Prihajajo padavine in občutna ohladitev. Foto: Shutterstock
Prihajajo padavine in občutna ohladitev. Foto: Shutterstock

Po umirjenem in precej toplem vremenu v septembru nas ob koncu meseca čaka vremenski preobrat, pravijo na Agenciji za okolje. Medtem ko so naši kraji danes še pod vplivom toplega in prehodno nekoliko manj vlažnega jugozahodnika, se bo to že v noči na petek začelo hitro spreminjati. Nad srednjo Evropo bo obsežno ciklonsko območje, jutri bo nov ciklon nastal tudi nad severnim Sredozemljem. V višinah se bo iznad severnega Atlantika prek Sredozemlja proti severni Afriki začelo spuščati obsežno območje s hladnim zrakom, nad nami se bo krepil jugozahodni veter.

Začelo se bo že v noči na petek

V noči na petek se bodo padavine na zahodu okrepile, nastajale bodo tudi nevihte z nalivi. Na Notranjskem in Primorskem bo pihal okrepljen južni veter. Proti jutru se bo močnejši dež razširil nad vso Slovenijo. V petek bo v višinah z močnimi jugozahodnimi vetrovi že pritekal hladnejši zrak, pri tleh pa bo še razmeroma toplo. Ozračje bo vse bolj nestabilno, vreme bo zelo spremenljivo. Tudi čez dan bodo še nastajale krajevne plohe in nevihte z nalivi, ki bodo pogostejši na zahodu in jugu. Še bo pihal okrepljen južni oz. jugozahodni veter, pravijo na Arsu, ob tem pa dodajajo, da so zaradi pričakovane obilne količine padavin, ki bo padla v razmeroma kratkem času, izdali vremensko opozorilo.

Nalivi, visoko valovanje morja, hudourniške poplave, pihal bo močen jugo

Predvsem v zahodni in južni Sloveniji se bodo tako pojavljale nevihte s krajevno močnejšimi nalivi, ob tem lahko hitro narastejo hudourniški vodotoki. "V petek bo vodnatost rek v zahodnem in osrednjem delu velika, povečala se bo tudi v severni in južni Sloveniji. V soboto bodo narasle reke tudi v vzhodni Sloveniji," so med drugim zapisali na Facebooku in dodali, da lahko težave povzroča močen južni veter. "Najmočnejši sunki lahko predvsem na Primorskem in v višjih legah presežejo hitrost 70 km/h. Nevihte lahko v petek krajevno prinesejo tudi drobno točo. V Tržaškem zalivu bo visoko tudi valovanje, valovi lahko dosežejo višino okrog 2 m," opozarjajo.

V soboto izrazita ohladitev, sneg tudi do 1500 m

Burnega vremenskega dogajanja pa s tem še ne bo konec. V noči na soboto bo naše kraje od severa dosegla izrazita hladna fronta. Oblačno in deževno bo. Zapihal bo severnik, na Primorskem burja. "Ob ohladitvi se bo meja sneženja hitro spuščala do nadmorske višine okoli 1500 m. Ob morebitnih močnejših padavinah lahko za krajši čas sneži tudi nižje," pravijo in dodajajo, da bodo padavine v soboto čez dan oslabele in ponehale, popoldne pa se bo oblačnost trgala. Veter bo oslabel.

Hladno bo, najvišja temperatura bo večinoma med 10 in 15 °C, v nekoliko višjih legah pa bo ostalo pod 10 °C, so še zapisali.