoliko hladneje. V sredo se bo postopno razjasnilo, veter bo slabel, v četrtek pa bo pretežno jasno z mrzlim jutrom.

Težave povzroča burja

Zaradi burje velja prepoved vožnje za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton na vipavski hitri cesti med Selom in Nanosom ter na regionalni cesti Vipava–Ajdovščina, navaja prometnoinformacijski center.

Zaradi obilnih padavin so v soboto nekaj preglavic enotam gasilcev in drugim službam povzročile meteorne vode, ki so poplavile nekaj kleti objektov, eno cesto in ogrožale posamezne objekte. Skupno so bili na Upravi za zaščito in reševanje obveščeni o 17 dogodkih, od tega o 14 na območju regijskega centra za obveščanje Postojna.

Zaradi obilnih padavin so v soboto nekaj preglavic enotam gasilcev in drugim službam povzročile meteorne vode. (Fotografija je arhivska.) Foto: MMC RTV Slovenija/Blaž Plut
Zaradi obilnih padavin so v soboto nekaj preglavic enotam gasilcev in drugim službam povzročile meteorne vode. (Fotografija je arhivska.) Foto: MMC RTV Slovenija/Blaž Plut

Za sanacijo posledic na terenu je bilo aktiviranih devet gasilskih enot, od tega ena poklicna. Gasilci so polnili in nameščali protipoplavne vreče pred ogrožene objekte in izčrpali meteorno vodo iz poplavljenih prostorov, piše v poročilu Centra za obveščanje.

Reke v vzhodni in severovzhodni Sloveniji medtem zmerno naraščajo, le naraščanje Krke v spodnjem toku je še bolj izrazito. Drugje po državi so reke večinoma že začele upadati, je Agencija za okolje zapisala v hidrološkem poročilu. Ljubljanica se na Barju razliva na območjih vsakoletnih poplav. Njen vodostaj se bo v prihodnjih urah ustalil in se popoldan počasi zniževal.

Po Sloveniji prevladuje velika vodnatost rek, v zgornjem Posočju in na Bohinjskem pa so reke srednje vodnate. Danes do večera bodo Krka in posamezne reke v vzhodni polovici države še zmerno naraščale, drugje pa se bo upadanje rek nadaljevalo. Tudi v prihodnjem tednu se bo vodnatost rek po državi zmanjševala. Predvsem v zahodni in severni Sloveniji bo vse več rek imelo srednje pretoke.

Jutri okoli 6. ure zjutraj bo gladina morja ob slovenski obali povišana. Morje bo v tem času ob zmerni burji vzvalovano.

Višje ležeče kraje je prekrila debela snežna oddeja. Foto: Neurje.si/Aleš Gorza
Višje ležeče kraje je prekrila debela snežna oddeja. Foto: Neurje.si/Aleš Gorza