Na volitvah za zdaj vodi SD, tik za njimi pa je SDS. Foto: MMC RTV SLO
Na volitvah za zdaj vodi SD, tik za njimi pa je SDS. Foto: MMC RTV SLO
Uradni rezultati bodo znani v ponedeljek, ko bodo preštete tudi glasovnice iz tujine. Foto: MMC RTV SLO
Prva Patria je v Slovenijo prispela v sredo, Morsu pa jo bodo predali v ponedeljek. Foto: MMC RTV SLO
Pokol na finski šoli je pretresel ves svet in znova spodbudil razpravo o pravici do nošenja orožja. Foto: EPA
John McCain in Barack Obama
Soočenje med McCainom in Obamo je minilo v znamenju gospodarstva in zunanje politike. Foto: EPA
Paul Newman
V petek je po dolgotrajni bolezni v 84. letu starosti umrl Paul Newman. Foto: EPA
Zrcalo tedna
Utrip, 28. 9. 2008

Največ glasov na nedeljskih parlamentarnih volitvah je po neuradnih podatkih dobil SD Boruta Pahorja (30,50 odstotkov) in tako 29 mandatov, tesno za petami pa mu sledi SDS Janeza Janše z 29,32 odstotka in z 28 mandati. Na tretje mesto se je uvrstila stranka Zares z 9,40 (9 sedežev), sledijo pa DeSUS s 7,45 (7 sedežev), SNS s 5,46 (5 sedežev), SLS + SMS s 5,24 (5 sedežev) in LDS s 5,19 odstotka glasov (5 sedežev). Po neuradnih izidih se v parlament nista uvrstila NSi s 3,25 in Lipa z 1,82 odstotka glasov. Madžarsko narodno skupnost bo v državnem zboru zastopal Laszlo Göncz, italijansko skupnost pa znova Roberto Battelli.

Stranke še čakajo na glasovnice iz tujine, ki naj bi jih prešteli v ponedeljek, Janša pa ne izključuje možnosti, da bi glasovi iz tujine zaradi minimalnih razlik razporeditev strank še spremenili. V SDS-u so na volilno komisijo vložili tudi dva ugovora na volitve in preštevanje glasov, a so volilne komisije ugovore zavrnile. Volilna komisija Ljubljana Center je odločila, da čeprav so za posamezna volišča ugotovili nekatere nepravilnosti, te niso take, da bi ali bi lahko bistveno vplivale na izid volitev, enako pa so odločili v volilni komisiji Ljubljana Bežigrad. Minister za javno upravo Gregor Virant je že povedal, da bi SDS po zavrnitvi ugovora volilne komisije lahko vložil še ugovor ob potrjevanju mandatov v državni zbor, na koncu pa se lahko obrne tudi na ustavno sodišče.

Prvi neformalni pogovori t. i. levega trojčka
Ta teden so se na prvih neformalnih pogajanjih že sestali prvaki t. i. levega trojčka, predsednik SD-ja Borut Pahor, predsednik Zaresa Gregor Golobič in predsednica LDS-a Katarina Kresal. Ker so bili pogovori neformalni, so prvaki zatrdili, da so se pogovarjali le o formaliziranju sodelovanja, o kadrovskih spremembah pa ne. Borut Pahor se je na neformalnem sestanku srečal tudi s predsednikom DeSUS-a Karlom Erjavcem, a dokončnega dogovora o morebitnem vstopu DeSUS-a v levo koalicijo še ni. So pa člani DeSUS-a, ki so izvoljeni v parlament že potrdili, da bi šli v koalicijo z levim trojčkom.

Prva patria že v Sloveniji
V sredo je v Slovenijo prispela prva patria, ki bo Morsu dostavljena v ponedeljek. Na Morsu so povedali, da bi morala Patria po načrtih prvi oklepnik dostaviti že maja letos, tako so na ministrstvu že začeli uveljavljati kazen za nastale zamude. Protikorupcijska komisija je napovedala, da bo zaradi objave tajnih podatkov vložila kazensko ovadbo zoper uradne osebe z MNZ-ja, ki naj bi pridobile in nepoklicanim osebam razkrile tajne podatke o zbiranju, analizi in oceni sumljivih transakcij v zadevi Patria. MNZ vse očitke zavrača

Pokol na finski šoli
Svet je v torek pretresel nov pokol na finski poklicni šoli v mestu Kauhajoki. 22-letni študent je ubil 10 dijakov, pozneje sodil tudi sebi, za posledicami strela v glalo pa je umrl v bolnišnici. Strelski pohod je trajal približno uro in pol, pozneje pa so odkrili, da je storilec na YouTubu objavil opozorilne posnetke.

Vodenje japonske vlade je prevzel Taro Aso, ki je nasledil Jasuo Fukudo, ki je odstopil po manj kot letu dni vladanja zaradi vse manjše priljubljenosti vlade v javnosti. Aso naj bi že novembra razpisal predčasne volitve, kjer naj bi izkoristil priljubljenost stranke v javnosti. Izrael pa ima novo mandatarko za sestavo vlade, Cipi Livni, ki je pred tem vodila zunanje ministrstvo.

Türk predlagal reformo Varnostnega sveta
V New Yorku poteka 63. zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov, kjer je nastopil tudi slovenski predsednik Danilo Türk, ki se je zavzel za reformo Varnostnega sveta. Predlagal je, da bi se število stalnih članic s pravico veta z zdajšnjih pet povečalo za šest, število nestalnih članic pa naj bi na največ 25.

Soočenje v senci finančne krize
V ZDA je potekalo tudi prvo soočenje predsedniških kandidatov Johna McCaina in Baracka Obame, ki sta svoja mnenja soočila v temah zunanje politike in gospodarstva. Soočenje, v katerem po mnenju analitikov ni bilo zmagovalca, pa je minilo v luči reševanja finančne krize, ki bi lahko ZDA potisnila v globoko recesijo. Dogovor za rešitev krize naj bi bil vreden 700 milijard dolarjev.

Avstrijci na predčasnih parlamentarnih volitvah izbirajo nove poslance, obeta pa se tesna bitka med dosedanjima koalicijskima partnerjema, socialdemokratsko stranko (SPÖ) in ljudsko stranko (ÖVP).

Poslovil se je igralec Paul Newman
V petek je v 84. letu starosti umrl Paul Newman, legendarni filmski igralec, ki je zaigral v več kot 50 filmih in bil večkrat nominiran za oskarja. Nagrado ameriške filmske akademije je prejel dvakrat, osvojil je tudi dva zlata globusa, emmyja in dobil številna častna priznanja. V minulem tednu sta umrla tudi srbska igralka Sonja Savič in hrvaški pevec Vice Vukov. Letošnjo nagrado za najboljšo zbirko esejev, ki jo podeljuje sklad Marjana Rožanca, je prejel režiser, dramatik in esejist Dušan Jovanović. Najbolj gledan slovenski film vseh časov Petelinji zajtrk režiserja Marka Naberšnika se je uvrstil v tekmovanje za nominacijo za tujejezičnega oskarja.

Vrača se Lance Armstrong
Na kolesarske proge se vrača Američan Lance Armstrong, ki bo svojo profesionalno pot januarja 2009 na Dirki po Avstraliji nadaljeval kot član kazahstanskega moštva Astana. V Astani bo moči znova združil z Johanom Bruyneelom, ki je bil Armstrongov moštveni direktor pri vseh njegovih sedmih zmagah na Touru, kolesar pa bo z novo športno kariero začel tudi globalno kampanjo ozaveščanja o raku.

Novo sezono so uspešno začeli košarkarji Uniona Olimpije, ki so pričakovano premagali Helios in tako zmagali v finalu superpokala. Olimpija je tako zmagala v vseh superpokalih od leta 2003 dalje.

B. T.

Zrcalo tedna
Utrip, 28. 9. 2008