Sneg je spet pobelil Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO
Sneg je spet pobelil Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO
Srbija se ne more izviti iz primeža nenehnih notranjepolitičnih pretresov. Foto: EPA
Mitja Dragšič
Slovenci v Kranjski Gori niso navdušili. Foto: EPA
Zrcalo tedna, 9. 3. 2008
Utrip, 9. 3. 2008

V politiko so se vrnile stare zgodbe. Spet se je zaostrilo v odnosih s Hraško, saj so Hrvati prodali zemljo, ki je v lasti Slovenije. Premier Janez Janša je protestiral pri hrvaškemu premierju in obelodanil možnost prekinitve blejskega procesa.

Komisija za prodajo 49,13-odstotnega deleža Telekoma ni izbrala ponudnika in državnega deleža Telekoma ne bo prodala. Janša je omenil možnost javne prodaje, čemur pa nasprotujeta koalicijska DeSUS in SLS.

Ministrstvo za pravosodje je na spletni strani objavilo bazo člankov o komunističnem nasilju v Sloveniji ter bazo tajnih uradnih listov SFRJ-ja in SRS-a. Bitka za blejski otok se še ni končala. Tamkajšnja župnija se je zdaj obrnila na evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, saj se jim zdi odločitev ustavnega sodišča krivična.

Tiha stavka
Letošnji teden boja proti raku je potekal v znamenju gesla "Presejanje rešuje življenja", ki poudarja pravočasno odkrivanje sprememb. Potekalo je tudi že tradicionalno 16. srečanje žensk z rakom na dojki. Zdravniki in zaposleni v zdravstveni negi so ves teden izvajali tihi protest, s katerim želijo vlado opozoriti na ureditev plač.

Minister za promet Radovan Žerjav je napovedal uvedbo vinjet za osebna vozila. Več bo znano čez štirinajst dni. Letna naj bi po neuradnih informacijah stala 213 evrov, tedenska pa 11 evrov. Trgovinska zbornica Slovenije predlaga zamrznitev cen v trgovinah. Trgovci pobudo v večini podpirajo, Uradu za varstvo konkurence pa se poziv zdi sporen.

Tako direktor policije Jože Romšek kot tudi notranji minister Dragutin Mate sta sprejela odstop poveljnika posebne policijske enote Srečka Kropeta. Trije pripadniki enote so namreč med delovnim časom postavljali šotor na rojstnodnevni zabavi Matejevega pomočnika.

Palestinskemu skrajnežu se je uspelo prebiti v judovsko versko šolo v Jeruzalemu, kjer je ubil najmanj osem ljudi. Hamas ni hotel prevzeti odgovornosti za napad.

Kosovo še meša balkanski kotel
DZ je sprejel sklep o neodvisnosti Kosova in tako priznal državo, Srbija pa je že odpoklicala veleposlanika. Podprla ga je večina strank razen SNS-a in Lipe. Srbski premier Vojislav Koštunica je odstopil s položaja, kot razlog pa je navedel razkol v koaliciji, ki je onemogočal delo vlade. Razkol je povzročila odcepitev Kosova. Predsednik države Boris Tadić je dejal, da razume potezo premierja. Predčasne volitve bodo 11. maja.

12 strokovnjakov iz trboveljskega Dewesofta je razvilo programsko opremo, ki Nasi omogoča komunikacijo med vesoljskim plovilom in Zemljo. Prva stopnja NUK-a Jožeta Plečnika naj bi bila končana leta 2011, drugi dve pa bosta, kot se je pošalil ljubljanski župan, ostali naslednjim mandatarjem.

Po 13 letih na vrhu Bill Gates ni več najbogatejši človek na svetu. Ta čast je pripadla njegovemu prijatelju in partnerju pri bridžu, Warrenu Buffettu.

Snežni spektakel v Kranjski Gori
Hokejisti ZM Olimpije so v polfinalu lige Ebel s štirimi proti dvema zmagama premagali avstrijski Linz. Izid zadnje tekme, ki je potekala v nedeljo v Ljubljani je bil 2:0, v finalu pa se bodo morali pomeriti s Salzburgom, ki je s 4:0 v zmagah odpravil Dunaj.

V Kranjski Gori je na pokalu Vitranc na veleslalomu slavil Američan Ted Ligety, slalom je dobil Italijan Manfredd Mölgg. Slovenci so na veleslalomu ostali brez točk, na slalomu pa je Mitja Dragšič osvojil 17. mesto. Marija Šestak je Sloveniji priskakala četrto odličje na dvoranskih svetovnih prvenstvih. Šestakova je v troskoku osvojila bron (14,68).

M. K.

Zrcalo tedna, 9. 3. 2008
Utrip, 9. 3. 2008