Slovenski podnebni pogajalec Andrej Kranjc. Foto: Radio Slovenija
Slovenski podnebni pogajalec Andrej Kranjc. Foto: Radio Slovenija

V Dubaju bodo pregledali izpolnjevanje pariških zavez, želja je tudi, da bi države povečale svoje ambicije na področju zmanjševanja rabe fosilnih goriv. "Veljavne zaveze so premajhne, države spodbujajo, naj jih povečajo, toda po večini ostaja pri pozivih," je v oddaji Ob osmih povedal Andrej Kranjc. "ZDA so zmanjšale svoje izpuste skoraj na raven iz leta 1990. To so storili predvsem s prehodom s premoga na plin. Zdaj je daleč pred vsemi Kitajska, ki proizvede skoraj tretjino svetovnih izpustov, ZDA so druge s 13 odstotki, Indija jih ima 7." V Dubaju je pričakovati sprejetje mehanizmov za delovanje sklada za pokrivanje izgub in škode, o katerem so se dogovorili že v Šarm El Šejku. "Sklad je pomemben predvsem za države v razvoju. Pomagal naj bi jim ob katastrofah, ki so posledica podnebnih sprememb."

Kontroverzen gostitelj konference

Združeni arabski emirati so ena od največjih izvoznic nafte na svetu, predsedujoči konferenci pa je izvršni direktor največje naftne družbe v državi. Pojavljajo se celo namigi, da namerava država gostiteljica konferenco izkoristiti za dvostranska srečanja, namenjena spodbujanju naftnih poslov z drugimi državami. "Ne vem, ali je to res," pravi Kranjc, "ne bi pa se čudil, če bi bilo." Računa, da se bodo gostitelji močno potrudili za napredek v prizadevanjih za zmanjšanje globalnega segrevanja. Bodo pa udeleženci zagotovo pod pritiskom lobistov. Po nekaterih informacijah naj bi bila delegacija naftnih lobistov celo večja od delegacije katere koli druge države. "Ko sem jaz začel sodelovati na teh pogajanjih, je bilo to že malo drugače. Lobisti so se sprehajali med nami, tekali s papirji po hodnikih, nam jih potiskali v roke in govorili, za kaj naj se zavzemamo, kaj naj rečemo. Moram reči, da do mene niso nikoli prišli. No, na začetku je prišel do mene neki Američan, vsi so ga poznali, mi v roke potisnil list papirja z napisanimi pripombami, za katere naj bi se jaz zavzemal. Pa sem mu samo odvrnil, naj počaka, da zadevo preberem. Predlogi niso bili vsi nerazumni. Tako da, lobisti so taki in drugačni. Nekateri zastopajo predloge in stališča, da bi bilo dobro kaj ukreniti, drugi pa bolj kot ne zavirajo pogajanja."

Kje je Slovenija?

Žal capljamo za svetovnimi smernicami, razen na znanstvenem področju, kjer imamo dobre strokovnjake, ki se v zadnjem času usmerjajo predvsem na vodik. Evropa zelo povečuje rabo vetrne energije in fotovoltaike. "Pri nas imamo s tem veliko težav. Pri vetrnicah nekateri opozarjajo na vizualno onesnaženje in problem ogrožanja ptic, kar je sicer dejstvo, tako da je zadeva precej težavna. Težava je tudi v tem, da ti viri niso stalni. Veter ne piha ves čas, niti sonca ni dovolj." Ključen problem je, da sicer narašča uporaba obnovljivih virov energije, na drugi stani pa tudi poraba energije, opozarja Kranjc.

Več v tokratni epizodi Ob osmih

Andrej Kranjc: Obnovljivi viri naraščajo, poraba energije pa tudi