To pomlad oz. v začetku meteorološkega poletja sonca še nismo bili ravno vajeni, zato bo ob gibanju na prostem v naslednjih dneh nujna tudi zaščitna krema. Foto: Shutterstock
To pomlad oz. v začetku meteorološkega poletja sonca še nismo bili ravno vajeni, zato bo ob gibanju na prostem v naslednjih dneh nujna tudi zaščitna krema. Foto: Shutterstock

Po tednih, ko skoraj ni minil dan brez padavin in ko so predvsem kmetovalci nestrpno pogledovali v nebo in čakali sončne in vroče dneve, vse kaže, da smo jih vendarle dočakali. Medtem ko bodo danes najvišje dnevne temperature od 23 do 28 stopinj, pri čemer bodo največ namerili na Goriškem, bo že v nedeljo za kakšno stopinjo ali topleje (največ bodo termometri spet kazali na Goriškem), "v ponedeljek bo pa 30 že marsikje", je za Radio Slovenija zjutraj napovedal dežurni prognostik na Agenciji za okolje Andrej Velkavrh.

"Pred nami so res sončni dnevi. Danes bo popoldne še lahko nastalo nekaj ploh ali neviht – nekaj bo kopaste oblačnosti –, ampak ne bo jih prav veliko. Jutri jih praktično ne bo, v ponedeljek in torek morda kakšna v gorskem svetu, v sredo pa spet nič. Skratka, res sončno in stabilno vreme," je dejal.

Ob tem je ponovil, da – kljub morda drugačnemu občutku – vreme v zadnjih tednih vsaj po temperaturah ni bilo nič izjemnega. "Saj so bili kakšni dnevi bolj hladni", ampak načeloma temperature niso odstopale od povprečja, je poudaril in dodal: "Predvsem je bila ta pogostost padavin, ki je skupaj z ne ravno veliko sonca dajala vtis, da imamo zelo hladen začetek poletja oz. konec pomladi."

"Če bi gledali temperaturno povprečje, smo bili tam nekje, kot je bilo nekoč v navadi," je še spomnil vremenoslovec.

Čeprav bo do konca tedna – padavine in manjša ohladitev se za zdaj kažejo za četrtek – sončno in vroče, pa je za zdaj strah pred kakšno sušo odveč, saj je zalog vode dovolj.

Vremenske obete za konec tedna je v redni petkovi rubriki oddaje Dobro jutro pojasnjeval tudi vremenoslovec Janez Polajnar.