"Jutro po “apokalipsi” na vrtu Nekrep, vrtu, ki je nastal Boru v spomin," je ob fotografiji zapisala njegova mati Tatjana Nekrep s Pragerskega. Foto: Tatjana Nekrep

Nevihta se je nad širšim območjem Slavnika razbesnela v soboto nekaj minut po 14. uri, večina pohodnikov pa se je ob tem trudila čim prej sestopiti s priljubljene primorske pohodniške točke. Po poročanju Televizije Slovenija je strela približno 200 metrov pod Tumovo kočo gorskega tekača zadela okoli 16. ure, reševalci so na kraj prišli ob 17.30.

Kot je poročala novinarka Erter Pust, je športno oblečen moški nepremično ležal proti Podgorju, zdravnik pa je na kraju potrdil smrt. Koprski policisti so nato identificirali 43-letnega moškega, doma z Vrhnike.

Strela pod vrhom Triglava usodna tudi za slovaškega planinca

Po navedbah uprave za zaščito in reševanje se je podobna nesreča zgodila tudi na grebenu pod vrhom Triglava, kjer je ob 18.06 strela udarila v planinca. Na Policijski upravi Kranj so dodatno pojasnili, da gre za državljana Slovaške, ki je umrl kljub oživljanju. Gorski reševalci GRS-ja Mojstrana so s pomočjo dežurne ekipe GRS-ja Brnik in s helikopterjem umrlega in njegovo soplaninko prepeljali v dolino.

Vremenske razmere so bile povsem neprimerne za vzpon, je za TV Slovenija poročala Marjeta Klemenc, ki navaja informacije gorskih reševalcev, da je bilo med neurjem – in samim reševanjem – na Triglavu takrat še najmanj pet ljudi.

"Če bi malo karikiral, so to zame nezavedni poskusi samomora. Ljudje rinejo na izpostavljene vrhove, na izpostavljene grebene – triglavski greben je ena najbolj izpostavljenih točk v Sloveniji sploh – med nevihto, pred nevihto. In tam je samo vprašanje časa in naključja, kdaj bo koga zadela strela. Sam sem pravzaprav presenečen, da tega ni več," je dogajanje za Televizijo Slovenija komentiral zdravnik reševalec Iztok Tomazin.

Udara strel usodna za slovaškega planinca in gorskega tekača

Zaradi neurja veliko dela tudi za štajerske gasilce

Okoli 18. ure se je neurje razbesnelo nad delom Štajerske, od koder poročajo o številnih podrtih drevesih in vdorih meteorne vode v zgradbe. Na območju občine Rače - Fram je zaradi močnega naliva meteorna voda zalila prostore 13 objektov, v občini Slovenska Bistrica pa so gasilci morali vodo črpati iz 21 objektov, in sicer v naseljih Gaj, Pokoše, Pragersko in Spodnja Polskava.

Pomagajte nam poročati

Fotografije posledic neurja nam lahko pošljete na mmc-notranja@rtvslo.si in objavili jih bomo v članku.

Skupno so gasilci na Pragerskem posredovali 22-krat. Vodja intervencije Robert Jeršič je za Radio Slovenije pojasnil: "Največ je bilo črpanja vode, v 17 primerih, imeli smo tudi nekaj podrtih dreves, pomagali smo občanom pri dvigovanju opreme iz poplavljenih kleti, tam, kjer ni bilo mogoče izčrpati vode." Kot je poročal Bratko Zavrnik za Radio Slovenija, gasilci ostajajo v pripravljenosti. Odpravljanje škode bodo nadaljevali danes, ogrožene stavbe pa so v pričakovanju novih nalivov zavarovali s protipoplavnimi vrečami. Ocene škode nimajo, so pa zaznali precej zalitih predmetov.

Voda je začasno ustavila tudi promet na obvoznici med Slovensko Bistrico in Ptujem, zaprt je bil poplavljeni podvoz pod železnico med naseljema Spodnji Gaj in Stražgonjca, je še poročal Radio Slovenija.

V občini Hajdina je strela zanetila požar na stanovanjski hiši, v občini Poljčane pa je zaradi močnega naliva meteorna voda ogrožala stanovanjski objekt, navaja spletna stran uprave za zaščito in reševanje.

Že predtem so neurja povzročala preglavice v Radljah ob Dravi, kjer je meteorna voda zalila več objektov. Toča pa je popoldne med drugim klestila na Goriškem in v okolici Ajdovščine. Poleg tega je po poročanju uprave za zaščito in reševanje v Šaredu v občini Izola strela udarila v dimnik stanovanjske hiše, v Zgornjem Brniku v občini Cerklje na Gorenjskem pa je strela zanetila požar na gospodarskem poslopju.

Zaradi velike količine vode so v soteski Fratarica v Logu pod Mangartom obstali udeleženci soteskanja. Z vrvno tehniko so jih nepoškodovane iz soteske dvignili gorski reševalci, navaja STA.

Plohe in nevihte še do vključno srede

Glede sobotnega pestrega vremenskega dogajanja je dežurni vremenoslovec Janez Markošek za Radio Slovenija dejal, da so neurja znova povzročila kar nekaj škode, padavine pa so bile zelo neenakomerno razporejene: "Ponekod nič, ponekod pa tudi 60 mm." Nevihtni tip vremena se bo nadaljeval tudi čez dan, pa tudi v prihajajočem tednu, do vključno srede, pri čemer bo padavin v torek manj, je še razložil.