Tudi v naslednjih dneh nas čakajo pretežno mrzla, a jasna jutra. Foto: Pixabay
Tudi v naslednjih dneh nas čakajo pretežno mrzla, a jasna jutra. Foto: Pixabay

Ob 7. uri zjutraj je bilo najhladneje v "slovenski Sibiriji", na Babnem Polju, kjer so izmerili –19 stopinj Celzija, v Novi vasi na Blokah in Zadlogu je bilo stopinjo več (–18 °C), v Ratečah in Iskrbi pri Kočevju –17, termometri v Zgornji Radovni in na Jezerskem so pokazali –16, v Gornjem Gradu so namerili –14, v Lescah in Kočevju pa –13 stopinj, so na agenciji za okolje zapisali na Twitterju.

"Za tako hladne noči potrebujemo jasnino, suho in hladno zračno maso in seveda tudi snežno odejo. Danes se je vse skupaj kar uskladilo," je za STA dogajanje opisal dežurni vremenoslovec na agenciji za okolje Blaž Šter. Ob tem je dodal, da pa bi bilo še za nekaj stopinj hladneje, če bi bila noč mirnejša. Vztrajal je namreč severni in severovzhodni veter, ki pa se umirja, tako da se je ponekod temperatura po 7. uri še znižala.

V večjih mestih je bilo mnogo manj mrzlo, so z Agencije za okolje RS dodali pozneje. Najnižja temperatura v Ljubljani je tako bila –6,6 stopinje, v Mariboru –6,1, v Celju pa –11,9 stopinje Celzija.

Danes redkost, še pred desetletji je bilo mnogo več juter tako mrzlih

"Za zadnja leta je to redek mraz, na primer v izjemni meteorološki zimi 1962/63 je bilo takšnih ali hladnejših juter tretjina do polovica. Takrat je bilo po večini nižin večkrat pod –20 °C," so ob tem še povedali na Agenciji za okolje in dodali, da je "hud mraz po nižinah v zadnjih treh desetletjih redkejši kot nekoč zaradi splošnega segrevanja ozračja in manjšega števila dni z vsaj nekajcentimetrsko snežno odejo, ki v jasnih in mirnih nočeh omogoča močno ohlajanje".

Tudi v prihodnjih dneh mrzlo, a ne tako zelo

Jutri dopoldne se bo zjasnilo, a zaradi oblačnosti v osrednjih in jugovzhodnih krajih jutranja temperatura ne bo povsod tako nizka kot danes ‒ vremenoslovci napovedujejo, da bo zjutraj od –11 do –2, ob morju okoli 0, najvišje dnevne od –2 do 5, na Primorskem do 9 °C.

V četrtek bo zjutraj spremenljivo oblačno s kratkotrajnimi snežnimi plohami, nato se bo zjasnilo. Zapihal bo okrepljen veter severnih smeri. Dnevne temperature bodo pozitivne, a bo zaradi vetra občutek, kot da so nižje, je zjutraj za Radio Slovenija dodal Šter.

Pa konec tedna? V petek bo pretežno jasno, veter bo oslabel. Od petka do nedelje bo pretežno jasno z mrzlim jutrom. V ponedeljek se bo oblačnost povečala, v torek in sredo pa se bo povečala tudi verjetnost za padavine, mraz bo popustil, še navaja agencija za okolje na spletni strani.