Drava je poplavljala že lani oktobra. Foto: BoBo
Drava je poplavljala že lani oktobra. Foto: BoBo

Kot poroča Televizija Slovenija, se v občini Cirkulane gladina reke Drave že nevarno dviguje, zato so gasilci zavarovali ogrožene hiše, v pripravljenosti so tudi v Dravogradu. Po besedah poveljnika civilne zaščite bo razsežnost morebitnih poplav odvisna tudi od tega, kako bodo na avstrijski strani uravnavali pretok reke. Po poročanju Radia Slovenija so pristojni namreč v pripravljenosti tudi zaradi odločitve avstrijskih organov, da bodo sprostili vodo ob nalivih in znižali gladino akumulacijskega jezera pri Velikovcu.

Reka Drava sicer že poplavlja na izpostavljenih območjih vzdolž celotnega toka. Na meji z Avstrijo ima po podatkih agencije za okolje pretok okoli 1.100 kubičnih metrov na sekundo. V noči na nedeljo bo Drava predvidoma še narasla in na meji z Avstrijo dosegla pretok 1.350 kubičnih metrov na sekundo.

V noči na nedeljo bodo sicer najbolj narasle reke v zahodni in deloma osrednji in južni Sloveniji ter Sava v srednjem in spodnjem toku, kjer lahko pride tudi do razlivanj.

Dežurni meteorolog Blaž Šter je za Radio Slovenija ob tem dodal, da se bo v gorah meja sneženja še precej dvignila. Zjutraj bo snežilo na 1.500 metrov, potem pa se bo meja sneženja dvignila. Šter ob tem opozarja, da lahko pričakujemo dež na predelih, kjer je v preteklih dneh snežilo, taljenje snega pa bo še dodatno prispevalo k dvigu gladin rek.

Povišano tudi morje
Zvečer bo znova povišana plima, ki lahko preplavi obalo v višini 20 do 30 centimetrov. Šter je ob tem dodal, da bo morje sicer naraslo, a za zdaj kaže, da bo nižje kot v preteklih dneh. Vseeno pa voda lahko zalije nižje ležeče predele ob obali.

V noči na ponedeljek bo dež povsod ponehal. V ponedeljek se bo zlasti na severu in na vzhodu delno zjasnilo, bolj oblačno pa bo ostalo na Primorskem in Notranjskem, kjer bo občasno rahlo deževalo. V torek se bodo padavine na zahodu spet okrepile.

Popoldne bo večinoma oblačno, sprva bo še precej suho, proti večeru pa se bo dež od vzhoda razširil nad večji del države. Ponoči bodo padavine močnejše v zahodnih krajih, na vzhodu pa bodo prehodno ponehale. Okrepil se bo jugovzhodni veter, ob morju jugo. V nedeljo bo pretežno oblačno in na zahodu deževno, dež se bo popoldne od zahoda znova razširil proti vzhodu. Vmes bodo tudi nevihte z nalivi. Od danes popoldne do nedelje zvečer bo predvidoma padlo od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter, napoveduje Arso.

Plaz je zasul stanovanjsko hišo, v kateri živijo štiri generacije. Foto: TV Slovenija/Katja Gole
Plaz je zasul stanovanjsko hišo, v kateri živijo štiri generacije. Foto: TV Slovenija/Katja Gole

Plaz nad hišo pri Črni na Koroškem
Vreme je že v petek povzročilo številne nevšečnosti. V hiši, nad katero se je okoli 4.30 sprožil plaz, je v hišo vdrlo tudi drevje. Stanovalec Zoran Šušel je ob tem dejal, da je samo dvakrat močno počilo in se je zbudil z vejami v sobi. V hiši sicer skupaj živijo štiri generacije, med njimi trije otroci. Mama z otroki, med njimi je dva meseca in pol stara dojenčica, je že odšla na varno, podobno vsaj do podane ocene strokovnjakov glede ogroženosti svetujejo tudi ostalim članom družine, je povedala črnjanska županja Romana Lesjak. Starima staršema pa je občina ponudila začasno nastanitev, poroča Televizija Slovenija.

"Zdaj pričakujemo izvedenca, ki bo dal navodila o tem, kakšna sanacija bo potrebna," je povedala županja. Okoli 6. ure se je zemeljski plaz sprožil tudi na cesto Črna na Koroškem–Topla. Po podatkih centra za obveščanje so prostovoljni gasilci iz Črne razžagali in odstranili drevesa ter sprostili promet.

Na Obali v petek poplavilo le manjši pas
Poplavljanje morja v petek tako ni povzročilo večjih težav, mirneje so lahko spali tudi v zaledju slovenske Istre, kjer vodotoki v večji meri niso prestopili bregov. Zaradi močnega vetra pa je bilo od 20.40 do 22.15 zaprto koprsko pristanišče, poroča Radio Slovenija.

Na agenciji za okolje medtem opozarjajo, da bo v prihodnjih dneh plimovanje morja še povišano in bo večkrat preseglo obalno črto in poplavljalo. Močneje bo povišana tudi plima v noči na nedeljo. Temperatura morja je sicer trenutno 17,5 stopinje Celzija, so še dopisali.

Narava se je tokrat znesla nad hrvaško Istro

Precej huje kot na Slovenskem primorju je bilo v petek zvečer v hrvaški Istri, kjer je po središču Umaga divjalo močno neurje, po še nepotrjenih informacijah je mesto prešla tudi vodna tromba. O poškodovanih hrvaški mediji ne poročajo. Zaradi močnih valov in vetra – sunki presegajo 100 kilometrov na uro – so prekinjene vse trajektne povezave od severnega Jadrana do Dubrovnika, poroča portal Index.hr. Na širšem območju Reke je morje poplavilo nižje ležeče predele, o poplavah poročajo tudi s šibeniškega in splitskega območja.

Po napovedih agencije za okolje so popoldne znova mogoče izdatnejše padavine, ponoči se bo okrepil tudi jugo. Čez dan bodo reke sicer prehodno upadale, a zvečer in v noči na nedeljo znova začele naraščati. V nedeljo lahko tako (znova) začnejo poplavljati oz. se razlivati reke – predvsem v osrednji in južni ter ponekod v vzhodni in severni Sloveniji, so opozorili na agenciji.

Plaz nad hišo pri Črni na Koroškem
Za hišo se je sprožil plaz, smreke predrle zid hiše
Huda neurja divjala tudi po Hrvaški