Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

Učitelj praktičnega pouka in vodja delavnic na Srednji gradbeni šoli in gimnaziji Maribor ter glasbenik Boštjan Čukur meni, da tudi deficitarni poklici omogočajo dobro plačano delo."Če si priden, če si natančen, te čaka draguljarska plača. Vesel sem, da se povečuje zanimanje tudi za deficitarne poklice, hkrati pa je dobro, da imamo tako strokovnjake s keramičarskimi znanji kot strokovnjake z diplomami."

Na šoli je med drugim odgovoren za vodenje informativnih dnevov, njegova priljubljenost mu pomaga, saj ga prepoznajo starši. "Na šoli se trudimo, da smo prijazni do dijakov, prizadevamo pa si tudi za promocijo. Ko sem prišel na šolo, je bilo v programu keramičar osem dijakov, prejšnje leto pa smo imeli omejitev. Pomemben je tudi moderen pristop do dela. Učitelji hodimo na izobraževanja, na šoli gostimo podjetja." Pozna se tudi, da je gospodarstvo v dobri kondiciji. "Gradbeništvo je v nekem zdravem stanju, plačila so redna, v mojem času ni bilo tako. Večje je tudi spoštovanje do dela in vsi ti poklicni programi niti ne dohajajo vseh potreb, ki jih imajo delodajalci na različnih področjih. Vsak teden me pokličeta dva človeka in vprašata, ali poznam kakšnega keramičarja. Mislim, da nikoli ne bomo zapolnili te vrzeli, da bo vseeno potrebna delovna sila iz tujine, ki bo priskočila na pomoč."

Sorodna novica "Izbira srednje šole mladim ne zapečati celotne karierne poti, čeprav imajo pogosto takšen občutek"

Delo z rokami je izziv za nove generacije. Ko je postal učitelj, mu je bilo pomembno le podajanje strokovnega znanja. "Potem sem hitro padel na realna tla." Velik izziv pri učenju je tudi vzgojni del. Kot pravi, je pomembno, da so mladi po koncu šolanja tudi odgovorni. "Motorične sposobnosti so res slabše kot v moji generaciji, vseeno pa se opazi napredek dijakov od prvega letnika do tretjega letnika. Imamo dijaka s posebnimi potrebami, ki je tako napredoval, da je prehitel tiste, ki nimajo ne motoričnih težav ne težav z učenjem."

6pack Čukur mladim ob odločitvi za nadaljevanje šolanja svetuje, naj izberejo šolo, v kateri se bodo dobro počutili, spoznali čim več prijateljev, tudi če bodo na koncu ugotovili, da niso izbrali pravega poklica. "Če zamenjaš deset ali petnajst služb, ni nič narobe. Enkrat se boš že našel."

Več v tokratni epizodi oddaje Ob osmih.

6pack Čukur: Dan za izbiro poklica, pa tudi dobrega vzdušja in večnih prijateljev