Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Drugi dan novega leta je čas, ko lahko pogled realno usmerimo v novo leto. Novoletne zaobljube imajo slab prizvok, saj so pogosto nerealne in že na začetku obsojene na neuspeh.

Nekaterim pa je vendarle uspelo. Kakšen je recept za uspeh? "Ljudje tako mimogrede pol ure ali eno uro na dan zapravimo za manj pomembne stvari. Bistvo je v organiziranosti. Včasih si je treba priznati, kaj je za nas pomembneje in kaj manj, in v to prioriteto usmeriti energijo. Niti ni nujno, da si motiviran, da začneš. Pravijo, da motivacija sledi akciji. Torej je treba kar začeti, vzpostaviti neko dobro navado in potem tudi motivacija pride," je v tokratni oddaji Ob osmih razmišljala ultratrailašica Barbara Jolič.

Kot pravi, ji gibanje in treningi olajšajo vsakdan tudi na drugih področjih, je boljša delavka in mama ter partnerica.

Tek ni za vsakogar

Začeti je treba počasi, pravi Barbara Jolič. "Včasih prehitro zahtevamo preveč od svojega telesa," je opozorila. Če si navajen nekoliko bolj ležernega življenja, se telo na to navadi. Če si želiš spremembe, to zahteva čas. "To je proces, ki ga je treba spoštovati in mogoče traja malo dlje, kot smo si želeli," je dejala.

Pozimi marsikdo neha teči ali pa so prav nizke temperature in kratek dan izgovor, da ne začne. "Zima zaradi teme in mraza ni nujno problem. Imamo čelne svetilke, ki so zelo lahke, dobro osvetlijo teren in dolgo zdržijo. Tudi ponoči tek ni več problem. Treba se je dobro in udobno obleči, se ogreti in malo bolj paziti na podlago, zlasti če je poledenela. Potem niti ni težko," je še dodala sogovornica.

Več pa v tokratni epizodi Ob osmih.

Barbara Jolič: Motivacija sledi akciji