GEN-I SoncePomembno vlogo pri tej odločitvi igrajo tudi finančne spodbude, ki lahko precej zmanjšajo začetne stroške naložbe, ter izbira zanesljivega partnerja, ki zagotavlja najvišjo kakovost in prihranke. Poglejmo si, zakaj je zdaj najboljši čas za postavitev sončne elektrarne.

Foto: GEN-I Sonce
Foto: GEN-I Sonce

Najvišje subvencije za samooskrbo v zgodovini

Manjši stroški za električno energijo, energetska neodvisnost in pozitiven vpliv na okolje so le nekatere ključne prednosti sončne elektrarne. Pomembno je omeniti subvencije družbe Borzen, ki omogočajo prihranek kar do 40 odstotkov začetnih stroškov, kar pomeni, da se celovita samooskrba z GEN-I Sonce s subvencijami Borzena še vedno izplača. Te subvencije so trenutno najvišje na trgu, zato je zdaj najboljši čas za naložbo v sončno elektrarno. Družba Borzen, ki je v Sloveniji odgovorna za podeljevanje subvencij za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov, je namreč objavila nov javni poziv, s katerim zagotavlja finančne spodbude za postavitev sončne elektrarne z baterijskim hranilnikom ali brez po novi zakonodajni shemi.

Poglejmo, kakšna je dodeljena višina subvencij za sončno elektrarno in za sončno elektrarno s hranilnikom. Če se odločite za sončno elektrarno s hranilnikom energije, lahko prejmete 675 evrov subvencije za 1 kW nazivne električne moči. To lahko pokrije do 40 odstotkov upravičenih stroškov naložbe. Če izberete sončno elektrarno brez hranilnika, vam pripada subvencija 250 evrov za 1 kW nazivne električne moči, kar lahko pokrije do 25 odstotkov stroškov naložbe.

Izračunajte prihranke

Če želite natančno primerjavo med trenutnimi stroški pri porabi električne energije in stroški, ki jih boste imeli po postavitvi sončne elektrarne, lahko uporabite tudi GEN-I Sonce kalkulator, s katerim si lahko enostavno izračunate višino prihrankov pri stroških električne energije po prehodu na edinstven model samooskrbe GEN-I.

Zakaj se odločiti za sončno elektrarno na ključ?

Če razmišljate o nakupu sončne elektrarne, je elektrarna na ključ najbolj optimalna in brezskrbna rešitev. V Sloveniji največje premike v tej smeri dosega podjetje GEN-I Sonce, vodilni ponudnik sončnih elektrarn na ključ, ki poskrbi za vašo naložbo v zeleno prihodnost. Njihovi strokovnjaki vam sončno elektrarno zgradijo po načelu "vse na ključ," kar pomeni, da se vam ni treba ukvarjati z zapletenimi postopki ali birokracijo. Brez skrbi lahko prepustite vse – od prvega svetovanja do končnega priklopa, vključno s pridobivanjem soglasij in urejanjem dokumentacije – izkušeni in zanesljivi ekipi.

V njihovi ponudbi sta dva različna produkta: sončna elektrarna za samooskrbo in sončna elektrarna s hranilnikom energije. Hranilniki električne energije omogočajo shranjevanje presežka proizvedene električne energije za poznejšo uporabo. Z nastopom novega tarifnega sistema bo hranilnik omogočal manjše stroške za električno energijo, saj boste energijo jemali iz omrežja, ko bo cenejša, torej v nočnih blokih in v nizkih dnevnih tarifah. V konicah povpraševanja, ko bo energija iz omrežja dražja, pa boste uporabili shranjeno energijo iz hranilnika.

Sončne elektrarne s hranilnikom energije so še posebej koristne za tiste, ki imajo soglasje z omejeno močjo sončne elektrarne, saj omogoča večjo neodvisnost od omrežja. Ob pridobitvi subvencije in z novim modelom GEN-I, ki omogoča odkup presežkov, bo vaša naložba v obnovljive vire energije še dostopnejša.

Foto: GEN-I Sonce
Foto: GEN-I Sonce

Z novim modelom samooskrbe do več kot 1000 evrov prihrankov na leto

GEN-I vam po priklopu sončne elektrarne GEN-I Sonce prvi na trgu ponuja nov model samooskrbe, ki lastnikom sončnih elektrarn omogoča optimalno izkoriščanje njihove sončne energije. Ta model je primeren tako za sončne elektrarne s hranilniki kot brez njih in omogoča odkup presežkov električne energije v obliki dobropisa. Tako se vam mesečni strošek za električno energijo vsak mesec samodejno zniža za odkupljeno energijo od GEN-I.

V poletnih mesecih, ko je proizvodnja električne energije visoka, poraba pa manjša, to lahko pomeni, da bo vaš strošek za električno energijo enak 0 evrov. Še več, preostala vrednost odkupljene energije se vam bo kot dobropis prenesla v naslednji mesec in vam znižala višino stroška tudi takrat. Novi produkt GEN-I temelji na 15-minutnih obračunskih intervalih, kar omogoča natančnejši in pravičnejši obračun električne energije na mesečni ravni. Najboljši čas za sončno elektrarno je zdaj, saj lahko prihranite celo več kot 1000 evrov na leto, kar je korak naprej k večji energetski učinkovitosti in finančni neodvisnosti. Visok letni poračun ob koncu leta pa bo le še stvar preteklosti.

Prihranite že pred gradnjo

Odločite se za postavitev sončne elektrarne GEN-I Sonce in prihranite pri stroških za električno energijo z akcijskim cenikom GEN-I.

Vsem, ki se boste do konca letošnjega septembra odločili za gradnjo sončne elektrarne z GEN-I Sonce, imate možnost posebnega akcijskega cenika elektrike GEN-I "Ujemite mesece cenejše elektrike do začetka samooskrbe, ki vam zagotavlja kar 99,99 odstotka nižje cene elektrike v času, ko čakate na priklop sončne elektrarne oziroma največ do 31. 12. 2024. Tudi to vam uredijo v okviru njihove storitve na ključ.

Pregled stanja dobroimetja in zneskov na mesečnih računih:

Foto: GEN-I Sonce
Foto: GEN-I Sonce

Primer velja za stranko z 11 kW sončno elektrarno in letno porabo 12.000 kWh električne energije.

Vračilna doba naložbe v samooskrbo je še vedno zelo nizka

Trenutno se v javnosti pojavlja zmotno prepričanje, da se je po koncu NET-meteringa vračilna doba naložbe v samooskrbo močno povišala. V GEN-I Sonce je preračunana vračilna doba za sončno elektrarno s pridobljeno subvencijo Borzena in novim modelom samooskrbe GEN-I z odkupi presežkov električne energije v povprečju osem let, za sončno elektrarno s hranilnikom pa 11 let. Pričakovana življenjska doba sončne elektrarne znaša 30 let, kar pomeni, da obdobje vračanja naložbe predstavlja le delček njene celotne življenjske dobe. Vračilna doba se spreminja glede na spremembe cene električne energije in glede na spremembo porabe električne energije. Trenutna regulacija cen električne energije, ki določa kar 90 odstotkov cene, zagotavlja, da so cene električne energije nižje od tržnih. Po zaključku regulacije cene se predvideva, da se bo vračilna doba za GEN-I Sonce sončne elektrarne in sončne elektrarne s hranilniki še skrajšala in bo za gospodinjstva še ugodnejša. Naložba v sončne elektrarne se bo tako povrnila hitreje, saj bodo letni prihranki večji.

Povprečna vračilna doba za sončno elektrarno glede na izbrano moč elektrarne, izračunana na porabo energije z uporabo toplotne črpalke in brez nje:

Foto: GEN-I Sonce
Foto: GEN-I Sonce

Povprečna vračilna doba za sončno elektrarno s primernim hranilnikom zmogljivosti 9,2 kWh glede na izbrano moč elektrarne, izračunana na porabo energije z uporabo toplotne črpalke in brez nje:

Foto: GEN-I Sonce
Foto: GEN-I Sonce

Najvišja kakovost in varnost sončnih elektrarn z mednarodnimi standardi ISO

V GEN-I Sonce pri izvajanju storitev dosledno sledijo zahtevam mednarodno priznanih standardov ISO 9001 za sistem vodenja kakovosti in ISO 14001 za sistem ravnanja z okoljem. Njihove storitve so skladne z obema sistemoma , ki zagotavljata, da je vaša sončna elektrarna zanesljiva, učinkovita in do okolja prijazna.

Oba certifikata potrjujeta, da delujejo v skladu s svetovno priznano prakso in da je pot razvoja njihovih storitev zasnovana kakovostno, skladno z najnovejšimi zahtevami na področju gradnje sončnih elektrarn ter hkrati na način, ki nudi odlično upravljanje tveganj. Sistemi vodenja, ki so implementirani v poslovne procese GEN-I Sonca, končnim uporabnikom v največji možni meri zagotavljajo, da je njihova sončna elektrarna sestavljena iz kakovostnega materiala, primerno projektirana ter zgrajena in strokovno vzdrževana. Certifikata s svojimi smernicami potrjujeta, da uporabnikom zagotavljajo brezskrbno delujoče samooskrbne sisteme, ki so varni in upoštevajo preventivne ukrepe za zmanjševanje tveganja za požar.

Brezplačna informativna ponudba

Na spletni strani www.gen-isonce.si izpolnite spletni obrazec in prejmite brezplačno in neobvezujočo informativno ponudbo, skladno z novo zakonodajo o samooskrbi in edinstvenim modelom samooskrbe GEN-I, ki vam omogoča še dodatne prihranke z odkupi presežkov neporabljene električne energije.

Foto: GEN-I Sonce
Foto: GEN-I Sonce

Postanite aktivni udeleženec v zelenem prehodu

Pri GEN-I Sonce verjamejo, da ima vsak odjemalec pomembno vlogo pri ustvarjanju zelene prihodnosti. Z njihovimi rešitvami za samooskrbo lahko preprosto preidete na obnovljive vire energije in razbremenite tradicionalne energetske sisteme. Z njimi lahko postanete del tega zelenega prehoda, ki spreminja način uporabe in proizvodnje energije. Z neskončno energijo sonca na svoji strehi lahko konkretno prispevate k oblikovanju boljše prihodnosti. Le skupaj in s pametnimi odločitvami nam bo uspelo ustvariti čisto okolje za prihodnje generacije.