Sadna drevesa, vključno s češnjami, so te dni ponekod že vsa v cvetju. Foto: EPA
Sadna drevesa, vključno s češnjami, so te dni ponekod že vsa v cvetju. Foto: EPA

Čeprav je bilo jutro – glede na zadnje dni – malo hladnejše (ponekod, predvsem na vzhodu Slovenije je bila tudi slana), bo današnji dan prijetno topel in sončen – najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 18 stopinj Celzija, napovedujejo vremenoslovci. V četrtek (torej, jutri) bo še delno jasno, le v prvem delu dneva bo na Primorskem nekaj nizke oblačnosti. Popoldne pa bo oblačnost začela naraščati, od severa se bodo začele pojavljati krajevne plohe, ki bodo zvečer prehodno zajele večji del Slovenije.

V petek bo deloma sončno, več oblačnosti bo v vzhodni Sloveniji. Zjutraj bo ponekod po kotlinah megla. Tudi v soboto bomo še pod vplivom razmeroma toplega jugozahodnega vetra. Nekaj oblačnosti se bo nabralo predvsem na privetrni strani alpsko-dinarske gorske pregrade (Posočje, Bohinj, Javorniki), sicer pa bo sobota dokaj sončen in topel dan s popoldansko temperaturo od 16 do 21 stopinj Celzija, napovedujejo vremenoslovci agencije za okolje na družbenih omrežjih.

A v noči na nedeljo nas čaka vremenski preobrat, opozarjajo. Nad severnim Sredozemljem bo namreč nastalo samostojno ciklonsko območje, vetrovi nad nami pa se bodo v spodnjih slojih ozračja obrnili na severovzhodno smer. Krepile se bodo padavine, z dotokom hladnejšega zraka se bo meja sneženja v notranjosti Slovenije postopno spuščala.

Pomlad je nastopila ob 4.06 po srednjeevropskem času, poletje bo letos nastopilo 20. junija ob 22.51, jesen se bo letos začela 22. septembra ob 14.44, zima pa 21. decembra ob 10.21 po srednjeevropskem času, navaja STA.

V Planici lahko v noči na nedeljo in v nedeljo dopoldne zapade kar nekaj snega

"Na območju Zgornjesavske doline bo predvidoma že pred nedeljskim jutrom dež prešel v sneg, snežilo pa bo nato verjetno vsaj še do sredine dneva. V Planici bo lahko v manj kot 12 urah zapadlo od 10 do 20 cm snega, po nekaterih izračunih pa tudi več," za planiški konec tedna napovedujejo na Arsu in dodajajo, da bo, kot kaže, po nižinah osrednje Slovenije po večini deževalo.

Meja sneženja bo na okoli 700 m nad morjem, lahko pa se krajevno ob močnejših padavinah spusti tudi niže, pravijo, ob tem pa opozarjajo, da se izračuni meteoroloških modelov še spreminjajo in bodo zanesljivejši v prihodnjih dneh.

Ohladitev, kot kaže zdaj, ne bo dolgotrajna. "Nekje od nedelje do torka bodo temperature morda malce podpovprečne ali blizu povprečja, proti sredini prihodnjega tedna in še naprej pa kaže spet na trend naraščanja temperatur," je v pogovoru za STA dejal dežurni vremenoslovec Brane Gregorčič.

Enakonočje v observatoriju: jasen večer bo omogočil pogled v nebo

A kot omenjeno, nas do nedelje čaka še nekaj jasnih dni, vključno z današnjim, jasen večer pa napoveduje tudi dober pogled v nebo. V Astronomskem observatoriju Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani ob enakonočju znova pripravljajo dan odprtih vrat, ki se bo začel ob 18.30, vključeval pa bo tudi opazovanje neba s teleskopi na travniku za observatorijem. Med zanimivimi objekti za opazovanja bosta tokrat Luna in Jupiter, so zapisali na spletni strani fakultete.

Za udeležbo na dnevu odprtih vrat so potrebne predhodne prijave oz. rezervacija brezplačne vstopnice.

Celoten program obiska observatorija sicer traja eno uro, ogledi pa bodo potekali v skupinah po 30 ljudi z urniki ob 18.30, 19.00, 19.30 in ob 20. uri. Program obiska observatorija sestavljajo uvodno predavanje ter kratke vesoljske novice, predstavitev raziskovalne dejavnosti na observatoriju in ogled teleskopa ASA, v primeru lepega vremena pa tudi opazovanje neba s teleskopi.