Slovenijo zajel vročinski val

V notranjosti države bodo temperature v četrtek okoli 30 stopinj Celzija, v soboto in nedeljo pa do 34 ali 35 stopinj Celzija. Ob morju in v Vipavski dolini bo zelo toplo že v noči na četrtek, ki bo tropska. Temperatura zraka se ponoči torej ne bo spustila pod 20 stopinj Celzija. Vendar pa temperaturni rekordi, ki se vrtijo okoli 40 stopinj Celzija, ne bodo ogroženi, so povedali na Agenciji RS za okolje (Arso).

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zdravstvena priporočila za vroče dni

V vročih dneh veljajo splošna zdravstvena priporočila. Tako moramo uživati veliko tekočine in se izogibati večjim fizičnim naporom. Priporočljivo je uživanje lahke hrane, naša oblačila pa naj bodo iz bombaža ali lanu, lahka in zračna ter svetlih barv. Uporabljajmo sončnike in drugo zaščito pred sončnimi žarki. Opravljanje dejavnosti na prostem priporočajo bodisi zjutraj bodisi pozno zvečer. Če je le mogoče, pa se zadržujemo v okolju, ki toplotno ni obremenjujoče.

Danes ponekod nevihte

Danes popoldne so ponekod po Sloveniji nastajale nevihte. Na jugovzhodu Slovenije, V Ribnici in Radovici, je močno deževalo, naliv je bil tudi v Semiču in Metliki.

Nevihte so se že pojavile tudi v okolici Kranja, Ljubljane in na Koroškem. Trenutno stanje po Sloveniji kaže Arsova radarska slika padavin.

Obeti

V četrtek bo pretežno jasno. Jutranje temperature bodo od 13 do 18, na Primorskem okoli 20, najvišje dnevne od 27 do 32, na Goriškem in v Vipavski dolini do 34 stopinj Celzija. V petek in soboto bo sončno in vroče, verjetnost popoldanskih neviht bo majhna.

Nad večjim delom Evrope vztraja območje visokega zračnega tlaka. K nam priteka razmeroma topel in v spodnjih zračnih plasteh prehodno nekoliko bolj vlažen zrak. V sredo bo večinoma sončno, popoldne bodo nastale posamezne nevihte. V četrtek bo pretežno jasno.

V sredo bo vremenski vpliv zmerno obremenilen. V četrtek pa bo vpliv vremena na počutje večine ljudi ugoden.